Suurta pahuutta ääninäyttelyssä

Hypocrisy-new-dimensionVideopelimaailma oli jälleen viime viikolla uuden, ehkä hieman kauniilla kukilla koristeltuun hattuun päin kallellaan olevan, kohun ympäröimä kun Yooka-Laylee-pelin kanssa saatiin taas synnytettyä se kuuluisa kakkamyrsky. Muutama viikko sitten nettipersoona JonTron töräytteli julkisesti ilmoille hieman omia mielipiteitään jotka sattuivat olemaan erittäinkin raflaavia. Tämä sai aikaan ison kohun ympäri interwebsiä ja nyt tästä kaikesta on osalliseksi joutunut myös Playtonicin joukkorahoituksella syntynsä saanut tasoloikkapeli jossa JonTron esiintyi erittäin pienessä osassa ääninäyttelijänä siansaksaa pelin muiden hahmojen lailla mongertaen. Äärimmäisen marginaalinen osuus siis pelissä jossa pääosassa on kuitenkin nyt jo old-schooliksi laskettava hieno peligenre ja kirjaimellisesti värikäs huumori.

Pelaavan kansan kovimmat mielensäpahoittajat eivät kovin paljoa JonTronin idiotismia sulattaneet joten Playtonic joutui julkisen paineen alla poistamaan miehen ääninäyttelyosuudet pelistä ihan julkisen tiedotteen siivittämänä ja nettijuorujen perusteella jopa pelin synnyttäneeseen joukkorahoitukseen osallistuneita tahoja on viestitellyt Playtonicin suuntaan rahallisten hyvitysten toivossa. Suokaa anteeksi kun juon vesilasini tässä välissä tyhjäksi sillä siihen piakkoin syntyvä myrsky kastelisi varmasti koko työpisteeni.
qqvsustkwyzkswdu0lxnKyseinen kansan syvien rivien reagointi tarkoittaa ei vain sitä että netissä kannattaa olla erittäin varovainen mitä suustaan päästää (tästä elävänä todisteena PBC-jaksot) mutta myös sen että pelaajien ylivalta sai jälleen otteen kansalle viihdykettä tarjoavasta pelialan yrityksestä. Microsoft joutui aikoinaan suunnittelemaan koko pelikonsolinsa konseptin uusiksi lumipalloefektin ottaessa julkaisemattomasta Xbox Onesta yliotteen ja nyt hurmaavan tasoloikkapelin julkaiseva ns. ”rakkaudesta lajiin”-firma joutuu tekemään samoin kovan työn takana olleen tuotteensa kanssa.

Onneksi kuitenkin asiasta herneet nokkaan vetäneillä on lukuisia muita pelejä mitä voivat viihdykkeekseen pelata… vai onko? Pelien maailma on täynnä megamenestykseen nousseita nimikkeitä joiden ääninäytteljöinä nähdään vieläkin pahempia ihmispaholaisia kuin joku tubettajaraukka jolla sattuu olemaan oma mielipide ympäröivään maailmaan. Poimitaan ihmeessä tähän blogitekstiin muutama valittu pala ihan vaan siksi että jokainen meistä pääsee heittämään pelihyllystään tuotteita roviolle ja kirjoittamaan vihaisia kirjeitä kehittäjille sekä julkaisijoille siitä miten antoivat aikoinaan tällaisen vääryyden tapahtua.

maxresdefaultGod Of War 3 oli yksi iso syy miksi moni pelaaja pysyi lähes kaiken päin helvettiä pelipuolella tehneen Sonyn kelkassa PS3-aikakaudella vaikka vieressä oli monin verroin fiksumpana ostoksena pidettävä Xbox 360 sekä maailmaa valloittanut Wii. God Of War 3 lunastikin kaikki sille lunastetut odotukset päättämällä hienon saagan tarinan juurikin sillä yltiöväkivaltaisella tyylillä millä se oli alun alkujaankin hurmannut pelaajat puolelleen. Jos JonTronin sanomiset otti joillekin niin koville että miehen ääninäyttelyä sisältävää peliä piti alkaa boikotoimaan, on kumma että God Of War 3 (kuin myös muutamaa vuotta myöhemmin pelin PS4:lle ilmestynyt grafiikkapäivitys) sai olla kovin rauhassa vaikka peliin on äänihuultensa tuotoksia lainannut kaveri jolta tulee viikottain ulos pahempaa tavaraa kuin JonTronilta, tuolta maanpäälliseltä saatanalta ja Stalinin sekä Hitlerin geenijälkeläiseltä.

God Of War 3:n nerokkain veto oli pestata pelissä pomotaistelun virkaa toimittavan Herculeksen rooliin se meille kaikille tuttu telkkarisarjan Hercules, oikealta nimeltään Kevin Sorbo. Kyseisen komistuksen ura ei miehen tunnetuimman roolityön jälkeen ole kummoisemmin ottanut tuulta alleen mutta sosiaalisessa mediassa miehestä on paljastunut aivan uusia sfäärejä. Avoin viha Barack Obamaa kohtaan oli hauskaa seurattavaa miehen presidenttikausien ajan ja kun hommaa höystettiin aika ajoin piilorasismilla ja juutalaisvihalla, katosivat aika nopeasti mielikuvat sankarillisesta ja oikeudenmukaisesta Herculeksesta kuin tuhka tuuleen. Tässä on linkki miehen henk.koht Facebook-sivuille joten nauttikaa ja koettakaa olla provosoitumatta.

God Of War 3 möi lähes kuusi miljoonaa kappaletta ollen täten sarjan eniten myynyt peli ja se myös nautti suurta arvostusta niin pelaajien kuin kriitikoidenkin silmissä, Sorbon läsnäolosta huolimatta. Sieltä se löytyy myös allekirjoittaneen pelihyllystä komeana erikoisversiona ja meikäläinen kuitenkin omaa täysin eri maailmankatsomuksen kuin herra Sorbo. Miten on sinun pelihyllysi laita?

maxresdefault (1)Voi pojat sentään! Mistä sitä GTA San Andreasin kohdalla oikein aloittaisikaan? Pitäisikö ensin alkaa listaamaan ihan viralliset tuomiot saaneet tahot ääninäyttelijälistalta vai keskittyä pelkästään seksuaalirikollisiin tai vaikka ihan poliittisiin näkemyksiin ja möläytyksiin? Ehkäpä on helpointa laittaa ”shuffle” päälle ja laittaa sarjatulella muutama avaintapaus…

Danny Dyer on julkisesti möläytellyt lähi-idässä asuvia ihmisiä yleisnimellä ”terroristi” ja miehen tapojen mukaan ei pahoitellut asiaa lainkaan vaan totesi että se on hänen mielipiteensä. Andy Dick on ollut käräjillä asti kähminnästä (niin miesten kuin naistenkin) ja yksi miehen elämän uroteoista on kokaiinin hommaaminen koomikkolegenda Phil Hartmanin vaimolle joka samana iltana annoksen snortattuaan tappoi sekä miehensä että itsensä. The Game on istunut rosiksessa erilaisista väkivalta- ja ampuma-aserikoksista enemmän kuin kukaan jaksaa edes laskea. Ice-T:n menneisyys ei myöskään ole ihan sieltä puhtoisimmasta päästä.

Näistä seikoista huolimatta San Andreas on yksi pelihistorian isoimmista helmistä jota pelaajat muistelevat lämmöllä tänäkin päivänä. Se löytyy myös meikäläisen hyllystä ja se on korkeilla sijoilla kun rankkaan pääni sisällä kaikkien aikojen parhaita videopelejä ja meikäläinen pitää sentään Andy Dickin välikäden toimesta kuollutta Phil Hartmania yhtenä suosikkikoomikoistaan. Enpä nyt jaksa alkaa Rockstarille kirjoittamaan mitään itkuvirttä asiasta mutta miten on sinun kantasi asiaan? Jos JonTron-keissi otti luonnon päälle niin montako pelituntia löytyy juuri sinun San Andreasin pelikellosta?

wide_cover_thumbJos GTA San Andreasin (tai oikeastaan koko GTA-sarjan kanssa) on meno ollut aika kontroversiaalista vuosien saatossa, on sitä tarjonnut myös vapaapainibisnes. WWE-pelit ovat jo vuosikymmenien ajan tarjonneet myös itse viihdemuodosta piittaamattomille pelaajille takuuvarmaa moninpeliviihdettä mutta samalla kun olet pelin kaupasta ostanut, olet myös tukenut toiminnallasi firmaa jonka historia on melkoisen karua luettavaa ja jonkun JonTronin aivopierut on lastensatuja kun rinnalle otetaan Vince McMahonin magnum opus.

JonTron ei pitänyt palkkalistoillaan vuosien ajan murhaajia, julkirasisteja sekä umpiseksistejä. JonTron ei myöskään toimittanut työntekijöilleen steroideja saatikka rajoittanut näiden omakohtaista sananvapautta. JonTron ei ainakaan tietääkseni myöskään tukenut rahallisesti sangen vihattua Yhdysvaltain presidenttiä tämän vaalikampanjan aikana. Tässä oli toki vasta jäävuoren huippu WWE:n tai Vince McMahonin tekosista aikojen saatossa mutta niin vain yhtiö ja sen tuottamat lisenssipelit porskuttavat vuodesta ja toiseen ja kas kummaa, löytyyhän omastakin pelikokoelmastani useampikin WWE-peli. Uskon myös että niin löytyy sinunkin pelihyllystäsi mutta ollaan nyt kuitenkin vihaisia Playtonicille kun noinkin rankkaa ihmissaastaa kuin JonTron uskalsi edes harkita peliinsä.

cutMuistaako kukaan kun NHL 11-pelin valikoissa pyöriessä pärähti taustalla soimaan Panteran legendaarinen Walk? Sama homma vaikka Rock Band 3:n DLC-touhuissa joissa tämän maailman äijämäisimmän yhtyeen superhitti oli yksi toivotuimmista kappaleista ennen julkaisuaan?

Onneksi kyseisten pelien julkaisijat saivat olla aivan rauhassa siitäkin huolimatta että Panteran laulaja Phil Anselmo on tunnetusti erittäinkin usein tunnustanut rakkauttaan ”valkoista herrarotua” kohtaan ja muutenkin osoittanut että mielipiteet muista kuin valkoihoisista ovat aika negatiiviiset. Jos lähdettäisiin oikeinkin kukkahattulinjalle niin joka vuosi EA:n pelien soundtrackeilla olevista esiintyjistä saisi ihan ilman googlettamistakin irti sen tason paskaa että EA-raukka ei ikinä saisi pelejä julkaistua maksavan yleisön kitinän vuoksi. Mikä sitten tekee EA:sta ja muista megayhtiöistä pientä Playtonicia soveliaamman firman?

Siinä vain pieni prosentti kaikista niistä tapauksista jolloin jopa JonTronia isommassa roolissa olleissa videopeleissä pahempiakin asioita tehneet tahot ovat saaneet rellestää aivan vapaana ilman nettiritarien urhoollisia ristiretkiä jotka tekevät yleensä vain hallaa tahoille jotka ovat siihen asti yrittäneet vain parhaansa mukaan tehdä viihdettä kaikelle kansalle. Tarkoitus ei ole todellakaan puolustella JonTronin sanomisia sillä ne olivat kaikessa törkeyksissään aika pöyristyttäviä mutta ehkä omaa pelihyllyämme katsomalla ymmärrämme sen että me emme ole mitään kovin jäävejä sanomaan Playtonicille tai millekään muulle firmalle kuinka suurta pahuutta heidän videopelinsä ääniraita pitääkään sisällään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *