PBC PARAS – Grand Theft Auto

13014805_10205980287856825_37423539_n

PBC on tällä kertaa todella tärkeän kysymyksen äärellä.
Kun puhutaan pelimaailmaa mullistavista merkkiteoksista, niin varmasti monella käy mielessä kaiken maailman Super Mariot, Pacmanit, Metal gearit, Half-lifet ja muut vastaavat, mutta yhtä varmasti monen mieleen ilmeentyy kirkkaasti sellainen pelisarja kuin Grand Theft Auto, joka näin kavereiden kesken tunnetaan myös nimellä GTA.
Mutta mikä näistä huumeita, aseita, tappamista sekä rikoksia täynnä olevista peleistä onkaan se paras?

Hakalan valinta parhaaksi GTA-peliksi

Muistan erään yläasteella tehdyn luokkaretken kun matkustimme tuohon eksoottiseen paikkaan jota Helsingiksi kutsutaan. Kävimme muistaakseni Linnanmäellä mutta reissun henkilökohtainen kohokohta oli pääsy Helsingin keskustan pelikauppoihin äidiltä saadut sadat eurot mukanani. Käteeni tarttui kaksi huippupeliä, Enter the Matrix sekä Grand Theft Auto Vice City. Enter the Matrixista voisi kirjoittaa vaikka oman artikkelinsa joten keskitytään tällä kertaa tuohon melkein yhtä hyvään peliin.

Olin aluksi varsin skeptinen Vice Cityn toimivuudesta omalla PC:lläni, sarjan kolmas osa kun tuntui tuohon aikaan vaativan oikean jumalkoneen toimiakseen. Yllätykseni oli kuitenkin melkoinen kun ilokseni sain huomata mitä pelien optimointi tarkoittaa käytännössä, peli kun pyöri täydellisellä 25 freimin sekuntinopeudella joka oli täydellinen lukema omille teinisilmilleni.

Se mikä Vice Citystä tekee mielestäni sarjan parhaan pelin johtuu melko paljon pelin nostalgia-arvoista jotka käyvät jo aiemmasta tekstistäni ilmi, yläaste kun lienee vielä nykyäänkin monen pelaajan kulta-aikaa. Vice City kuitenkin piti sisällään koko sarjan historian parhaan soundtrackin ja peli sai itsenikin tykästymään muun muassa Michael Jacksonin tuotantoon. Pelin puolivälin kiinteistötehtävät ovat jääneet hyvin mieleeni eikä mikään ole parempaa kuin kuunnella Kids in Americaa ja päästellä Harrikalla pitkin pitkiä rantaviivoja. Ja olihan se hienoa omistaa oma pornoelokuvatuotanto.

Kasarimusiikki toimii aina

Kasarimusiikki toimii aina

Andzerxin valinta parhaaksi GTA-peliksi

Minulla on aina ollut hyvin etäinen suhde Grand Theft Auto –pelisarjaan. Lapsuusiässäni kaikki kaverini puhuivat koulussa siitä, kuinka he sekoilivat GTA:n avoimessa pelimaailmassa ampuen siviilejä ja paeten autolla poliiseja karkuun. Myöhemmin pääsin itsekin tutustumaan pelisarjaan vieraillessani serkkuni luona, jonka hyllystä löytyi GTA 3 ja Vice City. Nämä pelit eivät kuitenkaan tehneet nuorelle Andzerxille minkäänlaista vaikutusta. Pelit näyttivät rumilta verrattuna värikkäisiin 3D-tasoloikkiin ja avoin pelimaailma oli konseptina jo siinä vaiheessa hyvin arkipäiväinen käsite. Olisin varmasti kiinnostunut pelien tarinoista ja niiden hahmoista, jos vain joku lähipiiristäni olisi keskittynyt demonstroimaan tätä osa-aluetta umpitylsien poliisihippojen sijaan.

Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 2013, jolloin päätin nousta Grand Theft Auto V:n aiheuttamaan hypejunaan ja lopulta päädyin ostamaan pelin heti julkaisupäivänä. Tämä peli onnistui tekemään meikäläiseen paljon suuremman vaikutuksen. Pelin tarina ja hahmot olivat muistettavia ja heidän koettelemuksiaan oli viihdyttävä seurata. Pelimaailman suuruus ja tehtävien monipuolisuus oli kuitenkin tämän kakun se maukkain kerma. Innostuin tarinatehtävien lisäksi suorittamaan kaikki sivutehtävät ja päädyin viettämään ylimääräisiä pelitunteja, tutkien avaraa pelimaailmaa. Loistava peli kaiken kaikaan ja odotan nyt suuremmalla innolla GTA-pelisarjan seuraavaa osaa.

V on aivan uusi tyyli, lisää pituutta heti sano lyyli

V on aivan uusi tyyli, lisää pituutta heti sano lyyli


Norsukamman valinta parhaaksi GTA-peliksi

Parhaan GTA-pelin valinta on itselleni jonkinasteinen ikuisuuskysymys kahden loistavan pelin välillä ja yleensä tämän kaksintaistelun voittaja määriytyy pitkältikin siitä millaista populäärikulttuuria olen ennen kysymystä kuluttanut. Kun katselen hieman Spotifysta soittohistoriaa niin viime viikkoina sieltä putkahtelee esiin sellaisia nimiä kuin Midnight Star, Shalamar, Def Leppard, Ready For The World, Planet Patrol ja kun katselee viime aikoina katseltuja leffoja ja TV-sarjoja niin sieltä voidaan poimia sellaisia helmiä kuin Ghost, Streets Of Fire, Big Trouble In Little China ja monia muita joten tällä kerralla parhaan GTA-pelin vaakakuppi kallistuu GTA Vice Cityn puoleen.

Vice City on itselleni PS2-ajan suurimpia mestariteoksia. Vaikka se ei numeraalinen jatko-osa olekaan pelimaailmaa mullistaneelle kolmannelle Grand Theft Autolle, on se silti jatko-osan kriteerit täyttävä. Kaikkea enemmän ja isommin edeltäjäänsä verrattuna ja vieläpä hieman hiotummin. Tommy Vercettin ryysyistä rikkauksiin-tarina on sitä imelintä kasaria kerrassaan mutta se nimenomaan on tämän 80-luvun fiilistä pursuavan pelin pointti. Kaikki on neonväreillä kuorrutettua, soundtrack on vuosikymmenen eliittitavaraa, vitsit ja viittaukset ajan populäärikulttuuriin onnistuvat naurattamaan vaikka aihealue ei olisi edes kovin tuttu. Loistavuutta kerrassaan. Vielä kun Rockstar älyäisi tehdä seuraavan GTA-pelin myötä paluun Vice Cityn kasaritunnelmiin…

Aurinkolasit päähän ja baanalle kohti auringonlaskua

Aurinkolasit päähän ja baanalle kohti auringonlaskua

Hazukin valinta parhaaksi GTA-peliksi

Monelle GTA-sarja tuntui tulevan tutuksi vasta 3D-osien myötä ja moni onkin tämän vuoksi jättänyt vanhat kunnon lintuperspektiivistä kuvatut osat pelaamatta täysin.
Se onkin sääli, koska vaikka sarjan kolmas osa aloitti jonkinasteisen pelimaailman murroksen, niin kyllä niistä aikaisemmista osistakin löytyi vaikka mitä pelimaailmaa mullistaneita elementtejä.
Täten haluankin nostaa tapetille sarjan toisen osan nimeltä GTA 2.

Grand theft auto 2 on kaikkea sitä mitä ensimmäinen osakin oli, mutta silti paljon enemmän. Se on ainoa sarjan osa joka sijoittuu retrofuturistiseen tulevaisuuteen ja näin ollen erottuu sarjan muista osista edukseen olemalla oman tiensä kulkija.
Se toi sarjaan ensimmäistä kertaa mukaan jengit ja niiden väliset arvostustasot, jotka vaikuttivat pelaajan saamiin tehtäviin sekä siihen että missäpäin karttaa pelaaja uskalsi ylipäätäntäsä liikkua. Tekemällä Yakuzalle tehtäviä saattoi nimittäin suututtaa Zaibatsun ja näin ollen tehdä omasta elämästään pykälän verran hankalempaa.
Se myös toi mukanaan sarjaan ensimmäistä kertaa vuorokausivaihtelut; Toki vain PC:llä ja sielläkin ainoastaan säätövivusta napsauttamalla.

Vaikka GTA 2 ei sinällään pitänyt sisällään mitään ihmeellistä tarinaa, niin loppupeleissä se ei oikeastaan haitannut pätkän vertaa. Se oli tarkoituksellisesti ryysyistä rikkauksiin kaltainen perus rikolliskertomus ja se keskittyi enemmänkin siihen, että pelaajalla oli kivaa tehdessä hauskoja ja monipuolisia tehtäviä. Siksi se myös on meikäläisen lemppari GTA-sarjan peli.

And remember, respect is everything!

And remember, respect is everything!


Oselotin valinta parhaaksi GTA-peliksi
GTA 1&2 olivat ysärillä todella kovaa kamaa. Meno oli kuin Tapan Kaikki peleissä mutta kaikki oli tehty paremmin (ehkä myös juonta oli hieman mukana). Sarja räjäytti kuitenkin kaikki pankit kun kolmonen tuli ulos. GTA III ja Vice City olivat helposti suurimmat syyt ostaa PS2 omaan talouteen. Pelien loistava huumori, toiminta ja tekemisen vapaus olivat jotain ennennäkemätöntä.
Vice City on vieläkin sarjasta suosikki visuaalisesti ja tunnelmaltaan mutta kun kokonaisuuksia katsoo niin ei San Andreasin voittanutta ole.

Peliä kohtaan oli järjettömät hypet ja se onnistui ylittämään ne kaikilla tavoilla. Roolipeleistä otetut vaikutteet, perkeleen iso maailma ja tekemisen paljous pitivät huolen että peli oli todella pitkään peluussa. Useahko läpipeluukin tuli vedettyä ja kaikki kerättyä, pelituntien määrä on järisyttävä. Jopa hieman kämäisesti tehty co-op mahdollisuus viihdytti vielä vuosia pelin julkaisun jälkeen peli-illoissa. PS2:n eniten pelatuin peli minulle, mahdollisesti myös paras.

 Ei ole Santun voittanutta

Ei ole Santun voittanutta

Päätös on nyt tehty ja sitä ei voi enää muuttaa. Parhaimman Grand theft auto -pelin titteli menee siis Vice Citylle, jota jokaisen itseään pelaajaksi kutsuvan pitäisi joskus pelata.
Mutta mitä mieltä sinä olet? Onko Vice City oikeasti se paras?
Kirjoita siitä mielipiteesi kommenttikenttään ja katsotaan osuiko PBC:n väki naulan kantaan vaiko ei.

2 thoughts on “PBC PARAS – Grand Theft Auto

  1. Kyllä pitää vähän rakkautta jakaa Chinatown Warsille joka kuiteskin on paras “vanhanaikainen” GTA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.