20. Luukutus

Wave_Race_64_(NA)

Glacier Coast (Wave Race 64)

Wave Race 64 on teemoiltaan enemmänkin kesän jokaisen pelaajan mieleen tuova. Pirtsakka soundtrack, värikylläinen presentaatio ja totta kai vesiskootterilla päristely, ovat asioita jotka jokainen meistä assosioi enemmänkin kesään. Wave Race 64 sisältää kuitenkin myös lumi-/jääaiheisen radan joten paikka joulukalenterissa on taattu. Wave Race 64 oli N64:n ensimmäisen aallon… … tuo oli tahatonta… peli joka jäi mainstream-suosiossa maailmaa järisyttäneen Super Mario 64:n jalkoihin mutta tietäjät tietää että kyseessä on yksi aikamme kovimmista ajopeleistä. Vesiskootteriajelu ei ole ihan sieltä yleisimmästä päästä ajopelien alagenrekirjossa ja lajin mallintaminen vähintäänkin siedettävään ja ennen kaikkea pelattavaan muotoon on nykytekniikallakin haasteellista. Nintendo oli siis ottamassa isoa riskiä armon vuonna 1996 uudella N64-konsolillaan. Lopputulos on kuitenkin loistava. Eipä tule mieleen kovinkaan monta peliä näin lähes 20 vuotta Wave Race 64:n julkaisunkaan jälkeen, jossa vesi ja sen massa sekä liike, olisi saatu luotua videopeliin yhtä mallikkaasti kuin “veivarissa”. Olisi riittänyt yksinään että Nintendo suorituu mainituista laatuaspekteista kunnialla mutta kun peli itsessäänkin on täyttä timanttia. Peli on yksi aniharvoista ajopeleistä ajopelien historiassa jossa kuminauhaefekti loistaa poissaolollaan ja ratojen design on erittäin hyvällä mallilla. Pelitiloja löytyy useita ja pelin voi huoletta pistää päälle tänäkin päivänä ja se toimii edelleen kuin rasvattu.

hqdefaultWave Race 64:n jäätikkö tottelee nimeä Glacier Coast ja kuten nimestä voi enkkuosaajat päätellä, ajelu tapahtuu jäätiköllä. Kontrasti on melkoinen sillä rataa ennen pelaaja on mm. kruisaillut trooppisilla saarilla, sumuisissa suomaisemissa ja öisen kaupungin vesistöissä. Glacier Coast eroaa radikaalisti myös pelin aiemmista radoista ajotuntumansa vuoksi. Veden päällä ajelu on sitä totutun laadukasta Wave Race 64-ajeskelua mutta jäätiköllä valtaosa ajetaan nimenomaan jäätikön päällä. Jään päällä sladitellessa ei pahemmin vesiskootteri kääntyile joten oikea ajokulma jään päälle tultaessa on kaiken A ja O ja tämä on seikka joka tekee Glacier Coastista kutkuttavan haastavan kokemuksen. Pelin aaltomekaniikka ei hyisellä jäätiköllä luonnollisesti pääse ihan oikeuksiinsa mutta kapeat ajoväylät yhdistettynä noihin mainittuihin jääpintojen päällä liukumisiin antavat ihan tarpeeksi haastetta kokeneimmallekin virtuaalivesiskootterikuskille.

maxresdefault (3)Wave Race 64:n soundtrack on myös muun pelin ohella täyttä kultaa. Ainoa pienehkö miinus on rasittavan ylipirteä selostajaääni jonka överiksi menevät fiilistelyt ja vartin jälkeen itseään toistavat fraasit saavat aikaan otsalohkon jomotusta. Harmi että selostusääniä ei saa musiikin lailla pois päältä pelin valikoista. Glacier Coastin soundtrack edustaa pelin pirtsakkaa yleisilmettä, tiputtaen ääniraidalta pari raitaa pois. Basso, rumpu ja melodia, siinä simppelit ainekset mukavaan pimpelipompelimelodiaan. Silmät kiinni kuunnellessa ei oikein välity jäätikön kylmyys mutta summa summarum, kiva biisi kuitenkin.

Huomenna PBC:n joulukalenteri laittaakin kehiin yhden klassisimmista lumi-/jääaiheisista kentistä, joka myös toimi eräänlaisena inspiksenä tämän joulukalenterin tekoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.