Mitä laitetaan Miniin?

Konsolibisnekseen osallistuminen, tärinää ohjaimessa, liikkeentunnistusta ohjaimessa, kahden käden liikkeentunnistusohjain, konsolin oma Smash Bros-klooni, kuluttajien muroihin jatkuva kuseminen… Sony on apinoinut Nintendoa läpi vuosien, ja tänä talvena firma paikkaa yksinoikeuspelien vajettaan takuuvarmalla tempulla Nintendon oppikirjasta, julkaisemalla miniatyyrikonsolin. Playstation Mini tulee olemaan sitä samaa mitä pienoiskokoiset NES sekä SNES, ovat pari viime vuotta pelaajille tarjonneet, eli retropelattavaa nykytelkkareihin liitettynä, ja mahdollisimman kompaktissa koossa. Satasen hintalapulla (Suomi lähettää terkut) varusteltu pienoispleikkari iskeytyy kauppojen hyllyille juuri passelisti joulumarkkinoille, sisältäen mittavat 20 peliä. Julkistamishetkellä olemme saaneet tietoomme viisi kappaletta enemmän tai vähemmän klassikoita, joten on oiva aika laittaa kristallipallo päälle ja ottaa selvää mitkä ne jäljelläolevat 15 peliä tulevat olemaan?

DISCLAIMER: Lista perustuu ainoastaan kirjoittajan omiin mutuiluihin, eikä se missään nimessä ole lopullinen konsolin sisältö. Mikäli jotkut pelit mielestäsi puuttuvat listalta, tai pelien kuvaukset menivät väärin, ole hyvä ja sylje mietteesi kommenttikenttään.

Meillä on jo siis tiedossa neljä jumalaista peliä Tekken 3:n, Wild ARMsin, Final Fantasy 7:n ja Ridge Racer Type 4:n muodossa, sekä kuonaa Jumping Flashin (historiallinen nimike toki koska se oli laitteen alkuperäinen julkaisupeli) muodossa. 15 slottia on siis vapaana ja jos hieman ajatuksella valikoi nuo loput paikat, saadaan kasaan huippuluokan paketti. Jatketaanpas listaus loppuun..:

6. Metal Gear Solid
Aika no-brainer. Yksi niistä muutamasta pelistä jotka määrittivät Playstationin ja loivat konsolille ikonisen aseman. Ihmiset sanovat tämän olevan takuuvarma peli minipleikkariin, johtuen Kojiman ja Sonyn nykyisistä lämpimistä väleistä. Totuus on kuitenkin se että Kojimalla on yhtä paljon sananvaltaa tällä hetkellä Metal Gear-tuotenimikkeeseen kuin Jorma Ollilalla Nokiaan, mutta eiköhän Konami anna mielellään pelin Sonyn käyttöön minikonsolia varten, oli Kojima heidän palkkalistoillaan tai ei.

7. Mikä tahansa Wipeout
Tuli aiemmassa entryssä mainittua peli joka määritti Playstationin sellaisena jona me sen opimme tuntemaan, mutta Wipeout on se peli(sarja), joka teki Playstationista sen ilmiön joka muutti pelaavaa maailmaa. Ensimmäinen on totta kai sen kaiken aloittanut klassikko, mutta itse ottaisin avosylin vastaan sarjan uskomattoman hienon kolmannen osan. Ei 2097 mikään huono valintakaan olisi. Ainoa mikä asiassa hankaa hieman vastaan, on pelin lisensoitu musiikkiraita, jonka kokoaminen kasaan uudelleen voi osoittautua hankalaksi.

8. Pandemonium
Yksi 2,5D-tasoloikkien pioneereista ja samalla yksi 32-bittisen aikakauden alkuajan kovista nimistä. Myös Namcon isokorvainen Klonoa on tähän samaiseen lokeroon pätevä ehdokas mutta eiköhän narrin ja naikkosen loikinta löydy pikkuplegen sisuskaluista.

9. Gran Turismo
Legendaarisen autopelisarjan alku, oli aikoinaan sen tason kokemus että oksat pois. Kolminumeroinen määrä lisensoituja autoja ja ajomalli, jota ei voinutkaan enää ohjata vaan vasurilla kavereiden kanssa samalla naureskellen, ei voi käsittää ja eikä pelin kokoa ja laajuutta osaa vieläkään oikein hahmottaa. Klassikko isolla K:lla ja ansaitseva paikkansa tällä kokoelmalla.

10. Tomb Raider 2
Tomb Raider valloitti maailman yli mediarajojen, nousten vuosikymmenen suurimpien ilmiöiden joukkoon. Suosion noustessa nousuliitoon, osti Sony itselleen sarjan yksinoikeudet, ja toinen ja kolmas osa olivat ensimmäisen Playstationin omaisuutta. Näin ollen vähän vähemmän nähty kakkososa saattaa hyvinkin olla osa minikonsolin kovaa kattausta. Kolmososa saa ihan yhtä isot esiintymiskertoimet.

11. Tombi!/Tomba!
Tomb Raiderista päästään loogisella hyppäyksellä Tombiin… tai Tombaan, millä nimellä ikinä oletkaan tottunut tätä peliä kutsumaan? Pinkkitukkainen luolamies myllytti sikoja kinkkisen 2,5D-tasoloikintapelissä vain ja ainoastaan ekalla pleikkarilla, joten esiintyminen tässä uusiokonsolissa, on aika lailla selviö, etenkin kun ottaa huomioon pelin suosion.

12. Street Fighter Alpha
Capcomin rakastetun mättöpelisarjan sivujuonnevuodet, vietettiin ykköspleikkarilla. Alpha-pelit löytyvät myös keväällä julkaistulta SF-kokoelmapaketista, mutta eiköhän Capcom pelasta Playstation Minin 2D-tappelupelit jollain maanmainiolla Alpha-sarjan pelillä. Loogisempi vaihtoehto olisi tietty paketoida konsoliin Street Fighter The Movie: The Game, joka oli laitteen jenkkijulkaisupelien joukossa. Mitä vähemmän siitä pelistä kuitenkin puhutaan, sitä parempi.

13. Oddworld: Abe’s Oddysee
Oman aikansa kulttiklassikko jonka demoa on pelannut useampi kuin itse peliä. Nyt tämä virhe on korjaantumassa, kun Aben eka seikkailu liitetään osaksi miniatyyrikonsolin tarjontaa. Oddworld Inhabitants tarvitsee muutenkin kaiken irtoavan rahan joten eiköhän siellä olla otettu Sonyn tarjoama tilisiirto vastaan avosylin.

14. Einhänder
Pitäähän siellä olla myös yksi SHMUP mukana, ja mikä olisikaan parempi valinta kuin Square-Enixin (joka oli Playstationilla abouttiarallaa samaa mitä Rare oli Nintendolle N64:llä) loistava kulttisuosikki. Yksikätinen avaruusalus räiskimässä atom… polygoneiksi kaikkea mahdollista mikä ruudulla liikkuu, voiko olla parempaa?

15. Team Buddies
Yksi Playstationin parhaista moninpeleistä pitää totta kai saada mukaan pakettiin, ihan jo siitä syystä että Playstation Minin myyntipaketissa on kaksi ohjainta mukana.

16. Bomberman World
Lisää loistavia moninpelejä minikonsolin listoille. Kaikkien aikojen toiseksi paras Bomberman-peli oli yksi Playstationin demolevy tiesmikälien johtotähtiä joten se on paikkansa ansainnut.

17. Bust-A-Move 2 Arcade Edition
Pitäähän sitä jokaisella menestyvällä minikonsolilla olla oma palikkapelinsä, ja koska länsinaapuriemme aikansa kovin vientituote, Kula World, ei kokoelmaan pääse, on turvauduttava peliin joka löytyy jossain muodossa kaikilta maapallon kuviteltavissa olevilta pelilaitteilta.

18. TOCA Touring Car Championship
Colin McRae Rally olisi myös oiva vaihtoehto, mutta uskon että Sony haluaa pysyä kaukana edesmenneen rallilegendan perikunnasta, että se tyytyy Codemastersin vähemmän tunnettuun, joskin laadukkaaseen, autoilupeliin.

19. Medievil
Tällä viikolla 20 vuotta täyttävä peli, on saava uusioversion, joka julkistettiin jo reilun aikaa sitten. Tästä projektista ollaan kuitenkin kuultu yhtä paljon kuin maamme futismaajoukkueen arvokisamenestyksestä, joten Sony laittanee Sir Danielin seikkailut tähän kollaasiin, ihan vaan muistuttamaan hahmon tai jopa em. peliprojektin olemassaolosta.

20. Sheep
Yllärimomentti loppuun. Pitäähän sitä paketissa olla Jumping Flashille seuraa siellä kuonaosastolla, ja tämä lampaidenkaitsemissimulaattori on sen verran kökkö tapaus jonka joku pleikkarin omistanut saattaa jopa muistaa.

Siinä oli nyt sitten koko Playstation Minin tarjonta. Dual Shock-pelit piti jättää pois koska Sony ei fiksuna laittanut pakettiin mukaan Dual Shockeja. Myös Crashit ja Spyrot saivat tällä kertaa kirveestä, tuoreessa muistissa olevien uusioversioidensa myötä.

Loppupeleissä on kuitenkin yksi ja sama mitä tähän listaan olisi laittanut, koska eiköhän konsoli crackata alta aikayksikön ja laite on pian pullollaan mitä oudoimpia PS1-ikisuosikkeja.

3 thoughts on “Mitä laitetaan Miniin?

 1. Oma pitkävetolistani näyttää puolestaan tältä:

  Wipeout 3
  Klonoa
  Gran Turismo 2
  Oddworld: Abe’s Oddysee
  Metal Gear Solid
  Medievil
  Syphon Filter
  Breath Of Fire 3
  Xenogears
  Castlevania SOTN
  Crash Bandicoot 2
  Resident evil 2
  Soul Blade
  Legacy of Kain Soul Reaver
  Micro Machines V3

 2. Omaan toivelistaan iskeytyisi ainakin:

  Alundra (älkää muistuttako jatko-osan olemassaolosta)
  MDK
  Parappa The Rapper
  MegaMan Legends
  Clock Tower
  Chocobo Racing

  Super-duper kuriositeettina LSD Dream Emulator voisi tehdä laitteesta jopa day-one ostoksen. Loput toiveista löytyykin jo mainittuina kuten Ressat, Klonoa, Wipeout, Pandemonium.

  Mutta jos jäteastian herkkuja halutaan niin Croc-kaksikko, Rascal, Cheesy ja tietysti Bubsy olis aika nannaa.

 3. Tämmöistä settiä olisi kiva nähdä:

  Castlevania: SOTN
  Crash Bandicoot 2
  Crash Team Racing
  Gran Turismo 2
  MediEvil 2 (Koska ei ole julkaistu PSN:ssä)
  Metal Gear Solid
  Oddworld: Abe’s Oddysee
  Parappa The Rapper
  Resident Evil 2
  Silent Hill
  Spyro 2: Ripto’s Rage
  Tomb Raider
  Twisted Metal 2
  Wipeout 3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.