Eläinten vallankumous

Luigi’s Mansion 3, Animal Crossing, Breath Of The Wild 2… KETÄ KIINNOSTAA??!!? Untitled Goose Game sai vihdoin ja viimein kauan odotetun julkaisupäivänsä (20.syyskuuta) ja peli nousi raketin lailla odotetuimmaksi Switch-peliksi (ilmestyy myös PC:lle) ikinä koskaan ja missään. Maailman ensimmäinen hanhisimulaattori on valloittanut pelaavan kansan sydämiä jo ensiesityksestään alkaen, ja ensi kuussa pelaajat pääsevät vihdoin häiriköimään hanhella semi-realistiseen tyyliin.

Eläimillä pelaaminen on ollut videopeleissä läsnä yllättävänkin pitkään ja ei, nyt ei puhuta mistään punaisia lenkkareita käyttävistä kahdella jalalla seisovista sinisistä siilistä, vaan ihan oikeista eläinkunnan edustajista ilman pisaraakaan humanoidia. Myös takarivin näsäviisastelijat pitävät turpansa ihan vaan kiinni siitä että homo sapiens -laji on myös eläin. Myöskään Disney-tyyliset elikot eivät ole sitä mitä tässä blogitekstissä nyt haetaan vaan ihan oikeat, mahdollisimman realistisesti esitetyt eläimet.

Sisällöstä voisi luulla että matkamme alkaa 65 miljoonaa vuotta sitten, mutta ei suinkaan vaan puhutaan ensin ihan vaan dinosauruksista joilla voi pelata videopeleissä. Aikamme suurin dinosaurustuote, Jurassic Park, sai vuonna 1993 videopeliversiot, jotka erosivat toisistaan huomattavasti. NES- ja SNES-versiot olivat top down -kuvakulmasta kuvattua zeldalikejä, joissa päähahmona toimi Sam Neillin leffoissa esittämä Alan Grant. Myös Mega Drive -versiossa päästiin lahtaamaan dinoliskoja tämän stetsonipäisen tutkijan toimesta, mutta ei paljoa paina jos vaihtoehtona on raptorilla pelaaminen!!! Leffoissa kylmäverisimmän tappajakoneen roolia vetelevä apex predator, on juurikin sitä myös tässä pelissä. Hampaat ja kynnet eivät suinkaan uppoa vain ihmisvastustajiin, vaan myös vastaan tallustelevat dinot saavat oman osansa, jolloin meno muistuttaa hieman ehkä jopa kannibalismia.

Milloin sitten seuraavan kerran päästäisiin pelaamaan realistisesti mallinnetuilla sauruksilla? No totta kai Jurassic Parkin jatko-osaan perustuvassa elokuvassa. 32-bittisille konsoleille julkaistu Lost World: Jurassic Park otti kaikki oppinsa Mega Driven Jurassic Parkista, tuoden ihmislihan rinnalle pelattavaksi dinon… useamman dinon tällä kertaa. Jopa leffojen kirjaimellisesti suurin stara, T-Rex, oli tällä kertaa pelattavana eikä paljoa enempää voisi dinofani toivoa. Ei olisi kannattanut kuitenkaan toivoa, sillä muutaman vuoden päästä saatiin ihkaoikeilla dinoliskoilla pelattava tappelupeli. Jurassic Park -lisenssiä raisk… hyödyntävä Warpath, oli kuin se ekassa Jurassic Park -elokuvassa näkyvä kasa Triceratopsin paskaa, ja jos joku on kiinnostunut tästä ongelmajätteestä, katsokaa oheinen Vulpes Arctosin videoklippi ja nauttikaa sen minkä voitte.

Siirrytään seuraavaksi veden alle. Ihan kuten Jurassic Parkin tapauksessakin, myös vedenalaisten elikoiden puolella Mega Drive on se oikea valinta. Yksi laitteen alkutaipaleen suosituimmista hahmoista, oli joko hörökorvainen apinapoika, tai vaihtoehtoisesti sininen siili, mutta asiantuntijapiireissä sportattiin delfiiniä nimeltä Ecco. Ecco The Dolphin kertoi tarinaa pyöriäisestä, joka selviytyy kuin ihmeen kaupalla ulkoavaruuden valloittajien hyökkäyksestä, ja symppisnisäkkään tehtäväksi jää ei vain kaveridelfiinien pelastaminen, mutta koko planeetan kohtalo siinä samalla. Realismin rajoja tärisytellään hieman Eccon kyvyllä kaikuluotailla kanssaelikoita ja tällä tavoin keskustella näiden kanssa, mutta ei tuomita enempää kun emme oikeastaan tiedä miten nämä jalot eläimet keskenään rupattelevat?

Eccon toisessa jatko-osassa pääsevät pelaajat pelaamaan Ecco Jr.:lla, joka jostain syystä on miekkavalas, mutta valtamerten todellisen supertappajan tähtihetki koittaisi 2000-luvun puolivälissä, kun Jaws Unleashed rymistelisi kulttisuosioon pelaajien keskuudessa. Hirveä peli kaikin puolin, mutta siinä on tietynlaista charmia, joten jos ilmaiseksi saatte haltuunne niin kokeilkaa ihmeessä. Pitäkää kaikki hai-ihmiset silmällä myös Jaws Unleashedin henkistä jatko-osaa, Man Eateriä, joka on näyttänyt ennakkomateriaalinsa perusteella peliltä, jonka ei pitäisi oikeasti kiinnostaa näin paljoa.

Dinosauruksista kun ollaan päästy vedenalaisiin petoihin, onkin hyvä aika ottaa käsittelyyn vieläkin pelottavammat perkeleet, nimittäin kahdeksanjalkaiset. 32-bittisille laitteille ilmestynyt Spider, oli pelaajien ensikosketus tarantellan arkipäivään, jos siis tarantellan arkipäivään kuuluu koelaboratioriosta karkaaminen, samalla ohjuksia ampuen ja terästettyä verkkoa ampuen. Pelin nimikkohahmo on siis tosiaan viettänyt elämänsä koekaniinina… koehämähäkkinä, ja saanut näin ollen hieman jerkkua olemukseensa ohjuksien ja muiden James Bond -vempeleiden myötä, mutta noin muuten käyttäydytään pelissä aika lailla hämähäkin lailla.

Hämähäkillä päästiin pelaamaan myös Wiin kulttiklassikossa Deadly Creatures ja kuten TV-Shop on opettanut; eikä siinä vielä kaikki. Pelissä päästiin myös ohjailemaan ihkaoikeaa skorpionia. Hämähäkkikollegaansa huomattavasti mörssärimäisempi tappokone, oli ehkä kaukana Mortal Kombatin nimikaimastaan mitä liikkuvuuteen ja ketteryyteen tulee, mutta erikoisliikkeiden määrässä ei tämän mm. Dennis Hopperin tähdittämän pelin toinen päähahmo hävinnyt laisinkaan.

Onneksi tuleva Untitled Goose Game sentään pyörii sympaattisen ja hölmön eläimen ympärillä, eikä minkään pelottavan tappokon… MITÄ V****A ONKO NUO HAMPAAT KIELESSÄ!?!?!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *