Vilttiketjulaiset

Kalenteri on kääntynyt elokuulle joka tarkoittaa syksyä ja syksy puolestaan tarkoittaa…

URHEILUPELEJÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kaikki rakkaat vuosipäivitystekeleet ovat jälleen tulossa takaisin. Taas on rostereita päivitetty (eikä nekään ole aina ihan ajan tasalla), statseja viilailtu (päin helvettiä niistäkin iso osa) ja mikroskooppisen pieniä uudistuksia lisätty (jotka nekin on aina perseestä). On kiekkoa, futista, korista, jefua ja ties mitä muuta, mutta jälleen kerran on variaatio ja vaihtoehdot erittäin vähäisiä. Isoimmissa lajeissa on yhtä lukuun ottamatta, edelleen pelimaailmassa valloillaan monopoliasema joka on laittanut viime vuosina kilpailun nolliin, ja näin ollen tehnyt myös hallaa varsinaisen tuotteen kehitykseen. EA:n NHL-sarja on laiskistunut huomattavasti viime vuosina ja vaikka Madden-sarjan taso ei nyt olekaan missään vaiheessa kiekkoserkkunsa lailla ihan romahtanut, on kyseisen pelisarjan uudistusten määrä ollut tällä vuosikymmenellä laskettavissa yhden käden sormilla.

Kahdessa muussa isossa videopeliurheilulajissa, jalkapallossa ja koripallossa, on sen sijaan taistelu käynnissä kahden pelisarjan välillä. EA petrasi erittäin komealla tavalla vuosikymmenen alussa, kun se nosti FIFA-sarjan laatukäyrän stratosfääriin saakka. Konamin PES-sarja oli pitkään nauttinut lajiniilojen ja simulaatioon päin kallellaan olevien virtuaalifutarien vankkumatonta suosiota, mutta sarjan laatu nytkähti ja lujaa viime konsolisukupolven aikana. On kuitenkin mainittava että EA ei vain siis käppäillyt kaatuneet kilpailijan ohi, vaan kiihdytti valonnopeudella omin neuvoin kärkeen. Sittemmin kun FIFA-sarja on keskittynyt enemmän korttipakkojen avaamiseen, on PES noussut jälleen huippuluokan loistoon ja ottanut futisihmisten silmissä paikan ykkösfutiksena.

Koriksen puolella on NBA2K-sarja tehnyt uskomattoman laadukasta työtä jo yli puoli vuosikymmentä. Uskomattoman autenttinen pelituntuma yhdistettynä silmiä ja korvia hellivään presentaatioon, on kombinaatio joka on nostanut 2K:n sporttisarjan yhdeksi tasaisimmista suorittajista koko pelialalla. EA:n lonkerot ulottuvat myös tämän lajin puolelle, kun NBA Live-sarja yrittää pyristellä mukana, alavireisin tuloksin.

Jääkiekon ja jenkkifutiksen puolella meno onkin sitten silkkaa EA:n ylivoimaa. 2K jättäytyi pois kaukaloista kun se huomasi sen valitettavan asian joka pätee peleissä, leffoissa ja monessa muussakin; laatu ei aina myy. Jenkkifutiksen puolella EA haali 2000-luvun puolivälissä itselleen NFL-lisenssin vaatimattomasti 25 vuoden sopparilla joten jos ei joku ala tekemään kotoisesta Vaahteraliigasta lisenssipeliä, ei jefun puolella ole kovinkaan paljon muutosta luvassa nokkimisjärjestykseen tulevina vuosina.

Laittakaahan lukijat korvat hörölle sillä nyt tulee lause jota ette varmasti ole ikinä ennen kuulleet; ennen oli kaikki paremmin.

Kyllä, tämä innovatiivinen ja kannustava fraasi pätee myös urheilupelien kilpailutilanteeseen. Takavuosina näillä mainituilla lajeilla oli huomattavasti laajempi kenttä jolla kilpailla. Muistellaanpas hieman näitä laajojen markkinoiden aikoja.

Kuningaslajin puolella EA:n FIFA-sarja on viihdyttänyt pelaajia vuoristoratamaisella laatukäyrällä, jo kohta kolmenkymmenen vuoden ajan. Konami asteli mukaan taisteluun ysärin puolivälin tienoilla omalla International Superstar Soccer-sarjallaan (joka myöhemmin laajentuisi ISS Pro-sarjaksi joka sittemmin fuusioituisi Pro Evolution Soccer-sarjaksi) mutta muitakin vakavasti otettavia vaihtoehtoja löytyi.

Gremlin Interactive oli ysärin puolivälin tienoilla iso nimi etenkin urheilupelien saralla omalla Actua Sports-linjastollaan. Pelit eivät todellakaan olleet kovinkaan laadukkaita kilpailijoihin verrattuna, mutta skaalaa löytyi laajalti. Actua-nimikkeen alla ilmestyi niin golfia, kuin lätkääkin, sekä tennistä, bilistä ja sitä lajeista kauneinta, jalkapalloa.

Ensimmäinen Actua Soccer oli yksi 32-bittisen aikakauden isoimmista sporttijulkaisuista ja se möi aivan julmetusti etenkin kotimaassaan sumusaarilla. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi kun EA ja Konami jyräsivät ohi vasemmalta ja oikealta, mutta seuraavien vuosien aikana saatiin silti kaksi Actua Soccer-peliä lisää.

Myös pöllölaaksosta, ei siitä Pasilassa sijaitsevalta, kajahti. Psygnosis ilmoittautui mukaan futispelikilpaan vuonna 1996 ilmestyneellä Adidas Power Soccerillaan. Vaikka pelistä löytyikin pelin nimestä löytyvän natsivarustelijan kengillä suoritettuja superpotkuja, oli meno silti enemmän kallellaan realismiin päin, joten kahta APS-sarjan peliä voidaan pitää kilpailijoina Konamin ja EA:n palloiluille.

Kainalopallon puolella on tosiaan rahalla hommattu EA:n ylivalta kestänyt jo monen monta vuotta, eikä loppua näy. Syy tähän mammuttimaiseen diiliin aikoinaan oli NFL2K-sarja, joka teki saman tempun kuin lätkänkin puolella. Se meni laadussa ohi ja vieläpä laski peliensä hintaa saadakseen veteraanisarjoja myynneissä kiinni. NFL:n kohdalla homma näytti onnistuvan kiekkoa paremmin, kiitos mahtavat presentaatiot tarjonneen ESPN-lisenssin, mutta sitten EA päätti ostaa itselleen mestaruuden. Sinällään tilanne oli hauska sillä EA soti tuolloin 2K:ta vastaan tupla-aseistuksella, kun sillä oli riveissään toinen vuosittain ilmestyvä jenkkifutissarja, NCAA Football.

Muuten ollaan jefun puolella yritetty Maddenin ylivaltaa haastaa lähinnä arcadetuotoksilla jossa kaunis peli on saanut väistyä sarjakuvamaisen överiviihteen tieltä. Saa nähdä miten käy painipappa Vince McMahonin XFL-projektin? Jos se nousee haastamaan NFL:ää suosiossa, on siellä varmasti makoisa videopelilisenssi vailla ottajaansa. Ja sitten minä heräsin…

Keppitaistelusta on PBC:n viikkoblogissa ollut juttua aiemminkin joten vaihtoehtoja ”änärin” ylivallalle halajavat, klikatkaa tätä.

Tossut tosiaan vinkuvat parketilla näinä päivinä kahden vakavemman pelisarjan, sekä NBA Legendsin myötä yhden arcadempaa pelaamista tarjoavan sarjan myötä. Takavuosina kuitenkin kilpailua oli ruuhkaksi asti jo ennen 2000-luvun alussa debyyttiään tehnyttä NBA2K-sarjaakin. Sonyn yksinoikeussarja Total NBA ihastutti koripalloilevaa väkeä aina vuoteen 2003 asti kun molemmille Playstationeille ilmestynyt Total NBA 2004 jäi sarjan viimeiseksi esiintymiseksi virtuaaliparketeilla.

EA oli tälläkin rintamalla pitkään liikkeellä kahden sarjan voimin kun NBA Liven rinnalla taistoa kävi jälleen yliopistourheilun maailmaan sijoittuva NCAA March Madness-pelien sarja, joka jatkui aina melkein 2010-luvulle saakka. Myös Nintendo yritti päästä apajille mukaan oman NBA Courtside-sarjansa kanssa, jonka kahta ensimmäistä osaa markkinoitiin N64-aikoina vielä nuoren ihmepojan Kobe Bryantin nimellä ja pärställä. Mitäköhän tälle teini-ihmeelle tapahtui? Tulikohan hänestä koskaan mitään? NBA Courtside-trilogia tuli päätökseensä Gamecubella.

Koripallopelit olivat noihin aikoihin erittäin vahvasti profiloituneet NBA Jam-tyylisten hulluttelukoripalloiluiden markkinoiksi, joten realistisempaan menoon pyrkineet korispelit jäivät auttamattomasti paitsioon. Vasta 2010-luvulla NBA2K-sarja on nostanut lajin myös simulaatioihmisten ja lajisymppaajien suosioon.

Vaikka urheilupelien tulevaisuus näyttääkin jollain lailla synkältä (kts. ylläoleva kuva) niin menneestä löytyy onneksi jälleen kerran apua, kuten tämä teksti osoitti. Onko sitten koskaan enää pelien saralla luvassa noinkin suuria apajia sporttipelien pelikentällä? Mikäli suuret liigat pitävät lisenssimaksujaan niinkin korkeina mitä ne näinä päivinä ovat, ei ole luvassa kovinkaan suurta urheilupelien tulvaa, ainakaan lisensoitua sellaista. Mutta kuten PES-sarja on osoittanut vuosien varrella, ei loistava urheilupeli tarvitse kaikkia maailman pelaajia ja joukkueita riveihinsä… ainakaan niiden oikeilla nimillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *