Suomalaista pelikirjallisuutta

Huomenna 28.pvä helmikuuta vietetään Aleksis Kiven päivää joka tunnetaan myös suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Kivi tunnetaan maan kansalliskirjailijana ja mies olikin historioitsijoiden mukaan ensimmäinen raapustelija joka sai hommasta elääkseen palkkaa. Asia jota ei viikottain PBC:n sivustolle viikkoblogia kirjoittava kaveri tule koskaan työstään saamaan.

Kirjoja on olemassa monenmoisia mutta tällä viikolla PBC:n viikkoblogi keskittyy suomalaisen kirjallisuuden päivän aattona  totta kai suomalaiseen kirjallisuuteen ja ennen kaikkea pelikirjallisuuteen. Kirjojen lukeminen on mitä mainioin tapa sivistää itseään tai antaa mielikuvitukselle ärsykettä joten mikä olisikaan videopelien ystäville parasta kuin nimenomaan pelikirjallisuus joka on viime vuosina ollut kotimaassa äärimmäisen kovassa huudossa. Kiitos tästä nousujohteisuudesta kuuluu kirjailijoiden itsensä lisäksi joukkorahoituspalvelu Mesenaati.me:lle, jonka ponnistelut mahdollistavat sen että tässä pienessä maassamme eivät kirjojaan saa julkaisuun vain ja ainoastaan Reijo Mäki, Ilkka Remes tai Jari Tervo. Käykää siis ihmeessä tämän blogin luettuanne tsekkaamassa Mesenaatti.me:n sivuilta kaikki itseänne kiinnostavat kirjaprojektit.

Jos ei oman aikansa klassikoiksi nousseita Pelit-vuosikirjoja (Pelit-lehden evoluution esiaste)  lasketa, voidaan ensimmäisinä kotimaisina pelikirjallisuuden tietopaketteina pitää 90-luvun keskeisen ICT-osaajan, Kimmo Nikkasen, laatimia pelikirjoja. Myös kulttikanava MoonTV:n alkuaikoina kanavan peliguruna toiminut mies, puski ysärin lopussa ulos vaikka minkälaista peliaiheista opusta joista tunnetuimpia ovat suurelle yleisölle niin PC-peleistä kuin myös Playstationin valikoimasta tehtyjä opuksia joissa peliesittelyiden lisäksi tarjottiin lukijalle myös aimo annos kuvia ja huijauskoodeja. Vaikka sisällöllisesti oltiin hyvin lähellä juuri em. Pelit-vuosikirjoja, oli sisältöä näissä opuksissa niin paljon että kirjan kriteerit täyttyivät kaikissa Nikkasen teosten tapauksissa.

Tämän jälkeen kotimainen pelikirjallisuus etenkin faktan puolella, oli pitkään hieman pimennossa kunnes 2010-luvun puolella saatiin pelikirjojen kuivuuteen kostuketta. Jälleen kerran jäljet johtavat jotenkin Pelit-lehden suuntaan.

Vuonna 2014 juurikin Mesenaatti.me:n kautta rahoituksensa saanut Sinivalkoinen pelikirja, ilmestyi kauppojemme hyllyille ja pitkän tauon jälkeen pelaajien huulilla oli vuosien tauon jälkeen kotimainen pelikirjallisuus. Juho Kuorikosken kirjoittajaosaaminen oli tullut vuosien saatossa tutuksi kaikille Pelit-lehden lukijoille ja mies tekikin tämän teoksen kanssa ilmiömäistä taustatyötä haastatellen kymmeniä kotimaisia pelialan toimijoita ja merkkihenkilöitä. Maanmainio kirja sai huomiota jopa isossa mediassa mutta mies oli pääsemässä vasta alkuun kirjaprojektiensa kanssa.

Sinivalkoisen pelikirjan jälkeen on Kuorikoski ehtinyt joukkorahoitteisesti saamaan valmiiksi myös tieto-opukset seikkailupeligenren vaiherikkaasta historiasta, X-COM-pelistä (siitä alkuperäisestä) sekä viimeisimpänä, jopa Sinivalkoista pelikirjaa enemmän meidän jurojen härmäläisten sydäntä lämmittävä, uskomaton tietopaketti Commodore 64:stä. Jokainen kirjoista sisältää uskomattoman paljon ammattimaisesti tehtyä taustatutkimusta ja kirjoihin haastatellut nimet ovat yleensä täysin aihealueen terävimmästä kärjestä. Kuorikosken kirjat kannattaa ottaa myös lukulistalle vaikka kirjojen aiheet olisivatkin jo entuudestaan tuttuja sillä kirjat tarjoavat niin syvällisen tietoiskun kannessa olevista aiheistaan että kovankin luokan osaajat ovat nyökytellen löytäneet kirjoista ahaa-elämyksiä ja uusia nippelitietoja.

Jos Juho Kuorikosken teokset tuntuvat äkkiseltään ajateltuna hieman enemmän ”ammattikäyttöön” tarkoitetuilta tietopaketeilta, löytyy kotimaisesta pelikirjakentästä myös hieman ns. perinteisempää tietopakettia Kimmo Nikkasen tekemien oppaiden tyyliin. Pelit-lehden sivuilta tuttu (ylläri!) kynäniekka Aleksandr Manzos,  kokosi vuonna 2017 ilmestyneessä (ja vaatimattomasti nimetyssä) Kaikkien aikojen pelit-kirjassaan yllättäen yksien kansien väliin… kaikkien aikojen pelit. Vaikka kirjan nimessä onkin pieni häivähdys provosoivaa silmäkulman pilkettä ja markkinaneroutta, on kirjan sisältö yllättävänkin paljon yksi yhteen opuksen nimen kanssa. Kirjan sivuilla on toden totta kokoelma pelejä, joita pystyy hyvällä pelaajan omatunnolla kutsumaan kaikkien aikojen peleiksi, ja kun niistä on vielä saatu, miehen tavoille ominaisesti, kirjoitettua erittäin nasevaa ja soljuvaa tekstiä, voi lukija nauttia vaikka olisi elämänsä aikana onnistunut välttämään videopelit aivan täysin.

Kirjailija itse on parhaillaan raapustamassa jo uutta peliaiheista kirjaansa. Vaikka tulevan opuksen aiheena tuleekin olemaan aina niin synkeä peliväkivalta, tulee kirja olemaan taatusti kotimaisen (peli)kirjallisuuden kirkkainta A-luokkaa joten unohtakaa kaiken maailman Red Dead Redemption 2:t ja Metroid Prime 4:t hetkeksi ja hypettykää tästä!

Tuorein kotimainen pelikirjallisuuden tulokas, ei kumma kyllä ole missään sidoksissa Pelit-lehteen mutta ei hirveän kauaksi mennä tässäkään tapauksessa. Nuorempi kotimainen pelijulkaisu Pelaaja, on jo muutaman vuoden kasannut printtisivuillensa puolihumoristista Top 5-palstaa jossa enemmän tai vähemmän ajankohtaiset pelimaailman aiheet rankataan viiden parhaan listaksi. Nyt nuo listaukset ollaan Mesenaatti.me:n avustuksella löytämässä kodin myös kovien kansien välistä kun aiheesta tehty kirja on päässyt minimitavoitteeseensa. Olin itse hieman kriittinen kuultuani projektista mutta kun kävi ilmi että kirja sisältää myös lehden sivuilla (syystä tai toisesta) julkaisemattomista listauksista, heräsi mielenkiinto jälleen opusta kohtaan. Listaukset on aina parasta mitä kevyeen luettavaan tulee ja jos niitä saa rutosti yksien kansien välissä niin sitä parempi.

Muistakaa kaikki PBC:n viikkoblogin lukijat lukea ja jos olette kyllästyneet näihin mongerruksiin niin ei muuta kuin verkkokaupat kuumiksi ja tilaamaan joku tässä tekstissä mainituista kirjoista. Sivistätte samalla itseänne ja tuette mitä hienointa asiaa ja hienoimpia tekijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *