Vuoden pelikanava… miksi?

tubeconlogo

Viime viikonloppuna järjestettiin Helsingin jaffahallissa järjestyksessään toiset Tubecon-kinkerit. Kyseinen proggis on siis kotimaisten Youtube-hahmojen/henkilöiden oma messu, jossa nämä pääsevät esittelemään taitojaan liveyleisölle, tapaamaan fanejaan ja siinä samalla totta kai tekemään hieman mainosta omille projekteilleen. Tapahtuman taustalla on täysi amatööriporukka mitä tulee tapahtumajärjestämiseen (erotus on vähän sama kuin PBC:n ja ammattimaisen audioviihteen tekemisen välillä) joten tapahtuma oli edelleen camp-huumorimaisen kömpelö mitä tulee organisointiin ja sulavuuteen mutta kyseessä oli lajissaan ”vasta” toinen tapahtuma joten vielä lapsukset antaa anteeksi ja vaikka ne kuuluisat ”heitterit” ja kateelliset kuinka mölyäisivät mitä, on tapahtuma kuitenkin loppupeleissä plussan puolelle menevä sillä jos edes päivän verran noinkin nuoret ihmiset tekevät jotain muuta kuin potkivat vanhuksia kaduilla tai ryöstelevät karkkia kaupasta, on jotain tehty oikein. Mitä puolestaan ei olla tehty oikein, on kotimainen videopeliviihde Youtuben puolella.

eesspiiksi
Tubeconin ehkä se odotetuin osio (sori Isac Elliott) on tähän asti ollut Tube Awards. Glamouria tihkuvan palkintogaalan tehtävä on palkita suosituimpia kotimaisia Youtube-kanavia ja näiden tekijöitä ja kaikki kategoriat sekä niiden sisältämät ehdokkaat on valinnut ” tubettajista ja media-alan ammattilaisista koostunut raati”. Koska PBC on kuitenkin peleihin keskittyvä taho, keskittyy fokus pelaamiseen liittyvään palkintokategoriaan ja täytyy vain ihmetellä että mistä tämä media-alan ammattilaisista koostuva raati ostaa heroiininsa sillä tämän(kin) vuoden ehdokkaat olivat jälleen kerran sitä kamalinta antia mitä kotimaisella pelitubettamisella on tarjottavanaan.

(SNL-legenda Don Pardon äänellä) Ehdokkaat tänä vuonna olivat:

Lakko
lakko– Omalla naamalla varustettu facecam peittämässä lähes neljäsosan pelikuvasta
– FIFA:n korttipakkoja, GTA V:ttä, FPS-kauhua, halpoja ilmais- tai Early Access-pelejä, vähän jopa Battlefieldia…
– Huutoa
– Videoiden otsikot CAPS-lockilla
– Videoiden thumbnaileissa feikattu reaktioilme

Laeppavika
lvika
– Omalla naamalla varustettu facecam peittämässä lähes neljäsosan pelikuvasta
– Yllättävän monipuolinen pelivalikoima mutta ei hätää, mukana on ”omaperäistä” FPS-kauhua ja CS:GO:n packien availua
– Huutoa
– Videoiden otsikot CAPS-lockilla
– Videoiden thumbnaileissa feikattu reaktioilme

Deliwien)
delikuva– Omalla naamalla varust… ei kun hetkinen mitä tämä on?!? Ei facecamia!!!!! Vapahtaja on löytynyt!!
– Minecraft, Minecraft, Minecraft, Minecraft, ehkä jokin halpa Early Access-peli, Minecraft, Minecraft, Minecraft
– Huutoa (harkitusti ja säästeliäästi mutta silti sitä on siellä)
– Videoiden otsikot CAP… mitä helvettiä täällähän on normaalia tekstiä!?!?
– Videoiden thumbnaileissa feikat… tai siis kuva pelistä, jakson numero ja jakson nimi. Voiko tällaista olla olemassakaan??

Kolme ehdokasta joista kaksi sitä tämän maan ankeaa antia kaikkine kliseineen ja yksi joka on edes hieman salonkikelpoinen ja arvatkaa voittiko tämä viimeksi mainittu? Nämä kolme kanavaa ovat kuitenkin vain se kotimaisen pelitubetuksen jäävuoren huippu ja ja palkintopallisijojen alapuolelta löytyy ties kuinka monta yrittäjää ja virittäjää joiden kanavat ovat täynnä samanlaista soopaa jossa yhdistyvät samojen pelien kierrättäminen, helvetinmoinen ylinäytelty mesoaminen, oman lärvin tunkeminen ruutuun ja kaikenlainen muu mikä ei liity siihen itse pelaamiseen sitten ollenkaan. Missä ollaan siis menty vikaan vai voidaanko edes sanoa että nämä janarit tekisivät hommat väärin?

lvika2
Kuten sanottua, on kotimainen Youtube-skene pelaamisen puolelta lähempänä Pulttiboisia kuin Game Of Thronesia ja don’t get me wrong, rakastan tuota Pirkka-Pekan ja Aaken klassista komediasarjaa mutta jos televisio olisi täynnä Pulttiboisin kaltaista tavaraa, kääntyisi se nopeasti itseään vastaan ja näin on käynyt myös kotimaiselle pelitubeskenelle. 98% viedoista ja kanavista on samanlaista törkyviihdettä jossa oikeastaan jopa termi ”viihde” on kuvauksessa liikaa. Ulttikset, Deatat ynnä muut mielikuvituksettomat ja ideattomat kanavat seuraavat toinen toistaan, pelaten niitä samoja Minecrafteja, huutaen samoja ”vitsejä”, tehden samoja ilmeitä jne. Pahinta tässä on kuitenkin se että nämä kanavat ovat järjestäen lajityyppinsä katsotuinta kamaa kotimaassa ja se jos mikä on huolestuttavaa sillä jos lähdetään tästä likakaivon pohjalta sukeltamaan helmiä, niitä yllättävää kyllä myös löytyy. Nimimerkit kuten GuardianV, Vulpes Arctos (yhtään enempää ns. kotiinpäin vetämättä), Sleikkari (silloin kun ei yritä imitoida Game Grumps-kanavaa), Peten Pelit tai vaikka saman kaupungin mies Retrolordi, ovat nimiä joita ei pienellä sanallakaan ole Tubeconeissa mainittu mutta nämä kanavat, kuin myös muutama muu joita ei tässä namedropattu, ovat mielestäni niitä oikeita pelikanavia jotka keskittyvät peleihin sellaisella arvostuksella joita tämä viihdemuoto ansaitseekin osakseen. Pelit ovat viihdettä ja jonkinlaista viihdettä nämä suosituimmatkin kanavat tarjoavat mutta se että et osoita minkäänlaista kunnioitusta esiteltävälle asialle (oli se sitten kanava isäntä itse tai otsikossa esiintyvä peli), on enemmänkin typerää. Pelikanavan tehtävä on nimensä mukaisesti tarjota portaali pelaamiseen tai peleihin, eikä suinkaan olla energiajuomaövereissä kiljuvan hupparijanarin perseilyfoorumi.

vulbes
Miksi sitten kotimaan ns. virallisessa palkitsemistilaisuudessa nämä oikeasti laatukamaa tarjoavat kanavat jätetään pois ehdokkuuksista? Delivien oli tosiaan freesi tuulahdus tuohon kategoriaan mutta kuinka paljon nämä kaksi muuta ovat pesseet saunassa tämän ” tubettajista ja media-alan ammattilaisista koostuvan raadin” selkää että niitä edes puolihuumorilla voidaan sanoa maan parhaiksi peliaiheisiksi Youtube-kanaviksi? Parhaiksi peliaiheisiksi Youtube-kanaviksi… ehkä siinä se avainsana olikin? Parhaita kanaviahan tässä ei kaiketi haettu vaan niitä nimenomaan suosituimpia kanavia. Suosio korreloituu tilaajamääriin ja klikkauskertoihin ja kieltämättä niin näillä parilla tämän vuoden ehdokkaalla, viime vuoden voittajalla, kuin myös kaikilla tässä tekstissä mainituilla ”vähemmän mairittelevilla” kanavilla ovat nämä indikaattorit huipussaan ja jos tämä on tässä tapauksessa laadun tae, miksi ei Twilight-leffat tai kesän popcorn-blockbusterit nappaile joka vuosi Oscar-palkintoja osakseen? Muissa Tube Awardsin kategorioissa voitot ja ehdokkuudet menivät sentään jonkinlaiselle oikeasti laadukkaalle tubetusviihteelle joten miksi ei sitten myös vuoden parasta pelikanavaa palkittaessa??

Tubeconille kaikkea hyvää ja ensi vuoteen tsemppiä mutta viilatkaa kuntoon myös se odotetuin ja seuratuin (sori jälleen Isac Elliott) segmenttinne palkitsemalla niitä oikeasti laadukkaita tahoja sen sijaan että annatte kunniaa vain niille, jostain kumman syystä, katsotuimmille.

P.S. Jos haluat kuunnella lisää mietteitä aiheen tiimoilta ja vähän vierestä, klikkaa auki PBC:n aihetta käsittelevä kuukautisjakso oheisen linkin kautta. Siellä ei sanoja säästellä…

http://pelaajaboardcast.fi/pbc-147-kuukautiset-xii-virtatuubi/

-Norsukampa

3 thoughts on “Vuoden pelikanava… miksi?

  1. Asiaa. Olisikohan tässä Suomen Xboxin edustuksella jotain tekemistä. Käsittääkseni he ovat markkinoineet Onea melko vahvasti ”suosittujen” tubettajien kautta ja ei niin yllättäen ovat vieläpä Tubeconin tukijoita, tai ainakin Tubeconin kotisivuilla tukijoiden joukossa komeilee iso XBOX-logo. Ei siinä mitään jos tällaisia tapahtumia tuetaan, mutta olisi kiva tietää ihan virallisestikin, että kuinka monen tubettajan kanssa Suomen Xbox on tehnyt tai tekee ”yhteistyötä”. Nykymeiningillä sivumaku on väistämätön juttu.

  2. Helvetin hyvä teksti ja täytyy kompata. Suomalainen pelitubettaminen on liiaksi Pewdiepie-wannabe hörhöjen kansoittamaa roskaa.

  3. Jeps täältäkin suunnalta täytyy nyökytellä Norsukamman tekstille. Nämä LV:t ja Lakot, Xboxin markkinoimina tai ei, eivät tosiaan anna kovin paljon sille pelille aikaa vaan mesoaminen menee kaiken edelle. Sen sijaan tykännyt itse katsella muun muassa yllä mainittua Arvekaria, Pelaajaista ja esimerkiksi Merquria, joilla pysyy homma ns. aikuismaisempana ja videot keskittyvät pelaamiseen. Valitettavasti vaan massat ovat jossain ihan muualla, kuin näiden janareiden katselukerroissa…

    Anyways show oli kyllä luvattoman heikko juonnon osalta ja äänimieskin huiteli menemään jossain kohtaa, mikä antoi erittäin amatöörimäisen kuvan tapahtumasta. Yleisöäänestyspokaali meni kuitenkin oikeaan osoitteeseen, joten oli show:ssa ainakin yksi valopilkku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *