PBC:n E3 2017 Best Of-valinnat

miyamoto-guillemot-ubisoft-e3-2017

E3-messut on tältä vuodelta saatu pakettiin ja taas riittää hypetettävää kuukausiksi, joissain tapauksissa jopa vuosiksi, eteenpäin. Tarjontaa oli taas laajan skaalallisen verran ja varmasti jokaisen pelaajan suosikkigenreä löytyi ja jos ei löytynyt, oli messujen pelitarjonnassa varmasti joku nimike joka kiinnitti suuren mielenkiinnon ja käynnisti henkilökohtaisen hypejunan.

Ennen kuin luet tekstiä yhtään pidemmälle, käy kuuntelemassa PBC:n tuoreeltaan nauhoitetut E3-jaksot.

PBC E3 2017 Spesiaali – osa 1
PBC E3 2017 Spesiaali – osa 2

Oletko kuunnellut molemmat jo? Loistavaa! Nyt sitten voitkin lukea hieman vielä tarkentavia fiilistelyitä ja saada selville audiomuotoon pääsemättömien mietteet.

Obossumin valinnat

Paras pressi: Parhaan pressin tänä vuonna veti Ubisoft. Ei liian pitkä, eikä liian lyhyt. Viihdyttävä, vaikka ei kaikki pelit itseäni niin kiinnostanutkaan. Hyvä meininki alusta loppuun.

Paras peli: Uutta Marion seikkailua ollaan saatu odottaa jo aivan liian pitkään. Super Mario 3D World lievitti hieman odotuksen tuskaa, mutta siitäkin on jo lähes 4 vuotta! Uusi traileri ja odotettua aikaisempi julkaisupäivä nosti Super Mario Odysseyn helposti listani kärkeen.

super-mario-odyssey

Drifun valinnat

Paras pressi: Tänä vuonna yksikään pressi ei noussut selkeäksi voittajaksi, sillä melkein jokaisella oli noin 1-2 kiinnostavaa peliä. Eksklusiiveilla yksikään konsolivalmistaja ei vakuuttanut, koska Nintendo päätti olla näyttämättä pelikuvaa niistä kovimmista julkistuksista (Uusi Pokemon, Prime 4) ja muilla kiinnostavien eksklusiivien määrä on pyöreä nolla. Joten vitut konsolivalmistajista, paras pressi oli Ubisoftilla! Pojat oikeasti tekivät sen, millä vuosikaudet ollaan jo vitsailtu ja näyttivät uutta materiaalia Beyond Good & Evilin jatko-osasta, sekä toivat myös aina yhtä symppiksen Miyamoton lavalle esittelemään uusinta XCOM:ia. Vaikka muuten esitys saattoi jättää hieman kylmäksi, riittivät nämä kaksi spektaakkelia viemään voiton kotiin.

Paras peli: Helppo valinta. Arc System Works sekä Bandai Namco yllätti koko tappelupeliyhteisön uudella Dragon Ball FighterZ -pelillään ja reaktio on ollut ylistyksen täyteistä. Eikä syyttä, onhan ArcSys jo osoittanut kykenevänsä tuottamaan laatua. Guilty Gear Xrd:sta tuttu graafinen tyyli sopii yhteen Dragon Ballin kanssa paremmin kuin hyvin ja tappelusta on saatu tarpeeksi hektistä animetyylille sopivaan tapaan. Peli on tuottajan haastattelun perusteella vielä kehityksen alkuvaiheissa, mutta näyttää kuitenkin jo pelillisesti lähes valmiilta, joten loppuun asti hiomalla saatamme saada käsiimme yhden kaikkien aikojen hauskimmista tappelupeleistä.

dragon-ball-fighterz-goku-vegeta-902x507

Lionheadin valinnat

Paras pressi: E3:n tarjonnasta kaiken tuhkan ja harmaan keskellä nousi yksi pressi ylitse muiden. Ubisoft osasi yllättää tänä vuonna, enkä katunut että jäin katsomaan sitä.

Paras peli: Skull And Bones laittoi sukat pyörimään jalassa ja odottamaan niinkin pitkällä kuin vähintään vuoden päässä olevaa julkaisua innolla. Todella hienoa että Raren lisäksi joku muukin iso julkaisija tarttuu piraattiteemaan ja tekee siitä myöskin nettimoninpelin. Betaa odotellessa!

maxresdefault

Norsukamman valinnat

Paras pressi: Heikkotasoisten pressien kirkkaimpana valopilkkuna oli tänä vuonna ranskisfirma Ubisoft. Jo yksinään allekirjoittaneen sydänkohtauksen partaalle vienyt Beyond Good & Evil 2 oli sen tason paukku että vieläkin tärisyttää mutta pressi oli myös rytmitykseltään ja sisällöltään sangen toimiva pakkaus. Lisäksi se sisälsi useita unohtumattomia E3-hetkiä joista Miyamoton ja Guillemot’n yhteisdominointi ja velmuilu oli legendaarisilla tasoilla liikkuvaa kamaa. Kuinka jumalaisen tiukka olisikaan tämä pressi ollut jos ei Ubisoft olisi auliisti jaellut useista peleistä faktatietoa ulos jo ennen messuja tai jos Nintendo-yhteistyö oltaisiin onnistuttu pitämään täysin salassa..?

Paras peli: Jos ei mitään ihmeellistä tapahdu, tulee muuan putkimiehen odysseia olemaan itselleni vuoden paras peli mutta tämänvuotisten E3-messujen paras peli itselleni on silti Beyond Good & Evil 2. Eka osa on henkilökohtaisella suosikkilistallani reippaasti viiden parhaan joukossa ja jatko-osaa on odotettu tässä kropassa jo vuosikausia. Lisäksi kun pelin esittelyn yhteyteen saatiin koskettavuutta ja iloa Michel Ancelin fiilistelyjen myötä niin ei voi muuta kuin olla iloinen miehen puolesta.
BGE2_PACK_E3_CONCEPT_GANESHA_CITY.0

LordZalorin valinnat

Paras pressi: Jos valitsisin puhtaasti pelien pohjalta, vastaisin Nintendon. Tämän vuoden Directhousessa tiputeltiin sellaisia otsikoita, että lompakkoa alkoi heikottamaan. Nintendo oli kuitenkin karsinut ennalta nauhoitetusta pressistään kaiken persoonallisuuden, rip muppets, ja tiivistetty kesto teki kokonaisuudesta hieman hätäisen. Samasta kärsi tänä vuonna myös Sony: näyttävää traileria trailerin perään, mutta muuten presentaatio oli hyvin ontto. Ilmeisesti vuoden panostuspisteet oli käytetty lavasteisiin, jotka eivät streamissa sitten toimineet. Missä pressissä oli sitten pelejä ja persoonaa? Mikä pressi sai allekirjoittaneen kaivamaan esille niin kukkaron kuin nessujakin? Ehdottomasti Ubisoft! Pressi alkoi vahvasti Mario + Rabbidsilla Miamoton astellessa lavalle ja kehittäjien herkistellessä lapsuuden idolinsa lausumia sanoja. Yhtä vahvasti myös lopetettiin, kun Michel Ancel asteli lavalle Beyond Good & Evil 2:den loistavan trailerin myötä. Mitä näiden kahden pelin välissä näytettiin, siitä en paljoa muista. Mutta nuo kaksi hetkeä pitivät hetken yllä illuusiota siitä, että kehittäjät rakastavat pelejä ja sitä mitä saavat työkseen tehdä

Paras peli: Parasta peliä on hankala sanoa näin näkemän perusteella, mutta suurimmat kiinnostuskiikarit nostanut nimike on helpompi nimetä. Siinä missä Nintendon show oli tykittelyä alusta loppuun, se oli oletettavissa: pidän Nintendon tuotteista, kukaan tuskin tästä yllättyy. Mutta myös Nintendon pressin ulkopuolella näytettiin peli, joka samalla yllätti minut olemassaolollaan ja sai trailerillaan käden lompakolle. Nimittäin Brothers: A Tale of Two Sons -pelin kehittäjien uusi projekti A Way Out. Brothers on omissa kirjoissani parhaita videopelejä koskaan ja A Way Out vaikuttaa samanlaiselta uniikilta, tarinapohjaiselta matkalta mutta tälläkertaa täysikasvuisena. Epäsymmetrinen yhteisen päämäärän co-op peli olisi kiinnostava jo itsessään, mutta tekemässä oleva studio nostattaa hypejunan raiteiltaan.

wayout

Temathaelin valinnat

Paras pressi: Nintendo vei tänä vuonna voiton. Pelkkä Metroid Prime 4:n namedroppaus oli tänä vuonna tarpeeksi messukuninkaan aseman saavuttamiseksi. On myös iloista nähdä, että iso N on löytänyt jonkunlaisen myötätuulen Switchin kanssa Wii U -koomailujen jälkeen. Lyhyestä kestostaan huolimatta (tai ehkä juuri siistä syystä) Nintendo E3 Spotlight oli selvästi paras kokonaisuus tänä vuonna.

Paras peli: Tavallaan vanha mutta loppupeleissä uusi eli Metroid: Return of Samus. Ensimmäinen pelistä näytetty traileri ja tieto kehittäjästä (Mercury Steam) jättivät aluksi hieman vaisun maun, mutta Treehouse Livessä nähty pelikuva olikin yllättäen ihan pirun hyvän näköistä.

metroid-samus-returns

Oselotin valinnat

Paras pressi: Selvä peli. Microsoft oli hyvä kakkonen mutta tänä vuonna Nintendo veti helvetisti muita paremmin. Ennakkoon luulin että Sony ”voittaisi” tänäkin vuonna mutta selvästi oli paukut käytetty loppuun jo viime vuonna. Nintendolle plussaa ei tule vain useasta kiinnostavasta tittelistä mutta myös tiukasti rajatusta ja nopeasta esityksestä. Vaikka Sony ja Bethesda vetivät hyvin samanlaiset traikkushowt niin Nintendo välillä näytti kehittäjistä pätkää ja etenkin pelikuvaa peleistä eikä vain CGI-traikkuja. Switch-hypet lähti viimeinkin minullakin päälle ja kone lähtee mahdollisimman pian ostoon.

Paras peli: Tänä vuonna ei omasta mielestä tullut kovin suuria pommeja joista jaksaisi innostua jo nyt. Prime 4 ja Beyond Good & Evil 2 ovat helvetin kovia juttuja mutta innostun noista vasta kun pelikuvaa tulee ulos. Mario Odyssey näytti jumalaisen sekopäiseltä ja Biowaren Anthem laittoi jopa toivoa studion nykyiseen menoon. Silti voittajaksi selviää pienen ukrainalaisen studion uusin tuotos eli Metro: Exodus. Olen sarjan suuri fani joten jo pelkästään se että sarjaan saadaan jatkoa aiheuttaa vipinöitä housuissa, mutta kakun kruunasi ainakin tällä hetkellä väitetty avoimempi maailma jota olen sarjaan toivonutkin.

exodus

Hazuki_exen valinnat

Paras pressi: Parhaan esityksen valinta ei pitäisi olla kauhean vaikea homma tänä vuonna kun ottaa huomioon kuinka heikolla pohjalla taso oli yleisesti. Kuitenkin joukosta erottautui kaksi erinomaista mutta täysin erilaista show’ta ja niiden takana olivat Ubisoft sekä Nintendo. Ubisoft aloitti ryminällä ja lopetti megapommilla kun taas Nipa näytti tyypilliseen tapaansa niitä varmoja tulevaisuuden hittejä toinen toisensa perään. Päädyin E3-castin päätteeksi valitsemaan Nintendon näistä voittajaksi ja muutaman päivän pohdinnan jälkeen pysyn vieläkin valinnassani. Nipan esityksestä löytyi kuitenkin itselleni enemmän merkittäviä yllätyksiä (sori BG&E2 fanit) ja sen lopusta löytyi myös loppuvuoden odotetuimman pelin traileri joten eiköhän näillä meriiteillä se voittajan titteli ole ansaittu.

Paras peli: Enpä olisi uskonut että koskaan olisin näin innoissani videopelissä esiintyvissä hatuista. En olisi myöskään uskonut että vielä tänä päivänä Nintendo onnistuu hämmentämään näin kovin trailerin kanssa. Pelissä näkyvät maisemat näyttivät erittäin upeilta ja siinä gimmickinä toimiva vihollisten valtaus hatun käänteessä löi ainakin itseni aivan ällikälle. Lopussa kun vielä luvattiin että peli saapuu ihan tässä seuraavan puolen vuoden aikana, niin ei voi muuta kuin olla tyytyväinen siihen että Super Mario Odyssey on olemassa.

NintendoSwitch_SuperMarioOdyssey_scrn17_E3_copy

Andzerxin valinnat

Paras pressi: Ranskalaisten suuntaan menee voitto. Ubisoft tarjosi markkinapropagandan sijaan liudan tunteellisia ikimuistoisia E3-hetkiä jotka muistaa vielä vanhana kiikkustuolissakin.

Paras peli: 3D Mariot ovat parempia kuin 2D Mariot. Pelisarjan uudessa osassa pelaajaa kannustetaan tutkimaan suuria hiekkalaatikkoja ilman ärsyttäviä aikarajoja ja tarpeettomia lisäelämiä. Lisäksi Mario pystyy kappaamaan eri objektien ja olentojen mielen uuden ystävänsä Cappy lakkikummituksen avulla. Tämähän kuulostaa jo valmiiksi hauskalta idealta videopeliksi ja nähdyn pelikuvan perusteella tohdin uskoa pelin olevan oikein viihdyttävä pelikokemus. Super Mario Odyssey ei ole välttämättä E3-messujen graafisesti komeinta silmäkarkkia tai omaa mullistavaa tarinankerrontaa mutta se on kaikista videopelimäisin (painosanalla) videopeli koko messuilla.

super-mario-odyssey-e3-2017

Nyt on vihdoin ansaitun levon aika ja pelit saa hetkeksi jääd… ei kun katsos vaan siellähän on eilen ilmestynyt ARMS:ia ja pienen matkan päässä häämöttääkin jo Crash Bandicoot-uusioversioinnit ja monet muut kesän aikana ilmestyvät mielenkiintoiset pelijulkaisut. Ei muuta kuin takaisin sorvin ääreen siis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *