Haastaja hakusessa

Super Smash Bros Ultimate, lienee erään Rockstarin länkkäriepookin kanssa loppuvuoden odotetuin ja hypetetyin pelinimike. Smashin julkaisu tapahtuu joulukuun alussa, joka on herättänyt hieman epäilyä analyytikoiden toimesta, sillä julkaisuajankohta saattaa olla hieman liian myöhään Black Friday- ja jouluostosajankohtia ajatellen. Oikeastihan tällä ei ole mitään väliä sillä Smashilla on siitä helppo tilanne markkinoilla, että sillä ei ole laisinkaan kilpailua genressään. Meillä on toki jossain japsien underground-skenessä jumissa olevat Jump!-saagan pelit sekä muutkin hivenen oudommat tapaukset, mutta se isoin ja pahin kilpailu menehtyi jo alkuunsa.

Legendaarinen nimihirviö Playstation All-Stars Battle Royale (vast’edes PASBR) oli Sonyn vastine Nintendon suosikkisarjalle. Peliä oltiin toivottu keskustelufoorumeilla useita vuosia, ja kun se vihdoin ja viimein ilmestyi kauppojen hyllyille kesken kuuminta joulumyyntisesonkia vuonna 2012, se ei kuitenkaan kiinnostanut likimain ketään. Heikohkot arvostelut olivat toki merkittävä tekijä, mutta miksi ihmeessä kansa käänsi takkinsa lopulta tälle toivotulle nimikkeelle?

Kuten tuli aiemmin mainittua, ilmestyi PASBR kauppojen hyllyille juurikin passeliin ajankohtaan. Loka-marraskuu on kultakaivos julkaisijoille koska valtaosa jouluostoksista tehdään tuolloin ja ajankohtaan osuu useita pidempiä lomakausia ympäri maailmaa. Tämä info oli tiedossa totta kai muillakin julkaisijoilla, jonka johdosta niin nerokkaalta kuin PASBR:n julkaisu kuulostikin, oli sillä vastassa melkoista kilpailua. Alle viikkoa aiemmin, oli Nintendo julkaissut uutuuskonsolinsa Wii U:n, joka eli julkaisuviikolla parhaat aikansa myynnillisesti. Myös pari viikkoa aiemmin julkaistu meganimike Halo 4, oli edelleen iso puheenaihe pelimaailmassa, samoin kuin massiiviseen suosioon yltäneen Walking Dead-saagan viides episodi. Isoin kompastuskivi kuitenkaan ei ollut Nintendon uusi kotikonsoli, eikä kumpikaan noista mainituista yksittäisistä nimikkeistä. Se kuukauden suurin ja kaiken alleen jyrännyt mammutti oli tuolloin suosionsa huipulla ratsastaneen Call Of Duty-brändin uutukainen Black Ops II. Tätä suurnimikettä vastaan ei voinut kukaan noina aikoina taistella, ei edes kauan pelaajien märkiä päiväunia tähdittänyt maskottimätkintä.

Tämän tosiseikan vuoksi täytyy mahdollisen jatko-osan (ei tosin kannata pidätellä hengitystä asian tiimoilta) valita tarkoin julkaisuajankohtansa. Markkinat ovat muuttuneet kuitenkin sen verran vapaammiksi, että takavuosien kaltaisia ”kuolleita myyntiaikoja” ei enää ole, vaan hyvät pelit myyvät helvetin hyvin vaikka ne ilmestyisivät tammi- tai heinäkuussa.

Sanoivat kaulapartaiset pelitubettajat tai paskoja pelejä pelaavat fanipojat mitä tahansa, on ihan oikeilla peliarvosteluilla edelleen tänä päivänä iso osa pelien myynneissä. Isoja pisteitä saavat pelit eivät seilaa tuurilla myyntilistojen aaltojen huipulla, eikä ole mikään ylläri että kehnoja arvostelupisteitä saavat pelit eivät myy paljoa vaikka hype olisikin ollut ennen julkaisua kovaa. PASBR ei kovin ruusuisia arvioita saanut ja tämä näkyi lopulta myös pelin lopullisissa myynneissä, jotka eivät päätä huimanneet kahdesta julkaisualustasta huolimatta. Mikä sitten meni vikaan?

Peliä moitittiin usealla osa-alueella, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa lähes poikkeuksetta vertailun Smash Bros-sarjaan, joka kieltämättä on hieman epäreilu, ja jopa kehno tapa arvostella peliä joka kaikesta kopioimisestaan huolimatta yritti olla oma pelinsä. Lokaa tuli niskaan niin sisällön niukkuudesta, kuin myös yksinpelikampanjan heikkoudesta (asia mikä ei ikinä ole Smashissakaan ollut kovin mairittelevalla tasolla) ja sumeahkosta presentaatiosta.

Jos jatko-osa joskus ilmestyy (ei kannata odottaa ennakkotilausten alkamista ihan äkkiä) niin mainitut viat kondikseen ja pisteet paranevat varmasti.

Mitä tulee mieleen seuraavista hahmoista; Heihachi (yhdessä pelissä esiintynyt nuorempi versio), Bid Daddy tai vaikka Dante (se paskempi emoversio)? Jos vastasit Tekken, Bioshock ja Devil May Cry niin olit oikeassa. Oliko mikään noista sanoista Playstation? Ei ollut ei.

Entäs sitten tällaiset nimet; Cole, Colonel Radec, Emmet Graves, Evil Cole, Isaac Clarke ja vaikka hieman eksoottisempi Nariko? Ei mitään eikö? Nämä ovat tosiaan pelihahmoja Playstation-ekskluista (pl. Isaac Clarke joka on multiplattaripeli Dead Spacesta) ja ne ovat aivan tavallisia homo sapiens-lajin edustajia kuten kuka tahansa meistä. Ei siis kovin mielenkiintoisia hahmoja maskottimättöön?

Hahmorosteri oli tosiaan yksi isoimmista, ellei jopa se isoin, kompastuskivistä PASBR:n taipaleella. Toki siellä oli mukana sellaisia nimiä kuin Parappa The Rapper, Sly Cooper, Jak sekä Ratchet sidekickeineen, Kratos sekä hieman tuoreempaa linjaa edustavat Fat Princess, Nathan Drake ja Sackboy. Näitä hahmoja olisi pelin pitänyt olla pullollaan. Hahmoja jotka näkemällä ensimmäinen ajatus mikä mieleen tulee, on nimenomaan hauskat pelihetket Playstation-konsolien kanssa, eikä suinkaan se miten pelotti pelata Dead Spacea tai Bioshockia Xbox 360:llä. Vaikka Crash Bandicoot tai Spyro The Dragon eivät olekaan Sonyn ekskluomaisuutta, on jo yksinään näiden kahden hahmon assosiointi ensimmäiseen Playstationiin niin suurta, että yksinään nämä kaksi hahmoa olisivat pelastaneet yhtä paljon kuin vaikka Linkin ja Samusin lisääminen Smash Bros-peliin. Suurin legacy on kuitenkin luotu sen ensimmäisen pleikkarin ajoilta, joten valtaosa pelihahmoista tulisi olla nimenomaan sieltä. On edelleen surullisen ironista että ekan Playstationin tähtiin ampuneen Final Fantasy VII:n päähahmo Cloud, paineli menemään Smash Bros-pelissä (Final Fantasy VII ei ole ikinä ilmestynyt Nintendon laitteille) sen sijaan että hahmo olisi voinut olla yksi Playstationin oman Smashin johtohahmoista. Myös Playstationilla (kuka muka muistaa Symphony Of The Nightin Saturn-version?) mainetta niittänyt Alucard nähdään tulevassa Smash Bros-pelissä vaikka miehen tähdittämää klassikkopeliä ei olla ikinä nähtykään Nintendon alustoilla.

Mahdollisessa jatko-osassa (lumipallo helvetissä jne.) hahmorosteri kuntoon hyvällä sekoituksella uutta ja vanhaa, mutta ennen kaikkea sitä mistä tulee mieleen Playstation.

On tavallaan aika sääli että ”Sonyn oma Smash” jäi lähtötelineisiin, eikä luonut niin kilpailutilannetta, saatikka ihan vaan laadukasta pelisarjaa. Toisaalta Smash-sarjan pääjefe on sen verran perfektionisti että saa sarjasta parhaan irti ilman niskaan hengittävää kilpailuakin, ja Sonylla tuntuu olevan tällä hetkellä todellinen kukoistuskausi päällä mitä tulee laadukkaisiin eksklusarjoihin. No biggie siis PASBR, kiva kuitenkin että kävit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *