Pelimaailma elää tällä hetkellä mielenkiintoisia vaiheita ja nyt en tarkoita parin viikon päästä alkavia E3-messuja vaan blogin pääkuvastakin jo näkee että nyt puhutaan vielä pidemmälle tulevaisuuteen menevistä asioista. Nintendon Switch-konsoli on startannut yli odotusten ja Microsoft on lupaillut että tuleva Scorpio-työnimellä kulkeva konsoli olisi jotain sellaista mitä ei kukaan ole ikinä konsolien parissa nähnyt.
Switchin mahdollista menestystä saadaan seurata vielä läpi kesän, syksyn ja talven (jos Nintendo saa siis laitteita tehtyä lisää..?) jonka jälkeen onkin toivottavasti Microsoftin vuoro alkaa lunastaa lupauksiaan (jos firma saa siis laitteen julkaisun ängettyä vielä tämän kalenterivuoden puolelle..?) uuden superlaitteensa kanssa. Mutta hetkinen?!? Mitä ihmettä aikoo tehdä Sony?
Sony palasi konsolisotatantereen kuninkaaksi lieväksi pettymykseksi jääneen PS3:n jälkeen ja se teki sen tyylillä. Aiemman kotikonsolisukupolven kiistaton kuningas Nintendo sekä Xbox 360:n kanssa loistavaa jälkeä tehnyt Microsoft jäivät PS4:n ylivoiman jalkoihin jo lähtötelineissään mutta nyt molemmat ovat ottamassa hyvää etumatkaa tuoreimman konsolisukupolven kilpa-ajossa. Laittaako firma kovat piippuun jo tämän vuoden E3-messuilla vai säästelläänkö megapaukkuja Sonyn omaan vuosittaiseen PSX-tapahtumaan, Tokyo Game Show’hun vai kenties ensi vuoden E3-messuille? Isoin kysymys kuuluukin että mikä tulee tämä vastaisku tulemaan sitten kun sen aika on?
Nimi
Laitteen nimestä ei varmaankaan tarvitse kovin paljoa aivosolujaan kuluttaa. Playstation on globaali suurbrändi ja iso, ehkä jopa isoin, osa Sonyn tuotenimimerkkejä ja olisi melkoinen jytky jos nimestä luovuttaisiin, etenkin kun tuorein tuotenimen alla julkaistu laite on ylivoimainen markkinajohtaja. Playstation tulee siis nimessä olemaan mutta onko nimen perässä loogisesti järjestysnumero ”5” vai voisiko siellä olla kenties joku seksikäs lisäsana? Siitä lisää seuraavassa…
Tämä on ehdottomasti mielenkiintoisin pohdinnan aihe mitä tulee Sonyn tulevaisuudennäkymiin. Millaista laitetta Sony tulee puskemaan markkinoille sitten kun se alkaa puskemaan? Jos Nintendon hypbridivehje Switch, jatkaa samalla tahdilla millä se on aloittanut, voivat konsolimarkkinat muuttua äärimmäisenkin radikaalisti ja vaikka PS Vita nyt on jo ollut vegetatiivisessa tilassa lähestulkoon julkaisustaan asti, voi sen teknologia ja siitä muistiin jääneet opit osoittautua kultaakin kalliimmiksi Sonylle jos se lähtee kilpailemaan yksi yhteen Switchin kanssa. Tässä kuitenkin piilee riskejä ja isoja sellaisia. Jos Sony laittaisi hieman lusikkaa pohjaan hardware-suunnittelussa, olisi uusi konsoli kaikkein positiivariarvioidenkin perusteella kauppojen hyllyillä vasta ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja Switchillä saattaisi olla tuolloin jo aivan liian iso etumatka kurottavaksi? Kyseessä olisi varmasti myös pieni imagollinen kolaus sillä pelimaailma on jo pitkään piikitellyt Sonya toisten ideoiden kopioimisesta (Sixaxis, Move-kapulat yms.) joten jos nyt mentäisiin suoraa päätä taisteluun jo markkinat luoneen laitteen kanssa, voisi homma epäonnistuessaan olla ”Switch-kopion” maine laitteen koko elinkaaren ajaksi. Lisäksi vielä laitteen länsimaihin pesiytyneet kultasilmäiset fanit saattaisivat pitää PS4 Pron tehotykityksen jälkeen hybridikonsolin graafista harppausta (tai jopa mahdollista askelta taakse?) liian vaatimattomana?
Entäs sitten se toinen suuntaus? Scorpio on Microsoftin omissa ennakkomehusteluissa nimetty kaikkien aikojen tehokkaimmaksi kotikonsoliksi koskaan joten Sonyn seuraavan konsolin tulisi olla vähintäänkin yhtä tehokas tai jopa tehokkaampi. Jos Scorpion korkeahko myyntihinta tulee osoittautumaan laitteen kompastuskiveksi, miten voi Sony luoda edullisempaa mutta tehoiltaan samoilla lukemilla pyörivää konsolirautaa, etenkin kun Sonyn seuraavan laitteen julkaisun aikana Microsoft on varmasti jo ehtinyt alentamaan tulevan laitteensa myyntihintaa ehkä jo pariinkin otteeseen? Niin joo se hinta…
Muna vai kana? Yin vai Yang? Punainen vai sininen pilleri? United vai City? Pelikonsolille oikea hinta? Ajattomia kysymyksiä kaikki tyynni ja seuraava Sonyn vempain tulee olemaan tässäkin tapauksessa vedenjakajalla. Switch ei julkaisussaan aivan yltänyt siihen maapallon pelaajakannan unelmoimaan alle kahdensadan euron/dollarin hintaportaaseen ja Nintendon tavat tuntien, ei tule sinne pääsemäänkään jos laite jatkaa myyntiään tätä tahtia. Scorpio-proggiksen hintatiedot ovat vielä muutaman viikon verran mysteeri mutta ennakkoarviot ovat olleet kaikkea viidensadan ja tuhannen euron/dollarin väliltä. Oli hinta mikä tahansa, olisi Sonyn tulevan laitteen kannalta tärkeää että se on etenkin lompakostaan tarkkaavaisessa länsimaisessa maailmassa halvempi kuin länsimaiden pääkilpailijalla Microsoftilla. Tähän hintakysymykseen vaikuttaa tietty suuresti se että milloin seuraava Sonyn konsoli näkee päivänvalon ja millaista rautaa se pitää sisällään mutta jos se saa hinnan Microsoftin laitetta alemmas jo julkaisunsa aikana, on erävoitto ainakin lännessä helppo napata Microsoftin superlaitteen nenän edestä.
VR
Sony on ollut yksi VR-teknologian isoimpia puolestapuhujia pelimaailmassa ja viime syystalvena julkaisunsa saanut PSVR tulee jäämään aikakirjoihin ensimmäisenä massamarkkinoille kauppojen hyllyille ilmestyneenä pelaamiseen tarkoitettuna VR-vempaimena. Mikä onkaan sitten PSVR-brändin tulevaisuus? Lisälaitteen myyntisuhdanne on tällä hetkellä jotain 2/55-luokkaa ja vaikka Sony itse pitää tätä myyntitahtia onnistumisena, ei se sitä kyllä loogisella ajattelulla ulospäin ole, varsinkaan kun kyse on useiden satojen eurojen laitteesta. Äkkiseltään voisi tuomita että PSVR tulee kokemaan Kinectin kohtalon eli alkuhuuman jälkeen Sony yrittää sitä vielä kaikin tavoin pitää hengissä ja kiinnittää sen osaksi myös seuraavaa konsolisukupolvikokemustaan mutta pikkuhiljaa suosion mennessä nolliin, on laitteen kuoliniskun aika. Tämän skenaarion voisi pelastaa kuitenkin VR-tekniikan kehittyminen pelitarkoituksissa sille tasolle että laite alkaisi myymään tehokkaammin nimenomaan pelaajien keskuudessa ja laitteen hommaamiseen tulisi jokin oikeasti yleispätevä peruste. Jos Sony pääsee seuraavankin laitteensa aikana olemaan ainoa kolmesta suuresta konsolijättiläisestä jolla on VR-ässä hihassaan, voi se olla hyvinkin iso myyntivaltti jos vaan VR onnistuu breikkaamaan ympäri planeettaa?
Jännittäviä aikoja tosiaan ja saa nähdä osuuko mikään näistä kirjoitetuista mutuiluista edes lähelle maaliaan? Palataan asiaan sitten kun Stationplay V-Five saa julkaisunsa vuonna 2021 ja se on pelkkä pelaajan silmään laitettavan piilolinssin kokoinen ja muotoinen pelikonsoli jonka julkaisupelinä on uudet osat Zeldaan, Haloon ja Forzaan.