Quantum Break… more like make or break

Remedy_Entertainment_logo.svgKotimaisessa pelibisneksessä ollaan 2000-luvun puolella annettu aihetta torilla tapaamiseen enemmän kuin kesän mansikat konsanaan. Angry Birds toki oli globaali ilmiö joka lenteli myös pelipesänsä ulkopuolelle kahvipakettien kylkeen ja kalsarien takapuolia koristamaan ja Clash of Clans koukutti pelaajia ympäri planeettaa kuin huume. Myös kalenteria aiempiin vuosiin selaamalla voidaan löytää vaikka minkälaista aihetta riemuun. Helsingistä ponnistavan Housemarquen Super Stardust HD nosti vanhan tutun tuotenimikkeen kaikkien huulille 21 vuotta alkuperäisen julkaisunsa jälkeen ja olihan firma tätä ennen jo dominoinut pelimedian lellikin valtaistuinta Supreme- ja Transworld Snowboarding-peleillään. Ehkä se isoin paukku kuitenkin koettiin 2000-luvun alussa kun legendaarisella Death Rally-pelillään mainetta luonut Remedy julkisti vihdoin ja viimein erittäin pitkään odotetun ja hypetetyn toimintapelinsä jossa suomalaishenkinen juro jenkkipoliisi koki kovia ja paineli siinä samassa vihollisia menemään peleissä ennennäkemättömän tyylikkään ja autenttisen toiminnan antaessa puitteet. Tuo peli oli Max Payne ja pelin julkaisun aikana jokainen videopelejä pelaava vaivaantui ottamaan selvää että mikä ja missä on Suomi.

Max-PayneMax Paynen (joka jatkuvasti näkyy kaikkien aikojen parhaita PC-pelejä listaavissa listauksissa) jälkeen ei Remedy ole aivan Ubisoftin/Activisionin tahdilla uusia pelejä julkaissut mutta meno on ollut sitäkin laadukkaampaa. Max Paynen jatko-osa tarjosi kaikkea mitä jatko-osan tuleekin ja Microsoftin kanssa tehdyn konsolidiilin jälkeen pääsimme nauttimaan tunnelmaa syksyisen sateen lailla tihkuvasta 3rd person-ammuskelu Alan Wakesta, Death Rallyn uudesta tulemisesta uusioversion myötä ja… ja… no minähän sanoin että niitä pelejä ei ole kovin paljoa tullut. Mistä lafka on kuitenkin tullut näiden kaikkien nimikkeiden myötä tullut tunnetuksi on se ns. ”attention to detail”. Nykypäivän toisiltaan ideoita härskisti kopioivassa toimintapelien liukuhihnatuotannossa on Remedyn esimerkki ollut aina piristävä, vaikkakin kuluttajan kannalta tuskastuttavan hidas. Yhtiön lähestulkoon sloganiksi noussut ”Released when it’s done” ei todellakaan ole mikään heitto, vaan ihan totuudenmukainen lupaus ja nimenomaan laadun ehdoilla tehty lupaus. Jokainen lafkan peleistä on ollut teknisesti moitteetonta kamaa ja muutenkaan Remedyn peleistä ei teknisellä puolella yleensä ensimmäisenä tule mieleen minkäänlaiset negaatiot joten on täysin katsojan ja kokijan korvien välissä että pitääkö firman erittäin verkkaista julkaisutahtia huonona asiana. Pitkät tauot pelien välissä ovat näemmä tuottaneet firmalle myös paljon aikaa kunnon aivoriihituokioille joiden tulokset yleensä päätyvät peleihin asti. Nyt on kuitenkin alkanut tuntumaan siltä että nämä ideat alkavat olemaan hieman liian suurella värikynällä konseptipaperille kirjoitettuja.
Quantum-Break-E3-2013-Xbox-One-Trailer_8Kuten aiemmin namedroppasin, on Microsoft nykyisin Remedyn pääyhteistyökumppani ja taloudellinen tukija mitä tulee konsolipeleihin ja firman tuotokset jatkossa ilmestyvätkin vain Microsoftin tuotteille pelikonsoleista tietokoneisiin. Viimeisin parivaljakon yhteistyön sovittu hedelmä on Xbox Onen julkistamistilaisuudessa maailmalle esitelty 3rd person-toimintapeli (shocker!) Quantum Break. Tilaisuudessa esitelty teaser oli taattua Remedy-laatua näyttäen kauniilta kuin Miss Suomi kauniissa iltapuvussa ja kauniissa meikissä ja koska kyseessä oli teaser-traileri, emme saaneet nähdä pelikuvaa saatikka tietää pelistä muuta kuin hieman juonikehystä. Ajan kanssa kikkailu tulisi olemaan iso osa peliä ja peli tultaisiin rakentamaan ajan ja ympäristön manipuloinnin ympärille ja kaikki tämä tapahtuisi keskimääräistä paremman juonenkuljetuksen ja kässärin antaessa tulitukea taustalta. Ei ihme että moni siirtyi heti trailerin nähtyään ja tiedot saatuaan konsolin ennakkotiilauksia vastaanottavalle nettisaitille. Remedy on ollut sittemmin Quantum Breakista suht’koht hiljaa esitellen peliä Remedymäisen harvakseltaan ja valitusti. Alun alkujaan vuodelle 2014 suunniteltu julkaisu on myös Remedymäiseen tapaan saanut huutia jo tuotannon alkumetreillä ja saman koki myös seuraavalle vuodelle suunniteltu julkaisu ja nyt pelille on lähestulkoon kuulutettu siellä kuuluisassa kirkossa julkaisu päivä vuoden 2016 toiselle neljännekselle. Peli on kokenut myös melko lailla muutoksia tuotannon aikana kun mukaan on tulleet niin isolta kuin pieneltäkin kankaalta tuttuja näyttelijöitä korvaamaan pelin tuntemattomammat digitähdet, pelin tapahtumia selventävä ja kuulemma jopa muokkaava live action-sarja ja muutamia pelillisiä jippoja. Peliä esiteltiin Brasiliassa järjestetyssä pelitapahtumassa viime viikolla ja nyt uskallan sanoa ääneen sen mitä uskalsin jo viime vuoden Digiexpo-tapahtumassa nähdyn materiaalin perusteella pelätä; Quantum Break saattaa flopata ja pahasti.

2839987-quantumbreak-gameplay-screenshot-4-jpgBrasiliassa nähtyä esittelymatskua ei olla missään kunnollisessa lähteessä vielä päästetty irti mutta se materiaali mitä yleisöstä kuvattujen pätkien yhteen liimamisesta on saatu irti, ei ole vakuuttanut pelaavaa maailmaa aivan sillä volyymillä mitä voisi odottaa Xbox Onen ison budjetin yksinoikeusnimikkeeltä. Näytetty toiminta oli sitä samaa cover-pohjaista 3rd person shootteria jota ollaan nähty viime vuosina jo melkein kyllästymiseen asti. Liikuta näsäviisaita one-linereita viljelevää päähenkilöä lineaarista putkea pitkin kunnes pääset aukealle jossa sattuu olemaan suojamekaanikan korkeusstandardin määrittelemiä esteitä ja käynnistä ammuskelukohtaus. Repeat 10000x. Miten onnistuu Quantum Break välttämään tämän? No totta kai innovatiivisen aikamanipulaatiomekaniikkansa (terkut äidinkielenopettajalle!) avulla! Ainoa ongelma on että esitellyn materiaalin perusteella tämäkään mekaniikka ei kovin paljoa tule leukoja lattioille tiputtelemaan.
2916108-quantum-break-takedownPelin teaser-trailerissa CGI:llä toteutettu ajan kanssa mälläily oli julmetun kauniin näköistä ja traikun nähtyään uskon että en ollut ainoa joka alkoi pohtimaan päässään mahdollisia skenaarioita kuinka hienoihin visuaaleihin kyseisen mekaniikan avulla päästäisiin ja millaisia pelillisiä ratkaisuja sen kanssa saataisiinkaan aikaan? Viime vuoden E3-messuilla kuitenkin henkilökohtaiset haaveeni kokivat pienen kolauksen kun pelistä esiteltiin pätkä jossa päähahmo käynnistää aiemmin mainitun esimerkin myötä toimintakohtauksen jossa lavalla ollut Remedyn kätyri pääsi vihdoin ohjain kädessään esittelemään pelin yhtä kohutuimmista ominaisuuksista… vain saadakseen preeriapallot pyörimään ja sirkat sirisemään niin yleisössä kuin myös näyttöpäätteidensä ääreltä tilaisuutta katsovien pelaajienkin selän takana. Hypetetty ominaisuus on siis tätä kirjoittaessa kranaattia muistuttava aikakupla joka köyhän tehosteen myötä hidastaa aikaa kuplan sisällä. Samaa kamaa siis mitä ollaan jo peleissä nähty, viimeksi Super Mario 3D Worldin tietyissä uintikohtauksissa jossa vesi on tehty kuplan muotoon. Näin ollen taistelut ovat näyttäneet nimenomaan lähinnä suojasta ampumisen ja aikakranaattispämmin sekoitukselta ja toiminta on näyttänyt sanalla sanoen puuduttavalta. Eniten myötähäpeää sai aikaan Digiexpoilla vuoden 2014 talvella esitelty matsku jossa ajan kanssa manipulointia käytettiin myös pelin sisältämiin, erittäin tönköltä näyttäneisiin, tasoloikkakohtiin. Kyllä vain, tasoloikkaosuuksia toimintapelissä. Ymmärrän jos haluat lopettaa lukemisen tähän. Summa summarum: jos esitelty pelikuva itsessään jo aiheuttaa haukottelua ja punastelua, ei se mitä luultavimmin tule paranemaan kun ohjain on omissa käsissä. No mutta onneksi kuitenkin peliin on luvattu vallankumouksellinen tarinankerrontametodi jossa peli tulee olemaan synkassa neliosaisen live action-sarjan kanssa. Onko tämä sitten hyvä vai huono idea, riippuu täysin siitä kuinka kova Shawn Ashmore-fani olet. Enää pitäisi vaan tietää että kuka helvetti on Shawn Ashmore??
2916104-quantum-break-jack-joyceTämän vuoden Gamescom-messuilla Quantum Breakiin paljastettiin siis A-luokan (isolla varauksella) tähtikaarti esittämään pelin hahmoja diginä pelissä ja ihkaelävänä live action-sarjassa. Googlen avauskerrat (lasketaankohan nekin Google Analyticsilla… eniveis) kokivat varmasti vuoden isoimman piikin kun pelaajat ympäri maailmaa googlettivat näitä esiteltyjä janareita jotka tulisivat peliä tähdittämään. Live action-sarjan tuotantoarvot olivat iso puheenaihe Gamescomissa ja niiden sanottiinkin ylittävän jonkinlaiset laatukriteerit mutta herää kysymys, miksi ei näitä resursseja voitu vain laittaa suoraan peliin. En usko että Aidan Gillen tai Dominic Monaghan… … tauko googletukselle… … tulivat hirveästi enemmän maksamaan kuin Tom Cruise tai Jennifer Lawrence, mutta touhusta paistaa jollain lailla läpi fokuksen pois ottaminen siitä itse emotuotteesta. Lisäksi Brasiliassa nähdyn pelikuvan perusteella päähenkilöä esittävän Shawn Ashmoren lärväke ja mo-cap näyttää jollain lailla heikentäneen pelin graafista ilmettä sillä ainakin omaan silmääni pelin hahmomallinnus näytti paremmalta ennen kuin D-listalaiset otettiin kuvioihin mukaan. Lisäksi mitä enemmän ideaa peliin ja sen tapahtumiin kytköksissä olevasta live action-sarjasta mielessään pyörittelee, sitä enemmän alkaa idea vaikuttamaan huonolta. Peliin ilmoitettu kerrontatyyli (jokaisen ”chapterin” jälkeen pelaaja saa eteensä parikymmentä minuuttia kestävän ”live-action-jakson” joka antaa vinkkejä tulevasta ”chapterista” ja pelimaailman tapahtumista) on todella iso riski sillä ainoa pelisarja jossa 10min tai pidemmät välianimaatiot ovat saaneet pelaajien hyväksynnän, ovat Metal Gear Solid-pelit ja nekin pienellä varauksella. Huomioitavaa on myös se että MGS-pelien rytmitys oli kuitenkin ideaali helvetin pitkille välianimaatioille toisaalta kun taas tahdonko nopeatempoisessa toimintapelissä laskea ohjaimen melkein puoleksi tunniksi ja keskittyä dialogiin?? Pelaava sukupolvi on myös muuttunut siinä suhteessa että nykyisin tämän genren peleissä, meno ja meininki menee ajatuksen edelle joten Remedyn on parempi laittaa live-action-kohtauksiin skippausnappi. Moni myös varmasti muistaa kuinka ”iso menestys” isolla kohulla tehty Halo-minisarja oli? Niinpä…
screenshot2 Quantum Breakilla on siis paljon työsarkaa jotta se tulisi ikinä olemaan sellainen suurmenestys jotta se tultaisiin muistamaan vuosikymmentenkin päästä sen Remedyn tunnetuimman nimikkeen lailla. Pelin tuotantoarvot ovat perkeleelliset ja jos homma menee puihin, saattaa Microsoftilla olla näinä synkän talouden aikoina olla hieman painavaa asiaa joka voidaan pahimmassa tapauksessa kirjoittaa punakynällä? Tämä puolestaan olisi iso isku kotimaiselle pelibisnekselle sillä Remedy on aika lailla ainoa kotimainen taho joka keskittää näinä mobiilipelien päivinä fokuksensa AAA-luokan konsolipeleihin ja niitä ei ole koskaan tässä maassa liikaa. Remedyn CV:llä toki on helppoa myydä peli-ideoita julkaisijoille mutta toisaalta helpon mobiilipelien mikromaksuista irtoavan rahan tuoksu on houkutteleva kuin vastaleivotun pullan. Hieman ehkä asioiden edelle menemistä I know, mutta täysin mahdollinen skenaario. Toivon kuitenkin kaikista seinille maalailemistani piruista huolimatta että Quantum Breakista tulee Max Paynen tasoinen, standardit genressään uusiksi määrittävä ilmiö jota tullaan vielä useiden konsolisukupolvienkin päästä muistelemaan ja jolle Rockstar julkaisee laadukkaita kolmososia sitten joskus 2027. Tällä hetkellä näyttää tosin aika heikolta sen suhteen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *