Where do I begin..?

start-saving-hereMoni varmaan kokee viikottain sen rasittavan ”mistä aloittaisin?”-fiiliksen. Oli kyse sitten koko asunnon kattavasta siivousurakasta, koulu- tai työtehtävistä tai paremmalle puoliskolle venähtäneen illanvieton selittämisestä, on se aloituspisteen etsiminen aina se haastavin homma ja vasta tämän startin jälkeen homma yleensä luistaa kuin voinokare kuumalla paistinpannulla konsanaan.

Pelaamisen saralla on vastaavaan ilmiöön tullut myös törmättyä. Moni pelisarja esittelee pitkästä aikaa parastaan laatuaspektein mitattuna ja moni näistä miehekkääseen ikään päässeistä pelisarjoista saa varmasti laadukkaiden uusien osiensa myötä uusia faneja. Kun pelisarjassa on pelejä kuin King Kongilla karvoja, on yleensä hankala päättää mistä aloittaa jotta saisi parhaan kuvan mistä ihmeessä pelisarjassa on oikein kyse mutta fear not, PBC auttaa tässäkin asiassa. Tässä pieni listaus tämän vuoden pitkän historian omaavien pelijulkaisujen aloituskynnykseltään juuri niistä sopivimmista peleistä.

Propsit tästä listasta ja ideasta suunnattakoot Level up!-blogille joka teki hienon kulttuuriteon uusimman Final Fantasy-pelin imussa, opastaen että mistä tämä mainetta niittänyt ja yllättävän monimuotoinen pelisarja kannattaa aloittaa. Blogin muu sisältö on myös kerrassaan mainiota japsiropeilumateriaalia joten käy diggailemassa… toki vasta tämän blogitekstin luettuasi… toki olet jo klikannut tämän auki niin ihan sama sillä klikkimainosmiljoonat on jo tienattu… pitäisikö mennä asiaan…

Mistä aloittaa Yoshi-pelisarja

91fxZC6su1L._AC_SL1500_

Aika helvetin paljon on vettä Aurajoessa (#vainturkujutut) virrannut sen jälkeen kun Yoshi ensimmäistä kertaa Mario paksun persauksen alla totteli sokeasti tämän pelimaailman tunnetuimman LVI-ammattilaisen orjuutuskäskyjä. Sen jälkeen vihreä dino on saanut huomattavan paljon omaa aikaa valokeilassa ja tähdittäähän tämä kielimies nykyään jo yli kahdenkymmenen vuoden ikään päässyttä omaa tasoloikkasarjaansa. Viimeisin osa tästä hienosta 2D-tasoloikintasaagasta ilmestyy 3DS:lle aivan ensi kuun alkumetreillä ja luvassa on tällä kertaa versiointi Wii U:lla ihastuttaneesta Yoshi’s Woolly World-pelistä jossa Yoshi muutettiin erään toisen Nintendon tasoloikkasankarin lailla lankamuotoon.

Yoshin tasoloikintapelien historia on tosiaan pitkä ja kirjaimellisesti värikäs. Vuonna 1995 alkunsa saanut sarja sisältää kuusi peliä (laskin mukaan myös hieman erikoisemman Yoshi’s Touch&Go-pelin) ja laatu vaihtelee klassikosta aina väsyneeseen ideaköyhyyteen asti. Jälkimmäistä koulukuntaa edustaa 3DS:lle ilmestynyt Yoshi’s New Island joka on periaatteessa ihan moitteettomasti toimiva videopeli mutta se ei tarjoa mitään uutta niille jotka ovat pelanneet sarjan aloittanutta Yoshi’s Islandia SNES:llä. Käytännössä jatko-osan virkaa Super Mario Worldille toimittava Yoshi’s Island on Yoshi-sarjan hienoin ja paras peli ja samalla myös yksi aikamme hienoimpia videopelielämyksiä joka tänä päivänäkin onnistuu viihdyttämään. Sen vuoksi Yoshin tasoloikkapeleihin tutustuminen kannattaa ehdottomasti aloittaa kyseisestä pelistä ja jos sen on jo tehnyt niin ei ole mitään syytä miksi ei pelaisi uudelleen tätä loistavaa peliä. Se on helposti saatavilla ihan alkuperäisessä muodossaan nettihuutokaupoista ympäri maailman ja Wii U:n Virtual Consolesta sen löytää myös alle kympin hintaisena. Ja jos osaan oikein kristallipalloani tulkita, tulee peli löytymään myös NES Classic Minin SNES-pohjaisesta seuraajasta kunhan Nintendo taas haluaa tehdä hieman ylimääräistä taskurahaa ja suututtaa pienillä julkaisuerillään pelaajia ympäri maailmaa.

Aloita tästä: Yoshi’s Island

Yoshi-Layers

Mistä aloittaa Metal Gear-sarja

MTG_Survive_01_QMIO

Joku on saattanut jo (tahattomasti tai tahallisesti) unohtaa että Konami jatkaa omien sanojensa mukaan Metal Gear-pelisarjaa tänä vuonna. Viime kesän E3-messuilla ihastusta ja vih… pääasiassa vihastusta herättänyt Metal Gear Survive tulee olemaan tiimipohjainen selviytymisräiskintä joka nojaa pitkältikin viimeisimmän MGS-pelin, Phantom Painin, varsin laadukkaaseen engineen. Mikäli mielenkiintosi tätä hienoa pelisarjaa kohtaan on nyt vasta herännyt kun Kojima on nostanut Konamilta kytkintä, ole huoleti sillä sinulla on lukuisia loistavia pelejä pelattavana… ja aivan poskettoman monta tuntia välianimaatioita katseltavana.

Metal Gear-saagan alkutahdit lyötiin jo hieman 80-luvun puolivälin jälkeen kun sarja sai alkunsa Metal Gear-nimellä tunnetun pelin myötä. Sarjan juonen seuraaminen on kuin Liisa Ihmemaassa-tarinassa valkoisen kanin perässä pysyminen joten ihan mikään helpoin pala niellä ei sarja tosiaan ole. Pelisarjan kronologinen julkaisujärjestys vetää vuonna 2004 julkaistun Metal Gear Solid 3: Snake Eaterin myötä melkoisen U-käännöksen kun sarja palaakin takaisin vielä Metal Geariakin aikaisempiin tapahtumiin, vain päättääkseen tarinan PS3:lle ilmestyneen Metal Gear Solid 4: Guns Of The Patriotsin myötä jonka jälkeen saagan tarinaa vielä kuitenkin täydennettiin useammalla pelillä. Ympyrä sulkeutui viimeinkin vuonna 2015 julkaistun Metal Gear Solid 5: Phantom Painin myötä mutta koska tässä vaiheessa moni on varmasti jo ihan tätä tekstiäkin lukiessa tipahtanut kärryiltä, kerrotaan mistä pelaaminen kannattaa aloittaa.

Jos halajaa tarinalliseen alkulähteeseen, on olemassa kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisen Playstationin isoimpiin klassikkopeleihin lukeutuva Metal Gear Solid teki sarjasta sen suuren nimen jota se tänä päivänä on ja se on muutenkin yksi videopelien tarinankerronnan virstanpylväitä. Se on kuitenkin alkuperäisessä muodossaan kieltämättä hieman kömpelöhkö ja tätä puutetta korjaamaan on tehty Gamecubelle ilmestynyt uusioversio joka kantaa lisänimeä Twin Snakes. Kyseenalaisilla John Woo-tason välianimaatioillaan aikoinaan isoa porua sarjan faneissa herättänyt peli on kuin yhdistelmä ensimmäistä ja toista Metal Gear Solid-peliä ja ne fanien MGS-kalsareita likastuttaneet välianimaatiotkaan eivät ole mistään pahimmasta päästä kun otetaan huomioon millaista happotavaraa pelisarja tulisi myöhempinä vuosinaan tarjoamaan.

Suositus sarjan aloittamiseen kääntyy kuitenkin tekstissä aiemmin mainitun Solid-saagan kolmannen osan suuntaan. Snake Eater on koko sarjan tarinallinen aloitus mutta myös useimpia sarjan perusominaisuuksia sisältävä peli jossa kaikki vaan toimii loksahdellen pelin mittaan paikoilleen kuin Lego-palikat konsanaan. Peli on äärimmäisen helposti saatavilla ihan alkuperäisessä muodossaan PS2:lle ja siitä on ilmestynyt myös lukuisia uusiojulkaisuja useammalle alustalle ilmestyneiden MGS3: Subsistence-pelin ja viime konsolisukupolvella nähdyn HD-kokoelman myötä. Kunhan muistat vaan pysyä erossa kamalasta 3DS-versiosta niin kaikki on hyvin ja olet valmis aloittamaan suuren seikkailun jota et ihan hevillä tule tajua… unohtamaan.

Aloita tästä: Metal Gear Solid 3: Snake Eater

150681-Metal_Gear_Solid_3_-_Snake_Eater_(USA)-3

Mistä aloittaa Kirby-sarja?

Kirby-25th-Anniversary-534x300

Tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan juhliva Kirby, on yksinkertaisesta ulkomuodostaan huolimatta yksi videopelimaailman monipuolisimmista hahmoista ja samalla myös yksi tasaisimmista suorittajista. Kirbyn pääsarjan peleissä (ne enemmän tai vähemmän tasoloikkaan päin kallellaan olevat sarjan pelit) ei vuosien saatossa ole pahemmin isompia notkahduksia ollut ja sarjan pelit ovat aina tarjonneet juuri sopivasti toisistaan eroavaa pelattavaa sen perinteisen Kirby-kaavan ohella että mistään mielikuvituksettomasta liukuhihnatuotannosta on turha puhua. Nintendon luulisi muistavan yhtä tärkeimmistä hahmoistaan jonkinlaisella juhlaspektaakkelilla 25-vuotisjuhlan kunniaksi ja jos ei nyt ihan uutta peliä puske pelisarjan parissa työskentelevä HAL-tiimi pihalle, luulisi kaiken järjen mukaan jonkinlaisen kokoelmapaketin olevan tosiasia. Kokoelmapaketti ilmestyi Wiille jo vuonna 2012 mutta sarja sisältää sellaisen määrän hyviä pelejä että niistä saa vielä aikaan muutamankin pelikokoelman.

Pinkin palleron seikkailut ovat tosiaan lähes aina esitelleet jonkun uuden gimmickin sarjaan. Välillä on turvauduttu 90-luvun alun suosikkitemppuun, sidekick-ratsuun (terkut vaan Mariolle, Mega Manille ja vaikka Master Higginsille!) kun taas joskus on ruudulla paineltu menemään kymmenien Kirbyjen voimalla. Nelinpelattavaa moninpeliä on löytynyt, kuin myös koko sarjan isoimman jipon, vihollisten kykyjen Kirbylle kopiointi, tuplaamista (edelleen sarjan paras keksintö omasta mielestäni). On ollut langasta tehtyä Kirbyä ja viimeisin Kirby-seikkailu toi mukaan erilaisia erikoisvoimia omaavat mecha-robotit. Ja tämä kaikki oli siis vain äärimmäisen herkkä pintaraapaisu siitä kaikesta mihin vaaleanpunainen tappokone on vuosien aikana venynyt. Pelejä ja niihin nidottuja gimmickejä on melkein yksi jokaiselle olemassolovuodelle.

Sitä perinteisintä ”Kirbyilyä” edustaa kuitenkin SNES-klassikko Kirby’s Fun Pak (paremmin tunnettu nimellä Kirby Super Star) joka on monien mielestä jopa se Kirby-peleistä paras. Peli sisältää kokonaista kahdeksan eri Kirby-seikkailua ja vaikka nämä kaikki eivät ihan täysmittaisia pelejä olekaan (mukana on pari enemmänkin minipeleiltä tuntuvaa hassuttelua), on paketilla kokoa, pituutta ja ennen kaikkea sydäntä enemmän kuin monella nykypäivän isolla pelijulkaisulla. Kirby’s Fun Pak on löydettävissä helpoiten Wii U:n Virtual Consolesta ja jos haluaa koko elämyksen, ja siihen päälle vielä hieman ekstraa, on olemassa DS:lle ilmestynyt Kirby Super Star Ultra pelattavissa nykylaitteilla 3DS:n backwards compatibilityn ansiosta.

Aloita tästä: Kirby’s Fun Pak

kirby-super-star-02

Mistä aloittaa Persona-sarja?

Persona5

Vuosien odotuksen jälkeen, on uusin Persona-sarjan peli vihdoin täällä… kunhan ensin vaan huhtikuun alku osuu kalenteriin. Persona-sarja omaa pitkät juuret aina Playstationin alkuvuosiin (1996) asti jolloin sarja sai alkunsa Megami Tensei-sarjan sivuosana. Sen jälkeen on sarja kasvanut suosiossa jollain mittareilla mitattuna jopa arvostetun emosarjansa ohitse ja baana on jälleen auki meille länsimaalaisille sarjan parissa viihtyville huhtikuun alussa.

Persona-sarja on erittäin tyylitelty japsiropesarja joka varmasti screenshottien ja tematiikkansa (”tosielämän” kouluympäristöön sijoittuva pelimaailma ilman genren ominaisia kliseitä) myötä hätistää useat pelaajat pois mutta lähes jokainen joka on sarjalle mahdollisuuden antanut, on jäänyt koukkuun ja viimeistään ensimmäistä Persona-tatuointiaan otsalohkoon ottavat ovatkin sitten ihan tosissaan koukussa. Pelisarjan hahmot tai juonikoukerot eivät ole sidoksissa keskenään mutta Final Fantasy-sarjasta tutut sisäpiiriviittaukset saavat alkunsa sarjan ensimmäisestä pelistä (joka saatiin tänne härmään vasta PSP-uusiojulkaisun myötä) joten jos haluaa sarjan ”omat Cidit, Wedget ja Biggsit” omaksua niin ei muuta kuin koluamaan nettihuutokauppoja. Eka osa ei kuitenkaan ole se paras tapa tutustua sarjaan.

Persona 4: Golden on termi joka yleensä tulee ensimmäisenä esille kun aletaan etsimään positiivisia asioita floppikonsoli PS Vitasta ja tälle on erittäin hyvät perusteet sillä peli on totta tosiaan paras Persona-sarjan peleistä. Se on hiotuin sarjan osista ja juonen kannalta aivan genrensä huippua. Persona 4: Golden myös soveltuu loistavasti nimenomaan käsikonsolipelattavaksi sillä vaikka sen laadukkaan tarinankerronnan vuoksi sitä pystyy pelaamaan useiden tuntien maratonsessioissa mutta sen pariin on myös helppo palata aika ajoin,vähän kuin hyvän kirjan pariin konsanaan. Tyylikäs, hauska, haastava, koukuttava. Hyvän pelin tunnusmerkkejä jotka kaikki löytyy Persona 4: Goldenista. Pelialustaa voi nykypäivänä olla hankala löytää PS Vitan ”suurmenestyksen” ansiosta mutta jos jostain konsoli löytyy alle kolminumeroisen hintalapun kanssa, on neljäs Persona yksinään jo sen arvoinen.

Aloita tästä: Persona 4: Golden

p4g_screens_adayinthelife_withmarie

Mistä aloittaa Zelda-sarja?

NintendoSwitch_TLOZBreathoftheWild_boxart_SmallBundle.0

Yksi pelimaailman kruununjalokivistä, Legend Of Zelda-sarja, on tuskallisen pitkän odotuksen jälkeen saamassa uuden osan ja jos et ole elänyt laput silmillä tynnyrin sisällä viimeistä kahtakymmentä vuotta, olet varmaan huomannut että uusi Zelda-peli on aina pelimaailman seisauttava tapaus. Breath Of The Wild-lisänimihirviötä kantava uutukainen omaa itsessään jo suuren hypearvon mutta peli on vieläpä tulevan Nintendo Switch-uutuuskonsolin ns. system seller joten mielenkiinto sitä kohtaan on aika lailla pilvissä, mikäli netissä myrskyäviä keskusteluja pelaajien kesken on uskominen.

Ihmeellistä kyllä, on olemassa pelaamista harrastavia joille Zelda-pelit ovat vielä täysin vieras kokemus. Oli kyseessä sitten kevyemmillä/vanhemmilla konsoliraudoilla pyörivät ns. 2D-Zeldat tai ylväät 3D-eepokset, ovat sarjan pelit isossa kuvassa täysin samanlaisia. Ohjaa vihreänuttuista Link-poikaa läpi vaarojen ja seikkailujen ja pelasta maailma pahuudelta. The end ja lopputekstit rullaamaan. Totuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Zelda-pelit, aivan kuin aiemmin tekstissä esiintyneet Kirby-pelitkin, luottavat osa osalta erilaiseen gimmickiin joka erottaa pelit merkittävästi toisistaan. Tunnetuimmat näistä ovat varmasti Majora’s Maskin Groundhog Day-leffasta pöllitty yhdessä samassa ajanjaksossa koko pelin ajan seikkaileminen, sekä Wind Wakerin purjehdus ja suuri valtamerimäinen pelimaailma. Jokainen Zelda eroaa hyvällä tavalla toisistaan ja koska ne kaikki ovat äärimmäisen laadukkaita, on valinta sen ihkaensimmäisen Zeldan pelaamisesta yllättävän vaikeaa.

Vastaus on tällä kerralla kaksiosainen mutta älä huoli, molemmat pelit ovat käden… tai siis pelikonsolin kauppapaikan ulottuvilla. Zelda-pelien pelaaminen kannattaa aloittaa sarjan kahdesta ikiklassikon statusta nauttivasta pelistä. SNES:n ikoninen seikkailu Link To The Past oli ensimmäinen Zelda-peli joka loi pelimaailmassa tunnetun termin ”Zelda-kaava” joten aivan tajuttoman laadukkaan pelin lisäksi pelaaja pääsee sinuiksi sarjan perusaihioiden kanssa dungeoneista löytyvien esineiden kautta aina sivutehtävien tyylisuuntaan asti. Heti kun Link To The Past on läpi ja olet hetken aikaa pohtinut itseksesi kuinka helvetin hyvä peli se olikaan, käynnistä N64:n suurklassikko Ocarina Of Time. Kaikkien aikojen parhaaksi videopeliksi tieteellisin metodein testattu peli tuo Link To The Pastista käynnistyneen Zelda-peline peruskaavan kolmanteen ulottuvuuteen tavalla, joka saa tänäkin päivänä 19 vuotta julkaisunsa jälkeenkin haukkomaan henkeä. Pelit ovat helposti saatavilla Wii U:n latauspalvelusta ja 3DS:llekin saa molemmat pelit, Ocarina Of Timen jopa remasteroituna. Tämä pelikaksikko on yleissivistystä joten ihan vaan oman itsesi parhaaksi kannattaa toimia nopeasti.

Aloita näistä: Link To The Past ja heti perään Ocarina Of Time

zelda1

Siinä olisi nyt hieman ilmaista apua pelitaivaltaan aloitteleville pelaajille. Näiden mainittujen pelisarjojen parissa ei varmasti tule tylsiä hetkiä ja kun aloittaa siitä parhaimmasta, saa varmasti mukavan ja positiivisen alun näiden hienojen sarjojen parissa ja toivottavasti myöhemmin osaa sarjojen lukuisien pelien joukosta nimetä myös omat suosikkinsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *