Joulukalenteri, Luukku 12

Civilization: Beyond Earth

Jokainen joka ei ole elänyt viimeistä kahtakymmentä vuotta säilykepurkkien ja vesikanistereiden täyttämässä pommisuojassa, on varmasti pelannut pelilegenda Sid Meierin luomaa Civilization-sarjaa. PC:llä (ja yllättävän laadukkaalla konsoliversiolla PS3:lla) ihmiskuntaa ihastuttanut strategiamanagerointi on pysynyt osa osalta laadukkaana ja vaikka kilpailijoita on ilmaantunut oikealta ja vasemmalta, on genren patriarkka pitänyt paikkansa mestarin ottein vuodesta, ja vuosikymmenestä toiseen. Sarjan huippusuosittu viides osa pyörii tänä päivänäkin pelaajien näytöillä sangen tiuhaan joten uudelle osalle ei ole ilmennyt vielä kovinkaan suurta kysyntää. Sarjaa kehittävä Firaxis Games ei kuitenkaan ole viimeisimmän osan menestyksen myötä jäänyt laakereilleen lepäämään vaan tänä vuonna tekijätiimin käsistä maailmalle lähti, ei nyt ihan varsinainen jatko-osa, mutta henkinen jatkaja yhdelle kaikkien aikojen suosituimmista nimikkeistä.


be1

Alpha Centauri 2 (tästä eteenpäin käytetään sitä virallista nimeä eli Civilization: Beyond Earth) jatkaa käytännössä siitä mihin viides Civilization jäi. Ihmiskunta pääsi pelaajan johtamalla taipaleellaan siihen vaiheeseen että pikkuinen planeettamme muotoutui liian pieneksi ja näin ollen siirtymävaihe hieman enemmän ylimääräistä tilaa sisältävään avaruuteen voi alkaa.

Civ: Beyond Earth ei avaruusteemastaan huolimatta ota kovinkaan isoja harppauksia pelillisesti eteenpäin vaan sen pelaaminen on lähempänä paria aiempaa Civilization-peliä kuin esikuvaansa Alpha Centauria. Tämä saattaa antaa pelistä hieman lisäosamaisen vaikutelman mutta peli ripottelee joka puolelle pieniä lisäyksiä ja omia mausteitaan, että peli onnistuu tuntumaan ihan omalta kokonaisuudeltaan. Ehkä näkyvin uusi uudistus on pelin edetessä vastaan tulevat satelliitit ja niiden käyttö. Näiden kiertoradalla pörräävien apuvälineiden avulla pelaaja saa heksalleen statsibuustin tai jonkinlaista muuta hyödykettä. Ominaisuus kuulostaa sangen pieneltä mutta se on oikeastaan aika iso lisä peliin tuoden uuden taktisen elementin peruspelaamiseen. Pelin isoimmat etenemissuunnat perustuvat yhä kansakunnan filosofioiden ja ideologien kehittelemiseen ja mahdollisten konfliktien läpikäymiseen ja vaikka peli ei periaatteessa mitään mullistavaa uutta tarjoakaan sarjan veteraaneille, onnistuu se silti olemaan hyvinkin aloittelijaystävällinen Civilization-keltanokille, jos sellaisia on enää tämän planeetan päällä… alle 3-vuotiaita ei lasketa.

be3

Onko Civilization: Beyond Earth sitten investoinnin arvoinen? Jos olet viimeiset neljä vuotta hakannut kahta aiempaa Civ-peliä nelinumeroisen tuntimäärän, saattaa Beyond Earth hieman pettää vähäisillä uudistuksillaan. Toisaalta jos olet todellakin pelannut Civ-pelejä viime vuosien aikana satoja ja tuhansia tunteja, tulet tuntemaan olosi tutuksi tämän uutukaisen kanssa ja nauttimaan joka hetkestä. Pelisarjaan tutustumattomat… … ai niin niitä ei ole. Jos niitä tulee vastaan jollain ilveellä niin käskekää hankkimaan tämä peli.

be4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *