House of fire

AndrewHouse

Viime viikolla pelimaailmassa koettiin kummia kun päivästä numero yksi Playstation-tuotenimikkeen kanssa isossa roolissa ollut Andrew House ilmoitti jättävänsä tehtävänsä SIE:n johdossa. Vaikka isossa kuvassa tilanne näyttää vain siltä että pukumies vaihtuu toiseen niin on todettava että vaikka Housen lähtö ei varmasti ole mikään lopun alku Playstationille, on miehen lähtö silti merkittävän tason uutinen.

27 vuotta Sonyn palveluksissa ollut walesilaismiekkonen aloitti taipaleensa Sonyn pelikonsolibrändin kanssa ensimmäisen Playstationin jenkkimarkkinoinnin puolella. Vaikka ensimmäisen Playstationin maailmanmenestyksen yhtenä isoimmista kulmakivistä pidetään napakymppiin osunutta brittimarkkinointia, ei omppupiirakan kotimaassa tehtyä työtä voi väheksyä yhtään sen enempää. Jenkkimarkkinat olivat kuitenkin jopa vanhaa mannerta enemmän olleet eivät vain Nintendon, mutta myös Segan temmellyskenttää ja sinne täysin uutena konsolipelitulokkaana jalansijan ottaminen on erittäin kovan tason suorite.

IMG_8764.0

House teki Playstationin julkaisun jälkeisinä vuosina muitakin hanttihommia Sonylle mutta pelimaailma veti miehen Kummisetä III-meemin kaltaisesti takaisin ja mies käytännössä dominoi pleikkarimarkkinoinnin jaostoja seuraavat vuodet ja konsolisukupolvet. Isoin keikka miehelle kuitenkin osui kohdalle kun mies korvasi Kaz Hirain SCEI:n (nyk. SIE) johdossa. Housella oli paljon työsarkaa edessään sillä Playstation 3 oli maireista myyntilukemistaan huolimatta kovan luokan floppi Sonylle ja laite söi aika ison siivun Sonyn pelipuolen rahoista. Rahoista joita se oli tolkuttomalla tahdilla tallettanut pankkiin kahden ensimmäisen Playstationin megamenestyksien myötä. Paineita ei myöskään vähentänyt se tosiseikka että Wiillä takaisin konsolitunkion kukoksi noussut Nintendo oli julkaisemassa sangen nopealla tahdilla seuraajaa menestyskonsolilleen ja varsinainen päävastustaja Microsoft oli myös väläytellyt ja kiusoitellut uuden konsolinsa speksien ja innovaatioiden kanssa.

Playstation 4 kuitenkin väisteli erinomaisesti niitä samoja miinoja joihin kolmospleikkari oli tasajalkaa hypännyt julkistushetkenään. Lavalla ensi kertaa pääjefen asemassa esiintynyt House huokui itsevarmuutta vuonna 2013 järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ja startti oli huomattavasti parempi kuin legendaarisen surkuhupaisa Playstation 3:n E3-räpellys vuodelta 2006. Myös kuluttajan näkökulmasta PS4 oli huomattavaa eteenpäin menoa kun hinta oli huomattavasti kilpailukykyisempi kuin PS3:n överihinta ja kun Microsoft oli omassa konsolijulkistuksessaan kompastellut omaan näppäryyteensä, keskittyi Sony pelkästään tyydyttämään pelaajien tarpeita julkistamalla Xbox Onea halvemman hinnan lisäksi tarjoamaan kovan luokan pelitykitystä.

maxresdefault

Kuten jokainen pelialan myyntilukemia vähääkään seuraava tietää, onnistui House tehtävässään enemmän kuin hyvin. Sony oli jälleen noussut konsolimyyntilistojen kiistattomaksi kuninkaaksi ja vaikka jotkut vääräleuat voivat laittaa tämän Nintendon ja Microsoftin konttaamisen piikkiin, ei se silti ota mitään pois Andrew Housen osaamisesta sillä mies kuitenkin vältti ne sudenkuopat johon kilpailijat putosivat koko konsolisukupolven ajaksi. PS Vitan korpivaellus ja PSVR:n meh-status ison kuvan kuluttajamarkkinoilla ovat aika pieniä tahroja kilvessä joka on koristeltu PS4:n myyntilukemilla.

february-2017-sales-1-2

Housen lähtöön ei liity sen isompaa dramatiikkaa vaan kyseessä on ihan looginen siirtymä. Mies on kuitenkin Playstationin historian saatossa käynyt läpi kaiken mahdollisen mitä pelikonsolibisneksessä voi järjen nimissä suorittaa joten on ymmärrettävää että uudet haasteet miestä kiinnostavat.

Kuka sitten seuraa Andrew Housen jalanjälkiä? Housen oikeana kätenä PS4:n menestyksen vuosina toiminut John Kodera. Lähestulkoon yhtä pitkän uran Housen kanssa Sonyn palkkalistoilla luonut Kodera toimi ennen valtaistuimelle siirtymistään isoksi osaksi Playstationeiden (PS3, PS Vita ja PS4) verkkopuolen johtoasemissa ja mies ilmoitti ensi töikseen jatkavansa Housen hyväksi havaitulla linjalla. Mikä tuo linja on, sitä ei Kodera suostunut tarkentamaan.

20171039742_1-600x338

Playstationin ystävillä ei liene sen suurempaa syytä huoleen sillä toisin kuin esim. Nintendolla jossa yhtiön pääjohtajan virassa istuvan tahon aatemaailma näkyy huomattavasti selkeämmin meille kuluttajille, ei Sonylla ole tällaista tapahtunut johtuen lähinnä siitä että SIE:n pomon yläpuolella istuu hierarkiaoksilla vielä enemmän porukkaa joita mielistellä ja pitää tyytyväisenä. Koderalla on kuitenkin kova homma edessään nyt kun Switch on osoittautunut ison luokan hitiksi ja Sonyn pitäisi alkaa vakavissaan konkretisoimaan ideoitaan PS4:n seuraajan, PSVR:n ja mahdollisesti jopa PS Vitan seuraajan tulevaisuudennäkymistä. Kahdella jälkimmäisellä on suunta vain ja ainoastaan ylös mutta mahdollinen tulevaisuudessa ilmestyvä PS5 saa olla aikamoinen laitos jotta se pystyy toistamaan PS4:n menestyksen.

Ensimmäisiä viitteitä Koderan työnäytteistä tullaan ainakin lavapreesensin perusteella näkemään loppuvuoden PSX-tapahtumassa mutta laajempaa visiota saadaan varmasti odottaa ensi vuoden E3-messuille. Kuten blogitekstin alussa tuli mainittua, ei Housen siirtyminen syrjään ole mediakohujen puutteestaan huolimatta mikään pienen tason uutinen ja viimeistään nyt on toivottavasti kaikille selvää että uudella pomolla on äärimmäisen isot kengät täytettävänään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.