22. Luukutus

Box-Art-banjo-kazooie-1142648_520_380
Freezeezy Peak (Banjo-Kazooie)

Super Mario 64 oli kaikin puolin käänteentekevä peli niin tasoloikkagenressä, kuin videopelien saralla ylipäätäänkin. Ilman Super Mario 64:n innovaatioita, voisivat pelit olla nykypäivänä sangen erilaisia ja peli onkin paikkansa ansainnut pelihistoriassa. Se ei kuitenkaan ole julkaisualustansa paras 3D-tasoloikka. Raren kultasormista pelaajien iloksi aikoinaan saapunut Banjo-Kazooie (jatko-osineen) mielletään usein N64:n parhaaksi tasoloikkapeliksi ja perusteet moiselle ylistykselle ovat kyllä täysin aiheelliset sekä validit. Peli jalostaa Super Mario 64:n ideat vielä paremmiksi, tuoden mukaan hieman omaa laadukasta tatsiaan tarjoten näin ollen kokonaispakettina toimivamman ja yhtenäisemmän pelikokemuksen jonka pariin uusiojulkaisujen (XBLA-julkaisut sekä Rare Replay-pelikokoelma) myötä luojan kiitos yhä useampi pelaaja on vuosien aikana päässyt. Ketään ei varmasti yllätä tosiseikka että peli kaikkien tasoloikkapelien kirjoittamattomien sääntöjen valossa, sisältää myös lumi-/jääaiheisen kentän. Freezeezy Peak on paikan nimi ja se antaa kerrassaan mahtavat mittapuitteet huippuluokan tasoloikinnalle.

tumblr_m92i6lcqyG1qgvvtno1_1280Freezeezy Peak on siis Banjo-Kazooien järjestyksessään viides leveli ja se tarjoaa kaikkea lumiaiheista alkaen hyisistä vesistöistä, jatkuen aina mursujen kautta joulukuusiin asti. Kaikkea kaikille siis. Yksi kentän keskeisistä hahmoista on jääkarhu Boggy, jonka kanssa pelaaja käy läpi parikin alamäkiajelua. Pientä Mario 64-vibaa tuo myös kentästä löytyvä ylisuuri lumiukko. Kenttä on etenkin Microsoftin konsoleille julkaistuissa uusioversioissa erittäinkin sokeripitoista silmäkarkkia ja vaikka se näyttää söpöltä kuin vastasyntynyt porsas, tarjoaa Freezeezy Peak pari oikeinkin kinkkistä tehtävää jotka panevat kokeneimmankin tasoloikkijan otsasuonet pamppailemaan.

maxresdefault (4)Rare oli kulta-aikoinaan (SNES- ja N64-ajat) pelitalo jonka jokainen peli oli tarkkaan hiottu kokonaisuus vailla isompia vikoja. Jokainen osa-alue oli laatua pullollaan ja tämä koski myös pelin ääniraitoja. Banjo-Kazooien parissa ei työskennellyt firman tunnetuin nuottivelho David Wise, vaan se toiseksi suurinta glooriaa osakseen nauttiva janari eli Grant Kirkhope. Kirkhopen tunnusomaiset merkit (komedialliset ja vanhoja piirrettyjä muistuttavat rallattelut) kuuluvat myös Freezeezy Peakin tunnuskappaleessa joka on samaan aikaan perinteinen tasoloikkapelin kappale ja samaan aikaan myös erittäin paljon lumileveliä muistuttava. Laatutyötä kuten Kirkhopelta odottaa saattaa.

Huomenna avataankin sitten PBC: toiseksi viimeinen luukku ja luukun takaa paljastuu 90-luvun suosituimmat ninjat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.