Tubettaminen ja striimaaminen ovat nykyään termeinä lähes yhtä oleellinen osa pelaamisessa kuin vaikka ”moninpeli” tai ”input-lagi”. Pelikonsolien suoratoisto-ominaisuudet tukevat näiden modernin aikojen talk-show-isäntien/emäntien päivätyötä ja isoimmissa piireissä puhutaan jo aika isoista rahoista. Verkon syövereissä ei taida olla peliä jonka pelaamista ja tätä pelaamista tukevaa asiantuntevaa kommentointia ei oltaisi dokumentoitu videomuotoon ja onkin aina hauskaa muistaa jonkun täysin randomin ja unohdetun pelin nimi, syöttää se Twitchin hakukenttään ja huomata kuinka joku rohkea sielu sitä siellä pelaa. Tämä siis kansainvälisessä kentässä eikä valitettavasti kotimaisessa skenessä…
Tähän kohtaan on varmasti hyvä laittaa itsesuojeluvaiston varassa pienimuotoinen disclaimer. En ole jokaista kotimaista pelitubettajaa tai pelistriimaajaa käynyt katsastamassa joten en voi tietää jos siellä joku Nestori Nessinpelaaja (nimi muutettu) striimaa tälläkin hetkellä kanavallaan NES:n erinomaista Guardian Legend-kulttiklassikkoa. Otanta perustuu enemmän tai vähemmän suosittujen alan suomalaistahojen kanavatarjontaan sekä someaktiivisuuteen. Kirjoittaja ei myöskään itse ole mikään striimailun tai tubettamisen ammattilainen saatikka maailman typerimmän itsetittelöinnin listalla korkealle menevä ”someninja” (oksensin juuri suuhuni) mutta pelialaa, markkinointia ja pelaamista ylipäätään on tullut harrastettua ja opiskeltua koko ikä.
Kansainvälisten (lue: jenkkien) pelisisältöä tuottavien tahojen isoin etuoikeus on totta kai kieli jota he puhuvat. Englanti on maailman yleiskieli ja onkin huomattavasti helpompi seurata sujuvaa ”inglissiä” sopertavaa nörttiä pelaamassa lempipeliään kuin rallienklantia sopertava suomijurmo lukemassa Suomi-Englanti-Suomi-sanakirjaa toisella silmällä ja pelaamassa uusinta Call Of Dutyä toisella silmällä. Jos kuitenkin naarataan aihealuetta pelkästään kotimaan markkinoihin niin voidaan nähdä yksi yhdistävä tekijä jonka vuoksi suomitube/suomistriimit ovat vain harmaata muusia. Kotimaan skene on pelien osalta aivan helvetin tylsä ja väritön.
Jos jätetään kliseinen vitsi pyhästä pahuuden kolminaisuudesta (FIFA-korttipakat+GTAV+Minecraft) pois laskuista, ei suomalainen amatööripelimedia hirveästi variaatiolla juhli. Suosittujen tubettajien ja striimaajien listalta löytyy lähes poikkeuksetta Xbox 360:n pelikirjastoon verrattavissa olevaa vaihtelua aina ampumisesta, räiskintään ja sen kautta räjähdyksiin ja toimintaan. Isoin osa tästä totta kai FPS-kuvakulmassa. Samaa harmaata mössöä johon siis valtaosa pelaajista enemmän tai vähemmän kyllästyi jo viime konsolisukupolven aikana. Tämä iso mitäänsanomattomuuden seinä on täynnä myös uutuuspelejä (joita siis pelaajat pelaavat itsekin parhaillaan tai ovat jo pelanneet) tai sitten jo muilla kanavilla noin sataan tai tuhanteen kertaan nähdyt pelit joiden kommentointiin ei ole saatu melkein mitään eroa ns. alkuperäismateriaaliin nähden. Karvasta makua mukaan tuovat klöntit voidaan surutta laittaa valitettavan muodissa olevien kävelysimulaattorien muotoon. Kun olet nähnyt sen yhden Life Is Strangen, voit olla varma että sama virtuaaliunilääke löytyy myös tuhannelta muulta kotimaiselta kanavalta.
Meillä jokaisella on omat osaamisalueemme ja viihtyvyyskuplamme mutta videopelien maailmassa ei pitäisi lokeroida itseään niin tiukasti vain johonkin tiettyyn muottiin. Oli kyse sitten peligenreistä tai konsoleista, on tyystin naurettavaa ympäröidä itsensä vain yhden peligenren peleillä tai konsolivalmistajan laitteilla ja tämän kokeilemisen riemun (tai siitä aiheutuvan tuskan) jakaminen muille ihmisille saisi varmasti aikaan katselijoita viihdyttäviä tilanteita. Kaikesta ei tarvitse eikä voikaan pitää mutta on hämmentävää että useat pelivideoita tuottavat ovat usein jämähtäneet paikoilleen esittelemään vain samasta muotista veistettyjä pelejä joita näkee Youtubessa tai Twitchissä joka toisella kanavalla. Se että tubettajan kanavalle subannneet katsojat ovat tottuneet vuosikausia siihen tuttuun ja turvalliseen tarjontaan aina vain samankaltaisesta matskusta, voi saada aikaan hyvää buustia jos kanavan tarjonta tekeekin yhtäkkiä kokeilumuotoisen siirtymän johonkin aivan muuhun mihin on kanavalla totuttu. Tästä nokkaansa nyrpistävät tilaajat korvautuisivat takuuvarmasti niillä jotka ovat kanavaa vältelleet sen tähän mennessä sen tylsähkön tarjonnan vuoksi joten miksi ei edes kokeilla? Ei ole paskankaan väliä että onko kokeiltava pelisarja/peli tuttu sillä eikö se inhimillinen pelaaminen ole aina näissä hommissa kaikena keskiössä, ellei sitten kyseessä ole speedrun tai jonkinlainen muu maailmanennätyspelaaminen.
Erittäin usein saa somessa nähdä kotimaisten tubettajien/striimaajien sadattelua siitä kun oman pelikanavan tilaajamäärät eivät nouse ja ”yhteisön” aktiivisuus on nollissa joten miksi ei edes kokeilla jotain joka hieman hämmentäisi sitä samalta jo vuosikaudet/kuukausikaudet maistunutta puuroa ja mikä olisi siihen helpompaa kuin vain tunkea sinne esiteltävän pelin paikalle joku tyystin kaavasta poikkeava peli? Kynnys tälle ei voi olla kovin iso koska videopelejä on tehty vuosikymmenet ja erilaisia pelejä on olemassa satoja, ellei jopa tuhansia. Ravintolassaan vuosikaudet muuttumatonta ruokalistaa pitävät ravintolat yleensä menettävät ne vakioasiakkaansa muihin lähialueilla erilaista ruokaa tarjoaviin ravintoloihin joten siksi on fiksua päivittää menua tasaisin väliajoin.
Astukaa siis suomen peliviihdyttäjät hetkeksi pois sieltä mukavuusalueiltanne ja yllättäkää katsojanne! Tulokset voivat olla erittäinkin positiivisesti yllättäviä…
TL;DR Sen enempiä nuoleskelematta, ottakaa mallia kotimaisesta Youtube-käyttäjästä JayEmPlays jonka repertuaari on poskettoman laaja ja täynnä hienoa materiaalia. Virtuaalipeukkua siihen suuntaan.
Omasta mielestäni kotimaisten Let’s Playden ongelma ei ole ollut siinä, ettei peleissä ole variaatiota, vaan lähinnä siinä, että peluut ovat joko blindeja tai semi-blindeja. Sä voit pelata ihan mitä tahansa peliä, mutta jos sulla ei ole mitään mielenkiintoista puhuttavaa itse pelistä, niin se ei jaksa kiinnostaa pitkään. Blindit on suoraan verrannollisia reaction-videoihin. Ne ovat puhtaasti syöpää. Suomella ei tunnu olevan sitä omaa EpicNameBrota, HCBaillya tai Deceased Crabia (LP-tekijät, joista ite pidän kovasti).
On myös tullut huomattua, ettei variaatio tuo katselukertoja tai subaajia. Ainut tapa kunnolla kasvattaa kanavaa on viraalius eli teet niistä peleistä videoita, jotka on pinnalla. Se ei ole sattuma, että myös Suomessa on isoja Minecraft/kauhupeli/whatever-pelikanavia.
Ehkä se isoin juttu on kuitenkin se, että Let’s Playn kupla on jo puhjennut, joten sillä pelkästään ei ole mielestäni mahdollista kasvaa kovin isoksi. Jopa genren pioneerit ovat nähneet parhaat päivänsä katselukertojen suhteen.
Et voisi kirjoituksellasi olla enempää väärässä, sillä variaatiota on suomalaisessa striimiskenessä hyvinkin paljon. Toki enemmistönä on iän ikuiset mainstream pelit, mutta on paljon hyviä ja mielenkiintoisia striimaajia, jotka striimaavat suomeksi retropelejä tai tuntemattomampia PC pelejä tai vastaavaa.
Blind pelailua tai ei, niin itselle tuntemattomien pelien striimit ovat mielestäni mielenkiintoisia myös.
http://www.suomistriimit.com/
^^ Tuolta pääsee tutustumaan ei-niin-mainstreameihin striimeihin. Suomen suurin striimiyhteisö, yli 1600 käyttäjää Discordissa. Siellä saa lisätietoja.