Vuoden 2017 odotetuimmat pelit

best-year-ever

Vuosi 2016 ei jää historiankirjoihin mitenkään positiiviseen sävyyn. Maailman vaikutusvaltaisimmalle valtaistuimelle valittiin kiinteistöbisneksessä miljoonia vuosien aikana käärinyt öykkäri ja puoli maailmaa on käytännössä seissyt tumput suorina kun Syyriassa tapahtuu tekoja jotka ovat käytännössä kaikkien ihmisnormien vastaisia. Populäärikulttuurin maailmassa menetykset ovat olleet erittäin raskaat kun sellaisetkin suurnimet kuin Prince, David Bowie, Gene Wilder, Leonard Cohen tai vaikkapa Muhammed Ali, poistuivat keskuudestamme liian aikaisin… tai sitten he vaan tiesivät kuinka päin helvettiä maailma tulee loppuvuodesta olemaan ja päättivät mennä parempaan paikkaan, who knows? Pelien sarallakin on vuosi ollut yhtä kärsimystä. Star Fox Zero tuhosi pitkäikäisen ja mainetta niittäneen pelisarjan kaiketi lopullisesti, PSVR ei muuttanutkaan käsitystämme pelaamisesta, Knack 2 julkistettiin jostain kumman syystä ja Overwatchistakin puhutaan enemmän fan fiction-piireissä vaikka se varsinainen pelikin on tosi hyvä.

Onneksi on aina vuosi 2017 jolloin toivon mukaan ainakin pelirintamalla aukeavat paratiisin portit. Vuosi 2017 pitää sisällään monen monta mielenkiintoista asiaa ja PBC:n taulapäät tarjoavatkin tämän tekstin myötä eniten odottamansa pelit ensi vuodelta ja koska kyseessä on PBC:n tyylin mukaisesti vain ja ainoastaan ehdottomia faktoja ja totuuksia, voit käytännössä pitää tätä tekstiä myös ostoslistana ensi vuotta ajatellen.

Andzerxin odotetuimmat vuodelle 2017

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Olen jo kolme vuotta putkeen valinnut tämän pelin odotetuimpien julkaisujen kärkeen, mutta peli on aina onnistunut lipsumaan seuraavalle vuodelle. Jos nyt tällä kertaa onnistaisi…? Sentään tiedämme nyt paljon enemmän tulevasta Zelda-pelistä. Peli julkaistaan Wii U:n lisäksi tulevalle Nintendo Switch-konsolille ja peli on esitellyn matskun perusteella sarjan aikaisempia osia paljon avoimempi. Pelaaja voi tutkia vapaasti Hyrulen valtakuntaa ja maailmasta löytyviä temppeleitä haluamassaan järjestyksessä. Aiemmin pelikuvia katsellessa minua on huolestuttanut pelimaailman tyhjyys, mutta pelin tuorein traileri antaa asiaan onneksi helpotusta, sillä trailerissa näkyy sivilisaatiota kylien ja NPC-hahmojen muodossa. Toivon pelisarjan tuoreimman osan tarjoavan ikimuistoisia hetkiä luolastojen ja tarinan osalta, sekä luomaan sitä aitoa seikkailun fiilistä.

zelda-breath-of-the-wild-featured-1200x630-c

Yooka-Laylee

Olen klassisten 3D-tasoloikkien suurin ystävä, mutta viime vuosina genre ei mielestäni ole päässyt kunnolla oikeuksiinsa. Onneksi Yooka-Laylee tulee paikkaamaan tätä aukkoa ja parhaimmillaan se voi onnistua tuomaan genren takaisin parasvaloihin. Banjo-Kazooien henkinen jatko-osa on ihanan värikäs ja nostalgiaa kunnioittava tasoloikkapeli. Banjoistakin tuttua ilkikurista huumoria ei ole myöskään unohdettu, sillä trailereissa pelihahmot mm. vittuilevat Raren nykyiselle meiningille. Odotan Yooka-Layleen tarjoavan erinomaista 3D-tasoloikintaa, paljon kerättäviä esineitä ja piilotettuja salaisuuksia genren klassikoiden tapaan.

2856196-3f74b16e90c74d4d8dfd1ae795f7bc3d

Drifun odotetuimmat vuodelle 2017

Persona 5

Vielä vähän aikaa sitten en välittänyt koko pelistä oikeastaan yhtään, koska luulin etten pääse sitä pelaamaan ilman dubbiraiskausta. Atlus kuitenkin päätti vihdoin laittaa korkin kiinni ja julkaisee tämän Shin Megami Tensein kasuaaliystävällisemmän pikkuveljen myös japaninkielisellä ääniraidalla täällä päin maailmaa. Persona 5 jatkaa etenkin sarjan kolmannessa ja neljännessä osassa hyväksi havaittua kaavaa, jossa japsiropeksi naamioitua ihmissuhdesimulaatiota höystetään todella vahvalla audiovisuaalisella estetiikalla. Shoji Meguro, joka on vastuussa estetiikan audiopuolesta, maalailee musiikeillaan niin hienoa tunnelmaa, että parempaa on jopa vaikea keksiä. Tunnelma on itselleni Personassa se juttu, enkä näe mitään syytä miksi Persona 5 ei toimisi sen osalta aivan yhtä hyvin kuin pari aiempaakin.

2858444-2858342-p9

Nier: Automata

En aivan ensimmäisenä olisi lyönyt Platinum Gamesia ja Yoko Taroa yhteistyöhön, mutta nyt kun sen työn tulosta on saanut omin silmin nähdä, ei sitä voi kuin ihastella. Yoko Taron teokset eivät ole ihan tavanomaisimmasta päästä. Yleensä kaavaa rikotaan etenkin tarinankuljetuksen saralla, mutta tällä kertaa ollaan myös pelimekaanisesti ns. jännän äärellä. Eniten mieleeni on painunut eräs esitelty bossitaistelu, joka oli kuin suoraan bullet hell shmupista. Mikäli pelin design pomotaisteluiden suhteen on muunkin pelin ajan yhtä tasokasta, on kyseessä aika helvetin kova paketti ja kyllä tuo yksikin esitelty bossi sai odotukseni hyvinkin korkealle.

nier-automata_201606_ss_boss_02_online-0-0

Hazuki_exen odotetuimmat vuodelle 2017

Nioh

Olin jo sanomassa varmaksi että kyseinen peli tulisi olemaan vuoden 2016 GOTY mutta kun se valitettavasti otti ja myöhästyi ensi vuoden puolelle, niin on sen oltava sitten vuoden 2017 GOTY.

Jaa että mitenkö voin sanoa jo nyt tässä vaiheessa näin?

Tuossa pari kuukautta takaperin oli käynnissä Niohin betatestit ja totta kai vanhana Souls-pelien fanina mieltäni kutkutti miten samainen kaava onnistuisi muun kuin From Softwaren käsissä toteutettuna. Toki myös feodaaliajan Japani on teemallisesti aina ollut erittäin mieluisa aihepiiri itselleni videopeleissä ja kun uutta Onimushaa eikä liiemmin Tenchuakaan ole lähitulevaisuudessa tulossa, niin antaa sitä ihan mieluusti myös mahdollisuuden uudelle tulokkaalle. Myös pelin äärimmäisen pitkä kehityskaari (+-10v) on yksi niistä syistä miksi peli alun alkujaan kiinnosti. On varsin kiinnostavaa nähdä mitä Tecmo Koei on oikeasti saanut näinä vuosina aikaan.

Voisin jopa sanoa että en ole koskaan pelannut minkään pelin betaa yhtä kauan kuin Niohin vastaavaa. Se oli täyttä ihanuutta. Se on aivan törkeän vaikeasti hallittava, nopeatempoinen sekä erittäin palkitseva kokemus. Se myös toimi teknisesti jo nyt paremmin kuin erittäin moni muu PS4:n täysmittainen ja valmis peli. Betassa pääsi seikkailemaan kahdessa eri kartassa sekä taistelemaan kolmea eritasoista pomoa vastaan ja niissä jokaisessa oli tuntuma niin kohdillaan että jos sitä samaa saa vain lisää ja vieläkin haastavampana, niin ei lopputulos voi millään olla huono.

nioh_gameplay_2

Sonic Mania

Pitkään ja hartaasti ovat saaneet kyllä Sonic-fanit tätä päivää odottaa. Segalla on selvästikin herätty siihen todellisuuteen että oma Sonic-tiimi on täysin pihalla siitä mitä kansa oikeasti haluaisi pelata ja he ovatkin tällä kertaa antaneet mahdollisuuden fanituottajien tuottaa sellainen peli mitä he itse tykkäisivät pelata. Tässä kun otetaan vielä huomioon Sonic-fanien puhdas hulluus, niin luvassa ei voi olla huono peli. Kuten trailerista ja verkossa olevista demon pelikuvapätkistä on voinut nähdä, niin luvassa on selvästikin juuri sitä vanhaa, vauhdikasta sekä äärimmäisen mukaansa tempaavaa tasoloikintaherkkua hyvällä tasosuunnittelulla sekä korvia hivelevällä soundtrackilla, joten tuskin maltan odottaa. Limited editionkin on jo tilattu joten enää puuttuu itse peli.

sonicmania03

Lionheadin odotetuimmat vuodelle 2017

Prey

Olisihan se jo aika tällekin saada jatkoa monien reboottauksien (tai ainakin yritysten) jälkeen. Doomin kaltaisesta limbosta vihdoin ulospäässeenä on palkkionmetsästäjäteemasta luovuttu ja siirrytty hieman tosielämää sivuavaan aiheeseen eli lääkebisnekseen, hahmon kekseliäältä ja näyttävällä esineellistymiskyvyllä varustettuna. Trailerit ovat antaneet varovaisia odotuksia uutta peliä kohtaan.
Harmi vain että intiaaniteemasta on luovuttu.prey-2017-screen-3

Cuphead

Nätti kuin sika pienenä ovat antaneet trailerit ymmärtää. Mitä enemmän materiaalia pelistä on nähty sitä enemmän peli huutaa osta-painiketta ja latausikkunan avautumista. Toivottavasti ehkä jo ensi vuonna pääsee upottamaan hampaat tähän kyseiseen herkkuun. Kauniin näköisiä tasohyppelypelejä ei koskaan ole liiaksi asti.

pic02LordZalorin odotetuimmat vuodelle 2017

Nintendo Switch-nimikkeet

Uusi kiinnostava konsoli on tuloillaan ja 2017 esittää tärkeää roolia konsolin elinkaaressa. Mitkä ovat julkaisunimikkeet? Huhumylly sylkee sanoja kuten Pokémon Star, Pikmin, Mario. Varmuudella tiedetään ainakin Linkin, Marion moottoriurheiluseuran ja Splatoonin saapuvan laitteelle korttimuodossa. Tarpeeksi hyvä valikoima ajaisi allekirjoittaneen konsolikaupoille.

nintendo-switch-reveal-11-1280x720

Nidhogg 2

2017 näyttää tässä vaiheessa pitkältä listalta jatko-osia, remakeja ja remastereita. Näiden joukosta hyppää yksi ylitse muiden ja juoksee pakoon ”tarvitseeko tämän olla olemassa” –mittarilla. Nidhogg oli toimiva pikkupeli, jonka ainoaksi viaksi voi laskea sisällön puutteen. Jatko-osa perinteisellä ”lisää kaikkea”-menetelmällä saattaisi ratkaista tämän ongelman, joten peukut lähtevät Nidhogg 2:n suuntaan.

nidhogg2

Norsukamman odotetuimmat vuodelle 2017

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Hype uusinta Zelda-teosta kohtaan alkaa olla jo lakipisteessään ja ainoa asia mikä hieman laskee fiilistä on pelin huhuiltu myöhästyminen ”luvatusta” julkaisustaan joka ajoittuisi vuoden ensimmäiselle neljännekselle Switchin julkaisun aikoihin. Myöhästyy peli tai ei, on se silti omissa kirjoissani ensi vuoden aikana ilmestyvä peli jota odotan kuin kuuta nousevaa ja sen vuoksi sen voi hyvillä mielin tähän listaukseen laittaa. Isoimmat odotukset peliä kohtaan kohdistuvat nimenomaan siihen avoimen maailman seikkailun tuntuun joka oli läsnä viimeksi pelisarjan ensimmäisessä pelissä. Peli löi sinut keskelle suurta ja tuntematonta maailmaa jonka jälkeen pelaaja sitten pääsikin läpäisemään peliä omaan rauhalliseen tahtiinsa, tietämättä yhtään mitä on luvassa seuraavan nurkan takana. Jos tällaista suuren maailman seikkailua peli pääsee lähellekään, ollaan jo voiton puolella.

00000423_08

Spider-Man

Hämähäkkimiehen seikkailut ovat aina olleet sydänkanaviani lähellä niin printtimuodossa sarjakuvien, kuin elävän kuvankin muodossa leffojen ja piirrossarjojen myötä. Samat tykkäämiset pätevät vahvasti myös Insomniac Gamesin pelikirjastoon ja lafkalla on CV:nsä puolesta erittäinkin osaava ote mitä tulee videopelien valmistukseen. Nämä lähtökohdat kun yhdistää, on toistaiseksi vielä PS4-yksinoikeutena tunnettu Spider-Man erittäin korkealla odotettujen pelien listallani.

Pelistä ei olla nähty kuin vajaat puoli minuuttia CGI-pätkää mutta silti haluan toivoa että peli olisi vuoden 2017 julkaisuja. Koska julkaisija on antanut Insomniacin poppoolle taiteellisen vapauden sitomatta touhua mihinkään lisenssituotteeseen (leffa tai joku muu vastaava deadline-peikko), on tässä aineksi Spider-Man-versioon Arkham Asylumista ja kuten me kaikki loistavaa Spider-Man 2:ta PS2:lla pelanneet tiedämme, ei se voi olla muuta kuin erinomainen asia.

spiderman-ps4-easter-eggs-casfe

Oselotin odotetuimmat vuodelle 2017

Torment: Tides of Numenera

CRPG, 90-luvun loppu ja Infinity Engine. Niistä on roolipelien klassikot tehty. Tuon ajan yksi suurista klassikoista oli Planescape: Torment ja se saa viimein jatkoa kiitos Kickstarterin. Brian Fargon vetämä inXile Entertainment menestyi ensin Wasteland 2:n Kickstarterin kanssa ja jatkoi kellareissa asuvien nörttien rahojen viemistä Torment: Tides of Numeneralla.
Wasteland osottautui myös oikeasti hyväksi peliksi joten odotukset Tormentia kohtaan ovat sanomattakin suuret. Haastavaa vuoropohjaista taistelua, vahva tarina ja kauniita maisemia. Kyseisiä asioita eniten odotan tältä peliltä. Tormentin piti saapua jo tämän vuoden jouluksi mutta kehitys venähtikin 2017 kevääksi. Toivotaan ettei julkaisu vielä tuostakin venähdä.

tormenttidesofnumenera_arv_01Thimbleweed Park

2017 näyttää hyvältä vuodelta olla point’n’click-pelien fani. Full Throttle saa ansaitun remasterointinsa sekä kyseisen genren ylijumala Ron Gilbert julkaisee uuden todellisen old school-seikkailunsa, Thimbleweed Parkin. Peli on henkistä jatkoa Maniac Mansionille ja ensimmäisille Monkey Island-peleille ja se näkyy. Grafiikat ja pelattavuus ovat kuin suoraan 1980-luvun tietokoneelta ja tämä jos joku on hieno asia. Pulmat ovat varmana aikaistensa pelien tavoin todella häröjä ja maailma täynnä erikoisia hahmoja. Juonellisesti peli on ottanut mallia Twin Peaksista ja X-Filesistä ja tämä vain nostaa hypeä, ovathan mainitut sarjat vain tyyliin parhaimpia sarjoja koskaan. Odotus on onneksi kohta ohi, pelin pitäisi tulla ulos jo tammikuussa.

twp-shot-jailDynamithixin odotetuimmat vuodelle 2017

Cuphead

Ensimmäisen kerran, kun näin kuvamateriaalia Cupheadista se herätti heti kiinnostusta sen upean 1930-luvun piirrettyjä mukailevan taidetyylinsä ja musiikkiensa takia. Pelin oli alkujaan tarkoitus ilmestyä jo vuonna 2015, mutta koska kehityksestä vastaa vain kahdesta veljeksestä koostuva tiimi (pienempi kuin alati meteliä asiasta pitävä Hello Games siis), myöhästelyt kyllä ymmärtääkin.

Pelattavuus onkin ehkä pelin suurin mysteeri tällä hetkellä, sillä peli on mm. muuttunut vuosien varrella shmuppimaisesta boss-rush-pelistä ns. run & gun -tasoloikaksi ja traileritkin ovat melko vahvasti painottuneet pelin ulkoasuun pelattavuuden sijaan. Siitäkin huolimatta odotan Cupheadia erittäin innolla. Cuphead vaikuttaa todella charmikkaalta ja se oikeasti erottuu muusta pelitarjonnasta, joka on pelkkää plussaa nykypäivänä. Toivottavasti Studio MDHR myös onnistuu tällä kertaa pysymään aikataulussaan ja saavat pelin ulos ensi kesään mennessä, jos ei niin PBC:n 2018 odotetuimmat pelit -blogissa nähdään taas!

cupheadfullbleed_960pxhedimg

Oddworld: Soulstorm

Oddworld: Abe’s Oddysee on kaikkien aikojen lempipelini ja Oddworld-sarja ylipäätään hyvin lähellä sydäntä, joten kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että tämä löytyy ensi vuoden odotetuimpien pelieni joukosta. Oddworld-sarjan luoneen Lorne Lanningin mukaan Soulstorm tulee olemaan huomattavasti synkempi ja karumpi uudelleenkerronta Abe’s Exoddus -pelin tarinasta ja erityisesti tämän takia peli kiinnostaa itseäni erittäin paljon. New ’n’ Tasty ei ehkä ollut aivan sitä mitä toivoin, mutta se oli kuitenkin hyvä peli ja mikä tärkeintä, se toi Oddworld-nimen uusien pelaajien tietoisuuteen. Odotan Oddworld: Soulstormia kuin kuuta nousevaa ja toivon, että jonain päivänä saamme myös vielä ihkauuden Oddworld-pelin uudella päähahmolla ja tarinalla.

6144

Siinä oli ne pelit joita kannattaa vuosittaisten änäreiden ja Call Of Dutyjen sijaan pitää silmällä. Kaikki oikeudet pidätetään julkaisuvuoden oikein arvaamiseen joten jos joku mainituista peleistä ei jostain kumman syystä satu vuoden 2017 aikana ilmestymään, get over it. Kommenttikenttään voit myös laittaa kernaasti omat odottamisen arvoiset pelisi ensi vuodelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *