Joulukalenteri, Luukku 21

Far Cry 4

Far Cry-pelisarja on malliesimerkki siitä miten epäonnistumisen jälkeen kannattaa kuunnella fanien mielipiteitä ja lähteä rakentamaan tulevaa saadun palautteen perusteella. Erittäin heikon kakkososan jälkeen sarja oli pitkään pimennossa ja sarjan tulevaisuus oli hetken aikaa jopa vaakalaudalla. Seikkailuräiskinnäksi tituleerattu sarja teki kuitenkin vuonna 2012 loisteliaan paluun parrasvaloihin erinomaisen Far Cry 3:n myötä. Kolmas osa palautti sarjaan sen eräänlaisen uutuudenviehätyksen ja genren peruskaavasta poikkeamisen josta ensimmäinen osa tuli aikoinaan tunnetuksi ja kun tähän yhdistettiin vielä mallikkaasti suoritettu kehitys, oli meillä käsissämme yksi vuoden 2012 parhaista videopeleistä. Ensemble-tyylisenä lisärinä ilmestynyt Blood Dragon ei vielä täyttänyt jatko-osan kriteerejä mutta nyt käsittelyssä oleva nelososa sen sijaan on jo ihan otsikonkin perusteella uusi osa pelisarjaan. Toistuuko kakkososan kohtalo?

fc3

Far Cry 4 jatkaa samalla mallilla kuin kolmososakin. Pelaaja saa jälleen vastaansa karismaattisen pöpipään sissiarmeijoineen aggressiivisen eläimistön tähdittämässä maastossa genrelle epäluonnollisen värikkäissä maisemissa. Kuulostaako tutulta? Sitä se onkin ja tämä seikka on Far Cry 4:n ainoa huono puoli. Se tuntuu enemmänkin Far Cry 3,5:ltä kuin Far Cry 4:ltä. Se kierrättää useita ideoita aiemmasta menestysosastaan ja kolmatta pelisarjan osaa pelanneet, eivät pääse enää pahemmin kokemaan samanlaisia leuantiputuksia. Tämä ei siltikään tarkoita sitä ettäkö peli olisi huono, ei suinkaan. Pelillisesti Far Cry 4 on yhä sitä samaa laadullista kamaa mitä aiempikin osa ja se lisää pieniä nyansseja sinne sun tänne antaen pelin nimessä olevalle numerolle edes jonkinlaisen syyn olemassaoloon. Parhaat uudistukset ovat pelin uusi eläimistö ja ympäristö joka on kaikessa vuoristomaisessa jylhyydessään huomattavasti aiemman osan tropiikkia näyttävämpi ja totta kai perushärmäläiseen talvimasennusmentaliteettiin paremmin istuva. Myös pelissä käytettävä liitopuku (joka siis on täysi rip-off NSMBU:n liito-oravapuvusta) toimii huomattavasti paremmin pelikäytössä kuin lähinnä Pilotwingsin mieleen tuonut riippuliidin joka on ollut pelisarjan maskottikulkuväline.

fc4

Far Cry 4 onnistuu jälleen siinä missä edeltäjänsäkin. Samalla kun se on raikasta vaihtelua jo vuosia sitten muutosta kaivanneeseen genreen, se onnistuu myös olemaan laadukas tekele ja yksi ilmestymisvuotensa parhaita pelejä. Pelinä se ei välttämättä tarjoa niin paljoa uutta sarjan veteraaneille kuin toivoisi mutta jos et ole ikinä ennen Far Cry-pelejä pelannut, olet pelin hankkiessasi todellisen seikkailun saava… ja hemmetin hyvän pelinkin siinä sivussa.

fc5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *