Kuinka äänekäs se PS4 oikeasti on?

Sony julkisti viime viikolla PS4:n uusimpia huippulukemia. Laite on nyt virallisesti ylittänyt sadan miljoonan kappaleen toimituksien haamurajan, ja PS+-käyttäjienkin ”attachment rate” on hienosti noin kolmannes tuosta sadasta miljoonasta. On kuitenkin olemassa yksi lukema, joka kuitenkin taas jäi uupumaan näistä ilmoitetuista luvuista; PS4:n desibelitaso.

Nelospleikkari on ylivoimaisesti konsolisukupolvensa myydyin laite, ylivoimaisesti konsolisukupolvensa pelatuin laite, ja totta kai konsolisukupolvensa äänekkäin laite. Ihan tarkkaa lukemaa ei laitteen/laitemallien maksimiäänentasosta olla tiedemiesten toimesta saatu tutkittua, mutta netti on pullollaan kauhutarinoita, joista saa hyvin laskettua mediaanin tälle melusaasteelle. Jostain syystä Nathan Drakea avatarinaan keskustelufoorumeilla pitävät kirjoittajat, eivät ole ikinä kokeneet minkäänlaista möykkää laitteidensa kanssa, joten good for them.
Mitä kaikkea sitten sieltä aina oikeassa olevasta interwebsistä sitten löytyikään? Nimimerkkien XboxFan4Life ja HaloRapesUnchartedInTheAssBecauseItsTheBest_97 laite pitää pahimmillaan 260 desibelin ääntä, kun taas nimimerkkien WhyLastOfUsIsReallyTheGreatestGameEverMade ja 999ReasonsWhyPlaystationIsTheBest kertoman mukaan heidän konsolinsa ei ole koskaan päästänyt pihaustakaan, ja jokainen sille julkaistu peli on pyörinyt täydellisellä ruudunpäivityksellä, samalla kun Metacritic-pisteet alkavat aina vähintään siitä 96 tienoilta. Kuten taitoluistelussa ja mäkihypyssä konsanaan, jätetään myös tässä arvioinnissa matalin sekä korkein tulos huomioimatta, ja keskitytään siihen keskiarvoon.

Lukemia löytyi erittäin paljon väliltä 55dB-75dB, joten tähän tekstiin otetaan vertailukohdaksi maaginen 65dB raja, joka on aivan helvetillinen määrä pelikonsolille. Kaikille meille on tuttua että konsoli aina välillä vähän pöhähtää, mutta PS4:n ja sen eri mallien kanssa on meteli yleensä pelien korkeasta suorituskyvyn tarpeesta johtuen, enemmän tai vähemmän jatkuvaa. Yhtälöön totta kai pitää ottaa myös ulkoiset tekijät huomioon (tuulettimen ehjyys, konsolin sijoittelu huushollissa jne.) mutta niin kauan kun Helsingin Yliopisto ei ole asiasta viiden vuoden tutkimusprojektia tuloksineen tehnyt, mennään näillä mainituilla keskiarvoilla.

Kuinka kovaa mökää se nelospleikka pitääkään?

Semi-ruuhkaisa lounasrafla arkipäivänä siinä +-1h keskipäivän aikaan. Usealle meille tuttu näky, ja ennen kaikkea tutulta kuulostava asia. Aterimien kilinä, ihmisten rupattelu ja tuolien sekä kalusteiden kolina, joka harvemmin kuitenkaan nousee sellaisille leveleille, että taustahäly alkaisi ärsyttämään. Keskimäärin tällainen ravintola-/kahvilaympäristö tuottaa sellaista 60 desibelin äänitasoa, joten siihen pöydälle kun nostaisi PS4:n ja alkaisi pelaamaan, saisi varmasti vihaisia katseita muilta ihmisiltä, pahimmillaan ehkä poistattamisen koko ravitsemusliikkeestä. Ei ole helppoa olla ”true gamer”.

Yksi maailmankaikkeuden kauneimmista asioista on lintujen laulu. Oli kyseessä sitten kesämökin rantalaiturilta tyynessä aamuyössä kuultu käen kukkuminen, undulaatin leikkisä viserrys lemmikkieläinkaupassa, tai jopa sorsan mölinä, ei kukaan sydämen omaava henkilö voi ottaa raivaria lintujen luonnollisista ääntelyistä. Linnunlaulujen on keskimäärin mitattu tuottavan sellaista hieman yli 40dB äänentasoa, ja kun sitä vertaa PS4:n lukemiin, on aika selvää että kumpaa sitä mieluummin kuuntelee. Vekkulien ja kauniiden luonnonkappaleiden kaunista laulua, vai tehokonsolin pölynimurilta kuulostavaa huminaa. Pölynimureista puh.ollen…

Kuvassa näette Hooverin uuden lippulaivaimurin, lisänimeltään Hushtone. Nimi ei miestä pahenna, eikä tässä tapauksessa imuriakaan, sillä Hoover Hushtone imee, ja tekee sen hiljaa. Sen äänisaaste tuottaa vain 65dB ääntä, joten eläimet ja pienet vauvatkaan eivät sen käynnistämistä ja käyttöä säiky, ja sitä voi käyttää vaikka öisin kerrostalossa. Samaa voi sanoa myös PS4:stä, mutta on aika huolestuttavaa että markkinoilla on nykyään pölynimuri, joka on hiljaisuudessaan pelikonsolin luokkaa. Kertooko se enemmän imurin hiljaisuudesta, vai pelikonsolin kovaäänisyydestä?

(toim.huom. Hoover ei maksanut mitään tästä mainospuheesta eikä tämä ollut kaupallinen yhteistyö)

Ihmisen kuiskauksen ei luulisi pitävän paljoa ääntä, mutta kyllä sekin tuottaa jopa 20dB äänisaasteen puhtoiseen ilmaamme. Tarkoittaako se siis sitä että jos neljä ihmistä kuiskaa sinulle samaan aikaan korvasi juuressa, muodostuu isompi möykkä kuin mitä PS4 pitää? Asiaa voi testata soittamalla ylläolevan kuiskausbiisin täysillä PS4:n Youtube-sovelluksesta, ja kuuntelemalla että kumpi kuuluu paremmin? Kerro tuloksista kommenttikenttään.

Kuiskaus on nyt käsitelty mutta entä sitten ihmisen normaali puheääni? Tavallisen kokoisessa ja tavallisesti sisustetussa huoneessa, on ihmisen tavallisella äänensävyllä mitattu keskustelemisen äänentaso, mitattu noin 50 desibelin vahvuiseksi. Seuraavan kerran siis kun parisuhteen toinen osapuoli alkaa nalkuttamaan, laita huoletta vaan PS4 tulille, ja mäkätys hukkuu pelikonsolin tuottamien sulosointujen alle. Ehkä siihen on sittenkin syynsä että PS4 on menestynyt niinkin hyvin tässä konsolisukupolvessa??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.