Viime viikonloppuna, tehtiin pojasta vihdoin mies. Ikoninen Game Boy täytti pyöreät 30 vuotta, ja tämä myös oli Nintendon käsikonsolidominanssin vuosi numero kolmekymmentä (kauemmaskin voidaan mennä jos Game&Watch-härpäkkeet halutaan laskea mukaan). Vaikka Nintendo onkin pelialalla suuressa ja mahtavassa arvossa, on se nykyisin kotikonsolipuolella haastajan asemassa. Firma itse yhdessä pelimedian kanssa toistelevat toki mantraa siitä miten Nintendo ei yritä edes kilpailla konsolimarkkinoiden herruudesta vaan keskittyvät enemmänkin siihen kuuluisaan ”omaan juttuunsa”, mutta osakeyhtiöltä tuollaiset puheet voidaan ohittaa lähinnä hömpänpömppänä. Sony vei 90-luvun puolivälissä kotikonsolivaltikan Nintendolta, eikä ole sitä yhtä konsolisukupolvea lukuun ottamatta pois antanut. Myös kaatuneen ykköshaastajan (Sega) tilalle tullut Microsoft, on tarjonnut Gamecubelle, Wiille ja Wii U:lle kilpailua.
Käsikonsolipuolella Nintendo on kuitenkin ollut tunkion kukkona tasan tarkkaan siitä päivästä lähtien kun se ihan ensimmäinen Game Boy ilmestyi. Haastajia on ollut lukuisia mutta lopulta nämä ollaan lakaistu tylysti syrjään, ja jatkettu jo ikuisuudelta tuntuvaa dominanssia. Dominanssia, joka mitä luultavammin lakkautti kilpailun kokonaan?
Kun Tetriksen lisäksi konsolia kansalle möivät NES:llä nimeä tehneet nimikkeet Mariosta aina Metroidin kautta Zeldaan, ei ollut ihme että kauppa kävi. Teknisesti ylivertaisemmat kilpailijat Atarilta ja Segalta, joutuivat nöyrtymään piskuisen pelipoikasen edessä, Nintendon laitteen tarjotessa pidempää käyttöaikaa vähäisen paristokulutuksensa myötä, mutta totta kai myös pelipuolella oli Nintendo edellä. Game Boy jatkoi myymistään yli kymmenen vuoden ajan lähinnä Pokémonin synnyn, ja eri konsolimallien avustamana. Karvan vaille 120 miljoonaa myytyä konsolia on lukema, joka ei jätä selittelyille sijaa.
GBA eri inkarnaatioineen möi ”vain” karvan verran yli 80 miljoonaa konsolia, joka on tosiaan vähän verrattaessa edeltäjään, ja rinnastettaessa siihen seikkaan, että kilpailua ei käytännössä ollut lainkaan. Saavutus on kuitenkin erittäin kova, kun otetaan huomioon että laite ilmestyi vuonna 2001, ja käytännössä siirrettiin pois parrasvaloista kun DS julkaistiin vuonna 2005. Nintendo väitti silloin kovin että kahden ruudun ihmelaite, ei ole mitenkään GBA:n jatkaja vaan ihan oma projektinsa, mutta Iwatan sekä Reggien korvat heiluivat kilometrien päähän kun kävi ilmi että DS pyöritti myös GBA:n pelejä.
Nintendo oli GBA:n sekä uunituoreen DS:n myötä ottanut totaalisen ylivallan käsikonsolimarkkinoilla, mutta kotikonsolipuolta mielin määrin dominoinut Sony, oli virittelemässä aseistustaan.
Nämä kolme peliä, räjäyttivät DS:llä kaikki mahdolliset galaksit ja pankit, siivittäen käsikonsolin uskomattomaan liitoon. PSP laittoi kovin kampoihin, pääasiassa toisen Monster Hunterin sekä helpon modattavuutensa ansiosta, mutta DS:n ylivoima oli vaan liikaa. PSP ei todellakaan myynyt huonosti. Noin 80 miljoonaa myytyä konsolia on helvetin hyvin ottaen huomioon että DS eri inkarnaatioineen paukutti tauluun lopulta yli 150 miljoonan myynnit. Olikin selvää että tässä nyrkkeilymatsissa oteltaisiin toinenkin erä.
Oliko sitten kyse liiallisesta tyytyväisyydentunteesta vai mistä, mutta Nintendo ja Sony kompuroivat molemmat toden teolla seuraavan käsikonsolitaiston alkaessa. Toinen pääsi takaisin vauhtiin, toinen ei koskaan toipunut. Nintendo oli ostanut itselleen Sonyn käsikonsolipuolen isoimman myyntivaltin, Monster Hunterin, joten Sonyn piti keksiä uusia aseita seuraavaan käsikonsolisukupolveen. Se nappasi hieman osasia Nintendon aiemmasta menestysformaatista, yhdistäen ne teknologiaan, jollaista ei käsikonsolien maailmassa oltu vielä koskaan nähty. Nintendo puolestaan jatkoi DS-linjaansa, lisäten laitteen nimeen yhden numeron, ja pelikokemukseen yhden uuden ulottuvuuden, ihan siis kirjaimellisesti. 3DS ratsasti taistelutantereelle tuolloin kotielektroniikan puolella valloillaan olleen 3D-buumin siivittämänä, mutta nopeasti kävi ilmi että 3D ei ollutkaan sitä toivottua tulevaisuutta. 3DS:n kallis hinta ja huippujulkaisujen puute, kävi Nintendolle kalliiksi, eikä DS:n jatkaja tuntunut saavan minkäänlaista buustia myynteihinsä. Nintendo otti kovat otteet käyttöön ja laittoi hinnanalennuksen aikana joulumarkkinoille myös uuden Mario-tasoloikan sekä uuden Mario Kartin. Tästä alkoi 3DS:n räjähdysmäinen nousu huipulle, josta se ei koskaan palannut enää takaisin. PS Vita konttasi ja kompuroi itsensä vitsin asemaan pelialalla, joten 3DS sai rauhassa temmeltää vailla minkäänlaista varteenotettavaa kilpailua, ja se tekee sitä tänäkin päivänä.
Nintendon voi siis sanoa tappaneen kilpailunsa käsikonsolipuolella, lopettaen näin ollen itse ne markkinat, jotka se aikoinaan itse loi. Saadaanko joskus vielä esim. hybridikonsolien valtataistelu, vai onko ns. perinteinen käsikonsolipelaaminen jo historiaa? Mikäli huhut tulevasta, televisioon liittämättömästä Switch-mallista, ovat totta, haluaa ainakin Nintendo jatkaa vielä edes jollain lailla käsikonsolipelaamisen perinteitä. Tällä hetkellä kuitenkin 30-vuotinen sota on tauonnut.