Special Olympics

maxresdefault

Syksy on tunnetusti aina urheilupelien vuosipäivitysten laidunta-aikaa. Pelaajat saavat ihmeteltäväkseen joka vuosi uuden änärin jossa taas ollaan hiottu viime vuodesta kiekon kitkaa ja realistista yleisön popcornien syömisanimaatiota, FIFA:n jossa maaliverkkojen kahina pallon iskeytyessä vaparista pömpeliin, on joka vuosi autenttisemman kuuloinen, Maddenin jonka villi tarinatila mahdollistaa nyt meille valkoihoisille kynäniskoille entistä enemmän samaistumista leveään afroamerikkalaiseen jenkkimiljonäärikulttuuriin, Pro Evolution Soccerin joka hidastuu vuosi vuodelta ollen kohta yhtä hidasta kuin ikämiesfutis jne.

Joka ainoa vuosi ilmestyvät urheilupelisarjat ovat tuoneet meille kaikille jopa tutuiksi urheilulajit joiden ympärille ko. pelisarjat keskittyvät ja esimerkiksi allekirjoittaneen jenkkifutistietämys on peräisin Madden-pelisarjasta (mukana myös ripaus loistavista elokuvista Last Boyscout ja Any Given Sunday) ja sen parissa vietetyistä pelitunneista. Jenkeissä yksinään FIFA-sarjan laadun ja menestyksen yhdistelmä on tuonut kuningaslajin pariin tukuttain uusia katsojia.

Entäs sitten ne lajit jotka eivät joka vuosi ilmesty rosteripäivityksin ja marginaaliuudistuksin? Kun katsotaan hieman vuosien päähän menneeseen, löytyy sieltä mitä hienoimpia pelikokemuksia urheilulajeista jotka eivät ehkä ole mediaseksikkyydessä näiden EA:n, Konamin ja 2K Gamesin mammuttisarjojen tasolla mutta silti ihan tunnettuja lajeja urheilupiireissä. Tällä viikolla PBC:n viikkoblogi tarjoaa teille hieman näitä erikoisempia virtuaaliurheilulajeja.

img_2019

Tunnetuin, ja ehkä myös laadukkain, takavuosien marginaalilajien virtuaaliversioista on ehdottomasti GTA-peleistään tunnetun Rockstarin näkemys pöytätenniksestä. Uskomattoman kekseliäästi nimetty Rockstar Games Presents Table Tennis, on yksi HD-konsolisukupolven parhaiten piilotetuista helmistä ja ehdottomasti peli joka ei kalpene laadun saralla perinteisten urheilupelijulkaisijoiden tuotoksienkaan vierellä. Peli aloitti taipaleensa Xbox 360-eksklusiivina mutta löysi myöhemmin myös tiensä luonnollisesti virtuaalimailapelien luvattuun maahan, Wiille, jolloin luonnollisesti mukaan ympättiin myös liikkeentunnistusohjaus joka oli valitettavasti sangen epätoimiva tapaus. Wiillä (kuin myös 3DS:llä) nähtiin myös myöhemmin markkinoiden toinen pöytätennispeli joka oli lisenssipeli sysipaskaksi luokitellusta Balls Of Fury-elokuvasta. Leffa oli surkea ja peli oli sitäkin surkeampi joten go figure.

Jos kuitenkin halajat helvetin laadukasta pöytätennispeliä illanistujaisiin niiden ainaisten änärien ja muiden väsyneisyyksien sijaan niin ehdottomasti Rockstarin pingispeli ostoon ja pelaukseen. Peli on myös historiallista arvoa omaava sillä se on ensimmäinen kerta kun mm. Red Dead Redemptionissa ja kahdessa viimeisimmässä GTA-pelissä käytössä ollut kiitelty pelimoottori oli käytössä.

FBL_-_Floorball_League_PC_DVD__8

Yksi tämän maan suosituimmista lajeista on sähly eli säbä eli pro-piireissä salibandy. Tämä työpaikkojen iltapäivän suosikkiyhteisliikuntamuoto on laji jossa me härmäläiset olemme maailman parhaimmistoa joten ei ole ihme että lajista tehty videopeli on myös kotimaista laatutyötä. Häkellyttävän kekseliäällä nimellä siunattu Floorball League-peli, otti ja ilmestyi PC:lle vuonna 2010 kotimaisen Prodigium Game Studiosin rakkauden ja sydämen tuotteena ja kumma kyllä se ei oikeasti ollut mikään aivan susi. Lajin kiemurat saatiin mallinnettua ja tuotua peliin ihailtavan realistisella tavalla ja jopa monet lajin SM-tason tekijät ovat kehuneet pelin tuntumaa joka on sangen lähellä autenttista salibandykokemusta, kitisevine lenkkareineen ja mailan lavassa napsahtavine lämäreineen.

Pelin hieman tavasta poikkeavaa gameplayta voit tsekata oheisen videoklipin kautta eeppisen ja tunnelmallisen soundtrackin siivittimänä.

Sitten onkin aika siirtyä yhden planeetan suurimman lajin pariin. Ihme ja kumma ei isosta harrastajamäärästä huolimatta lajille pahemmin rakkautta löydy videopelimaailmasta.

Brian-Lara-International-Cricket-2007-Free-Setup-Download

Brian Lara ei suinkaan ole isotissisen videopelimaailmasta tutun naisarkeologin veli vaan yksi aikamme suurimmista krikettitähdistä. Trinidad&Tobagon pieni suuri mies on lajinsa elävä legenda ja miehen nimellä tähditetty pelisarja oli aikoinaan ainoa laatuaan krikettipelien rintamalla. Pelisarjan ensimmäinen peli ilmestyi jo vuonna 1994 ja sen jälkeen Brian Lara Cricket-pelejä on ilmestynyt hämmentävän epäsäännölliseen tahtiin viisi kappaletta viimeisimmän sarjan osan ollessa vuonna 2007 PSP:lle ilmestynyt Brian Lara Pressure Play. Tämän jälkeen krikettimaailma on ollut pelien saralla todellinen halpistalojen temmellyskenttä ja kukaan ei taida enää olla perillä siitä että ketkä kaikki tahot julkaisevat vuosittain krikettipelejä 20-30€ hintaan konsolien latauspalveluihin?

Kriketillä on kuitenkin äärimmäisen pitkä historia videopelien maailmassa eikä Brian Laran nimikkosarja ollut todellakaan ensimmäinen laatuaan peliuniversumissa. Umpisurkeista lisenssiräpellyksistään 80- ja 90-lukujen taitteessa tunnettu aussifirma Beam Software sai aikoinaan kunniatehtäväkseen luoda NES:lle maan suosikkiurheilulajista pelin jota ei kuitenkaan tultaisi julkaisemaan maan rajojen ulkopuolella koska esim. nousevan auringon maassa tai omppupiirakkalandiassa baseball-aiheiset pelit olivat niin isossa huudossa. Sittemmin myös EA on luonnollisesti kokeillut siipiään kriketin saralla mutta sittemmin jättänyt lajin omaan tuotehautausmaahansa.

AA

Jokainen ysärin Eurosportin parissa kasvanut ei varmasti ole jäänyt paitsi sumosta, tuosta uskomattoman hienot perinteet omaavasta kamppailulajista jonka koodisto hämmentää vähintäänkin yhtä paljon kuin laji itsessään. Ympyrän muotoisella pienehköllä alueella norsun kokoluokkaa olevat taistelijat yrittävät työntää toisiaan joko kumoon tai hevon helvettiin taistelualueelta. Ennen koitoksia tömisytellään tannerta ja heitellään suolaa ympäriinsä ja itse matsit tosiaan kestävät juuri ja juuri parikymmentä sekuntia. Meille länsimaalaisille videopelaajille ne tutuimmat sumot ovat omista tappelupeleistään tutut E.Honda ja Ganryu sekä tietty Sonicin urheilupeleistä ja mainiosta Snake Pass-puzzleplatformerista tuttu Sumo Digital-pelistudio.

Sumoon keskittyviä pelejä on tehty jo 80-luvulta alkaen mutta aniharvoja ollaan nähty täällä valkoisen miehen mantereilla. Yhtään ns. realistista sumopeliä ei ole vielä kukaan taho yrittänyt simuloida joten onkin harmillista että tämä hieno laji ei ole saanut yhtään vakavasti aihepiiriä käsittelevää tekijää luomaan meille kaikille mainstream-tason sumopeliä jota sitten EVO-turnauksissa hakattaisiin lähes yhtä kovalla intensiteetillä kuin niitä ainaisia Street Fightereitä ja Tekkeneitä. Siinä olisi hyvää työsarkaa löllyvien fysiikoiden erikoistiimille, Team Ninjalle, sillä sumopainijoissa olisi paljon hyllyviä ja heiluvia osasia joilla demonstroida teknistä osaamistaan.

Siinä vain jäävuoren huippu urheilulajeista joista emme jostain kumman syystä näe joka vuosi peliversiointeja. Jos haluaa etsiä sieltä Ö-mapin pimeimmästä nurkasta lisää niin onhan meillä vielä olemassa mm. naisten omaan myllylajiin, rollerderbyyn keskittyvä videopeli kuin myös totta kai myös hurlingiin (ei curlingiin, hurling on eri laji) keskittyvä videopelikokemus. Ei muuta kuin etsimään ja kuka tietää jos vaikka sitä kautta löytyisi uusi mukava harrastus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *