24. Luukutus

2115758-box_cnid
Christmas NiGHTS Into Dreams

Jouluyö… juhlayö… jouluyö… uniin… tai jotain siihen suuntaan. NiGHTS Into Dreams on Sega Saturnin yksi ikimuistoisimpia pelejä ja se on fanien kesken lämmöllä muisteltu kulttiklassikko. Aikansa näyttävimpiin peleihin lukeutunut tekele, oli Sonic Teamin ja etenkin sen johtajan, Yuji Nakan, yritys luoda Sonicin rinnalle Segalle suuren yleisön pitämä maskottihahmo. Ihan siilin saatikka putkimiehen urotekoihin ei androgyyni NiGHTS-hahmo yltänyt mutta se ei vie mitään pois pelin legacysta joka on kantanut tähän päivään asti. Peliin liittyy myös monenmoista mielenkiintoista taustatarinaa joista ikimuistoisin on varmasti Steven Spielbergiin liittyvä stoori. Ohjaajasuuruus oli vieraillut Segan toimistolla ja päätynyt olemaan ensimmäinen henkilö tuotantotiimin ulkopuolelta joka ikinä peliä pääsisi kokeilemaan. Mies laitettiin pelaamaan peliä varta vasten pelin julkaisua silmällä pitäen tehdyllä ohjaimella (ensimmäinen analogiohjain konsoleilla) joka myöhemmin nimettiin leikkisästi ”Spielberg controlleriksi”. Tarinoita riittäisi vielä huomiselle asti mutta tämän joulukalenterin luukun tehtävä on kertoa pelistä nimeltä Christmas NiGHTS Into Dreams. Peli oli siis periaatteessa NiGHTS mutta kahdella jouluaiheisella lisälevelillä ja peliä sai vain muutamien Segan 1st party-nimikkeiden kanssa bundlattuna, japseissa Saturnin jouluksi markkinoille tulleen konsolibundlen kanssa tai parin pelilehden kylkiäisenä.

christmas-nights-into-dreams-sat-ingame-43535Screenshotit eivät tosiaan tee oikeutta NiGHTS:lle joka on ehdottomasti koettava liikkeessä jotta sen suuruus ja suosio selittyy. Peli on idealtaan erittäin simppeli rinkuloiden läpi lentelyä pullollaan oleva peli mutta sulavuus ja art style ovat ne seikat mitkä ovat luoneet pelin vuosikymmeniä kestäneen legacyn. Jouluversio pelistä ei eroa graafisesti emopelistä mitenkään ja joululevelit tuovat peliin hieman lisää väriloistoa, jouluisasti svengaavan soundtrackin myötä. Nykypäivänä mehustellaan Journeyn, Stanley Parablen ja muutaman muun ns. taidepelin nimillä ja NiGHTS oli tosiaan oman aikansa videopelitaidepläjäys.

839515-christmasnights_1_superPääpelin soundtrack on loistava ja jouluversio tuo mukaan klassikkolistaan erinomaisen mahtipontisen sovituksen meille kaikille tutusta joululaulusta. Maalista mennään hivenen ohi koska pelin normaalisti eteerinen ja ambienssimainen soundtrack eroaa radikaalisti tästä jouluisasta humpasta mutta c’mon, se on joululaulu jouluisassa pelissä… ja vieläpä yhdessä aikamme kauneimmista peleistä.

PBC:n joulukalenteri on tullut tämän vuoden osalta päätökseensä. Jos jaksoit lukea kaikki luukut niin suosittelemme hankkimaan ammattiapua ja nopeasti. Kiitos kaikille lukijoille ja muistakaa viettää oikein rauhallinen joulu ja varovainen uusi vuosi. PBC palaa ääniaalloille (valitettavasti myös Tootsi) taas ensi vuoden puolella joten siihen asti voit olla rauhassa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *