Parhaat julkaisupäivät

Muistatko minä päivänä Quake 2 julkaistiin? Entäpä milloin oli Atari Jaguarin maailmanlaajuinen julkaisupäivä? Kuka voisi unohtaa PS2-klassikko Herdy Gerdyn ikonista julkaisupäivää?

Pelien maailmassa on yleensä julkaisuajankohdat ja julkaisupäivät jonkinlaisen kirjoittamattoman säännön takana. Assassin’s Creedit ja Call Of Dutyt eivät ikimaailmassa saisi julkaisua alkuvuodesta, kun taas Nintendo ei enää julkaise omia 1st party -nimikkeitään muina päivinä kuin perjantaisin (pl. tässäkin blogitekstissä esiintyvä poikkeus). Legenda myös kertoo että Dragon Quest -pelejä ei pelin kotimaassa saanut enää julkaista arkipäivinä, koska julkaisun alla sairaslomapäivät nousivat katastrofaalisiin lukemiin koko Japanissa. Myytti on sittemmin tylsästi murrettu ihan vaan bisnespäätöksenä, eikä Japanin valtiovalta todellakaan ollut käskenyt Square-Enixiä julkaisemaan hittipelejään muina päivinä kuin lauantaina.

Julkaisupäivän ja julkaisuajankohta määrittelee aika paljon pelin kokonaismyynneistä. Jos peli sattuu ilmestymään samaan aikaan kun joku muu yhtä odotettu, pahimmillaan jopa saman genren, peli putkahtaa kauppoihin, voi yleensä vain yksi voittaa? Vaikka ei pelialalla nykyään enää ole myyntikalenterissa ns. kuolleita kohtia, voi joskus julkaisu sattua vaikka jonkun pidemmän pyhäjakson, tai pahimmassa tapauksessa jonkun kansakuntaa ravisuttavan ei-pelialan tapahtuman aikaan. PS2:lle ilmestynyt Portal Runner -peli, ei varmaan olisi muutenkaan myynyt hirveän paljoa pelin laadusta johtuen, mutta jenkkilän myynnit julkaisussa (eräänä kauniina syyskuisena tiistaipäivänä vuonna 2001… 11.pvä syyskuuta tarkalleen ottaen) sattuivat jostain ihmeen syystä olemaan äärimmäisen heikot.

Syyskuusta kun päästiin puhumaan, niin eihän tässä voi olla mainitsematta Dreamcastia, ja etenkään konsolin jenkkijulkaisua. Jos Haluatko Miljonääriksi -ohjelmassa olisi oikeita kulttuurikysymyksiä, kysyttäisiin miljoonan euron kysymyksenä konsolin PAL-julkaisun päivämäärää (jota ei edes kirjoittaja muista tähän hätään), mutta ensimmäisenä kynnyskysymyksenä olisi konsolin ikoninen jenkkijulkaisu.

9.9.1999 (tyyliteltynä siis 9999) oli se päivä, jolloin Sonicin syntymaa pääsi vihdoin pelaamaan Sonic Adventurea upouudella 128-bittisellä konsolilla, jolla olisi edessään pelkkää glooriaa kun kilpailijat jumittivat vielä säälittävissä 32- ja 64-bittisissä lapsenkengissään. No, kohtalo ja DVD-teknologia päätti toisin.

111111 ei suinkaan ole binäärikoodia tai Modern Warfare 3:n tällä hetkellä moninpeliservuilla olevien pelaajien lukumäärä, vaan pelin PAL-julkaisupäivämäärä. 11.pvä marraskuuta armon vuonna 2011, saivat pelaajat tämän sotaepookin pelattavakseen, ja myynnit olivat hetimiten aivan käsittämättömissä lukemissa. Kuin Seiska, jota kukaan ei lue mutta silti lehti on maan myydyin, möi odotettu MW3 huikaisevia lukemia heti helposti muistettavassa julkaisussaan, vaikka kukaan ei koskaan kukaan Call Of Dutya ostakaan.

Kun Nintendo julkisti Luigi’s Mansion 3:n vuonna 2018, paljastaen samalla että se julkaistaan vuoden 2019 puolella, alkoivat villit spekulaatiot siitä mihin väliin pelin julkaisu sopisi Nintendon täydehkössä julkaisukalenterissa? Kansan syvimpien rivien välistä oli luettavissa toiveita siitä että kummittelevaa säikyttelyä sisältävä peli, ilmestyisi vuoden kummittelevimpaan ja säikyttelevimpään aikaan, eli Halloweenina.

Nintendo panttasi julkaisupäivää jopa tämän vuoden E3:lla asti, ja kun muiden lafkan omien meganimikkeiden julkaisuajankohtia alkoi paljastumaan, oli kalenterissa Halloweenin kohdalla juuri sopivasti tyhjää. Nintendo, tuo pelilafkoista uppiniskaisin ja tapoihinsa kangistunein, oli kerrankin kuluttajien kanssa samoilla linjoilla, ja näin meillä on poikkeuksellisesti jo keskiviikkona julkaistava Nintendo-peli. Toivottavasti tämä ei mene jinxaamisen puolelle, ja peli myöhästyykin vuoteen 2022.

Blogitekstin loppuun on vielä pakko hehkuttaa hyvää pelisilmää jalkapalloilun ihmeellisestä maailmasta, ripauksella showpainin vieläkin ihmeellisempää maailmaa. Viime viikolla brittifutiksen kulttihahmo, Charlie Austin, siirtyi West Bromwich Albioniin. WBA julkaisi siirrosta tiedotteen Twitterissä, mihinkä muunkaan aikaan kuin 16 minuuttia yli kolme, 3:16 siis. Nerokasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.