Kuka voisi pelimessut pelastaa, ja ajan pysäyttää…

Moni täällä kylmässä ja ankeassa härmässä asuva, on varmasti vuosien saatossa kateellisena katsellut omenapiirakan kotimaassa järjestettäviä massiivisia pelitapahtumia. Cosplayta, pelattavia uutuuspelejä, mielenkiintoisia keskustelupaneeleita, peliaiheista krääsää… ylipäätään kaikkea mikä liittyy pelaamiseen ja pelinörttiyteen. Suomessa ei vastaavanlaisia tapahtumia ole ikinä samassa kokoluokassa järjestetty, vaikka kysyntää varmasti olisi ollut, ja nyt menneiden viikkojen uutisten myötä tämä viimeinenkin toivonkipinä alkaa olemaan sammunut.

Glorifioidut lanit… ei kun siis esports, jyräsi alleen sen ainoan kotimaisen edes vähänkään ison maailman videopelitapahtumaa olleen häppeningin, ja näin ollen Gamexpo tunnetaan nykyään Assemblyn uutena lonkerona kotimaisessa tapahtumakentässä. Kun vielä muutama vuosi sitten Gamexpo-messujen pääpaino oli juurikin monipuolisessa pelaamiseen ja pelialaan liittyvässä tarjonnassa, tullaan jatkossa Gamexpo-nimen alla pelaamaan lavalla kynäriä, ja monia muita huippu-urheiluun rinnastettavia lajeja, samalla kun lattia on täynnä Monsteria ja ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua.

Miksi sitten tällainen ratkaisu? Totta kai elektroninen urheilu on tällä hetkellä yhtä kuumaa kauppatavaraa kuin auringossa dipattu Cindy Crawford (nuoremmat lukijat voivat kysyä vanhemmiltaan että kuka?), mutta oliko tähän maahan tosiaan niin kova tarve saada uusi esports-tapahtuma, että sen alle piti jyrätä pitkään nimeä luonut tapahtuma, jolla oli vielä edes hieman toivoa koota yhteen muutkin kuin headshottien ja savujen heittelyiden perään huutavat penkkiurheilijat? Kokonaisvaltaisen videopelejä ja pelaamista juhlistavan tapahtuman perään on kuitenkin huudeltu kotimaisessa pelikentässä jo pidemmän aikaa, joten ainakin yksipäiväiselle tapahtumalle olisi varmasti paikkansa.

Gamexpot, sekä niitä edeltäneet Digiexpot, linkitettiin aina jonkun muun tapahtuman yhteyteen, jolloin säästöä muodostui tilavuokrista tapahtuma-ajan ajaksi. Jos kuluissa haluaa säästää, on eteläisessä osassa maatamme kaunis entinen pääkaupunki, jossa messutilojen ja jopa jäähallin vuokraaminen on reilusti Helsinkiä halvempaa, joten siitä myös vinkkejä niille jotka aikovat jossain vaiheessa ottaa sormen pois nenästään ja alkaa hommiin näiden asioiden tiimoilta.

Millä sitten täyttää tällaisen tapahtuman lattiatila? Digiexpon ja Gamexpon huippuvuosilta tuttu sapluuna riitti täyttämään aivan tarpeeksi suuren alueen, joka tarjosi vaihtelua ja monipuolisuutta. Kaikki kolme suurta konsolivalmistajaa olivat paikalla maaedustajiensa toimesta, ja tällä menetelmällä saa aikaan jo erittäin ison peittoalueen. Takavuosina myös multiplattivalmistajat ovat olleet vahvasti esillä messuilla, Ubisoftin, EA:n ja ehkä jopa hieman yllättäen Namco-Bandain toimesta. Kaikki kynnelle kykenevät mukaan vaan senhetkisten uutuuspeliensä, tai vielä parempaa, tulevien uutuuspeliensä kanssa.

Maassa operoi myös kaksi isoa pelialan printtijulkaisua, joilla on perinteisesti ollut omat sektionsa em. pelitapahtumissa. Näille on varmasti yhä kysyntää, sillä haluaahan kansa näinä short attention spanin kulta-aikoinakin heitellä yläfemmat naamoille tekstien takana, sekä tietty käydä katsomassa jos sen Nirvin naamavärkin vihdoin näkisi (turha toivo)?

Retropelimyyjäisiä järkätään ympäri maamme rajoja tasaisin väliajoin, ja varaamalla messunurkkauksen tälle basaaritoiminnalle, saisi täytettyä neliömetrejä varmasti useampaa tahoa miellyttävällä tavalla. Kun retrosta päästiin puhumaan niin miten olisi ihan vaan pelialan harvinaisuuksiin ja keräilyihmeisiin keskittyvä näyttelytila? Meillä on toki Tampereella äärimmäisen hieno pelimuseo joka ajaa samaa asiaa mutta tämä antaisi mahdollisuuden yksityishenkilöille tuoda näytille (ja hypisteltäväksi jos uskaltaa) mystisiä peliartifaktejaan ja erikoisuuksiaan.

Retroa ei ole pelkästään pakko myydä tämänkaltaisissa tapahtumissa, vaan alueen voi laittaa pystyyn myös ihan kotimainen pelejä myyvä taho. Messutarjoukset ovat kuitenkin tarjoushaukkojen ja penninvenyttäjien (sentinvenyttäjien??) kulta-aittoja.

Sitten on tietty ne messujen kuin messujen mielenkiintoisin anti, eli lavaohjelma. Mieli muistelee haikeana aikaa, kun Gamexpo-messuilla (vai oliko se silloin vielä Digiexpo?) samalla lavalla tunnin välein vedeltiin ensin Mario Kart -turnausta, jatkaen siitä maailmanensi-iltaan Quantum Break -pelikuvasta, siirtyen eräänkin kotimaisen pitkän linjan pelitalon historiikkiin haastatteluiden kera, josta homma jatkui pelimusiikkikonserttiin. Jopa maallikko keksii ihan varmasti realistisesti toteutettavissa olevaa ohjelmaa tälle hypoteettiselle messulavalle, joka varmasti herättäisi kävijöiden mielenkiintoa muutenkin kuin avaimenperien yleisöön heittelemisellä, joten miksi ei tällaista hienoa aspektia hyödyntäisi??

Kaikki tämä on tietysti aivan turhaa jos tarjolla on kynärin pelaamisen katselua isossa hallissa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *