Oikeasti viimeinen fantasia?

final_fantasy_viii___game_over_screen__wip__by_shindeor-d6ql5hyMonille meille pelialaa seuraaville on tarina Final Fantasy-sarjan synnystä varmaankin tuttu mutta kerrataan nyt vielä niille jotka eilen ovat ensimmäisen kerran videopeliä elämänsä aikana pelanneet. 80-luvun puolivälin jälkeen kovissa taloudellisissa ongelmissa ryvettynyt Squaresoft-nimeä totellut pelitalo oli valmistelemassa peliä joka näyttäisi olevan heidän viimeinen videopelinsä. Inspiraatiota joutsenlauluun haettiin Enix-yhtiön mainetta niittäneestä Dragon Quest-pelistä ja pelin nimeksikin päätettiin laittaa tulevaa konkurssia uumoileva Final Fantasy. Pelistä muodostui superhitti ja loppu onkin historiaa niin Final Fantasy-tuotenimikkeen, kuin Squaresoftinkin osalta. Vettä on ehtinyt virtaamaan sittemmin läpi Squaresoftin (nyk. Square-Enixin) saniteettitilojen useampi litra ja mikä hauskinta, on historia jälleen tietyllä tapaa toistamassa itseään uusimman Final Fantasy-pelin myötä. Final Fantasy XV on pitkän ja hartaan odotuksen jälkeen saamassa julkaisunsa tämän blogin julkaisuviikolla (ellei taas kerran jotain ihmeellistä tapahdu ja peli viivästyy?) ja Final Fantasy-pelisarja on ensimmäistä kertaa pitkän historiansa aikana erittäin vakavan käännekohdan äärellä.

final-fantasy-ix-vivi-lifeFinal Fantasy XV on kulkenut läpi infernaalisen tuotantosyklin. Ensimmäiset tiedot pelistä annettiin ison yleisön tietoisuuteen jo vuonna 2006 mutta aivan eri nimellä. Final Fantasy XIII oltiin juuri julkistettu E3-messuilla ja kyseisen uutukaisen kerrottiin olevan osa komeasti nimettyä Fabula Nova Crystallis Final Fantasy-kokonaisuutta johon kuuluisi useampikin peli Final Fantasy XIII-kokonaisuudesta johon kuului myös sivuosan tai spin-offin tapainen Final Fantasy Versus XIII josta näytettiin erittäin synkkä, vaikkakin helvetin komea, CG-traileri. Pelistä saatiin lisää infoa vuosittain Square-Enixmäisellä tahdilla mutta koska varsinainen Final Fantasy XIII oli isommassa valokeilassa, ei Versus XIII ollut vielä median ja fanien hampaissa niin paljoa mitä se tulisi tulevina vuosinaan olemaan.

Final Fantasy XIII sai pitkän odotuksen jälkeen lopulta julkaisunsa vuosien 2009 ja 2010 taitteessa ja kansan mielenkiinto alkoi kääntyä lupaavaan sivuosaan joka kuitenkin oli huhujen mukaan äärimmäisissä tuotannollisissa vaikeuksissa. Kehitystiimiä oltiin vaihdeltu kuin sukkia vuosien aikana ja pelistä ei ollut muutamaa gameplay-pätkää lukuun ottamatta näytetty mitään konkreettista suurelle yleisölle. Vuonna 2012 tapahtuikin sitten se yllättävin käänne jo kuusi vuotta kestäneessä kehityssyklissä. Koko Nova Crystallis-kokonaisuus oli osoittautunut hivenen liian isoksi palaksi Square-Enixille ja Final Fantasy XIII tulisi saamaan jatkokseen suoranaiset lisäepisodit isompien universumikokonaisuuksien sijaan. Mihin tämä jättäisi sitten Versus XIII-projektin, etenkin kun MMORPG:ksi suunniteltu Final Fantasy XIV oltiin jo julkistettu? Sen verran Versus XIII oli kuitenkin kulisseissa valmistunut että peli päätettiin viimeistellä uutena osana Final Fantasy-pääsarjaan. Final Fantasy Versus XIII oli kuollut ollessaan ensin kuusi vuotta enemmän tai vähemmän kehityksessä ja Final Fantasy XV oli syntynyt. Ongelmat olivat kuitenkin vasta alkamassa.
ff2Final Fantasy XV näki pitkän mediahiljaisuuden jälkeen virallisesti päivänvalon vuoden 2014 Tokyo Game Show-tapahtumassa. Peli oltiin ehditty julkistaa jo hätäisimpien toimesta kuolleeksi ja jäädytetyksi projektiksi mutta niin vain saivat maailman (rooli)pelaajat nähtäväkseen ensimmäiset vilaukset tulevan pelin pääosanelikosta ja näiden poikabändimäisestä kiiltokuvaulkonäöstä. Kahdeksan vuotta oli pelin kehitys kestänyt ja vieläkään ei Square-Enixin mukaan oltu lähelläkään julkaisua. Pelin uumoiltiin ilmestyvän vihdoin ja viimein vuoden 2015 aikana (yhdeksän vuotta alkuperäisen julkaisutrailerin jälkeen) mutta niin vain julkaisua saatiin venytettyä laatusyihin vedoten vuoden 2016 puolelle. Viivästelystä alkoi muodostumaan pelialalla pienimuotoinen vitsi eikä asiaa auttanut yhtään nettiin Square-Enixin toimesta laitetut kuvat tuotantoprosessin vaiheista jossa tekijätiimiä lennätettiin ympäri maailmaa kuvaamaan kivimöhkäleitä vain jotta valmiiseen peliin saataisiin mahdollisimman fotorealistisia siirtolohkareita. Vuoden 2016 puolella saatiin vielä lisää myöhästelyuutisia ja nyt vuoden loppupuolta eläessä voidaan vihdoin ja viimein sanoa että Final Fantasy XV on kohta kaupoissa. Nyt sitten alkaakin se isoin jännitys ei vain valmiin pelin laadusta, mutta myös Square-Enixin ja Final Fantasyn tulevaisuudesta.
hqdefaultFinal Fantasy-sarja räjäytti itsensä koko planeetan tietoisuuteen viimeistään megamenestyksekkään seitsemännen osan myötä. Playstationin yksi ikonisimmista titteleistä nosti sarjan suursuosioon emämaansa lisäksi viimein myös vanhalla mantereella ja omenapiirakan kotimaassa. Sen jälkeen pelisarja kylpi pelimedian ja pelaajien suosiossa aina 2000-luvun puoliväliin asti jolloin sarjan laatu alkoi ottamaan askeleita miinusmerkkejä kohti. Entuudestaan koventunut kilpailu japsiroperintamalla ja sarjan tarve uudistaa itsensä nykypäivän standardeille, eivät olleet oikein suotuisa yhtälö tälle perinteikkäälle sarjalle. Pääsarjan kolmastoista osa oli osoittaunut pienimuotoiseksi flopiksi ja viimeistään katastrofaalisen julkaisun saanut XIV tahrasi lopullisesti sarjan vuosikymmeniä. Kingdom Hearts 3, Final Fantasy XV ja sittemmin myös Final Fantasy VII-klassikon uusioversio, eivät ole kustannushinnoiltaan mistään halvimmasta päästä ja vielä kun Final Fantasy XV tulee saamaan ympärilleen melkoisen do or die-tason markkinointikoneiston (oheiskrääsää vaikka muille jakaa), saattaa peli luomaan sellaisen loven Square-Enixin tiliotteeseen että siitä nouseminen voi olla hankalaa ilman äärimmäisiä korjaustoimenpiteitä.

Final Fantasy XV on siis paljon vartijana julkaisijansa tulevaisuutta ajatellen. Se on varmaa että peli ei ikinä tule maksamaan kehitykseen vuosien aikana menneitä rahasummia takaisin ja kun firmalla tosiaan on vielä kehityksessä samaan aikaan järkyttävän pitkään kehityksessä ollut Kingdom Hearts 3, eivät tulevatkaan ajat tule olemaan kovin seteleiltä tuoksuvia Square-Enixille. Jos sattuu käymään niin että Final Fantasy XV nousee megalomaanisiin myynteihin, joka tässä tapauksessa tarkoittaisi parinkymmenen miljoonan hujakoille meneviä myyntilukuja, nostaisi se pelisarjan ja myös pelisarjan luojan osakkeita viime vuosien laskusuunnoksien jälkeen. Final Fantasy XV on ainakin ennakoiden mukaan saanut erittäin ristiriitaista suosiota (HUOM. Teksti kirjoitettu ennen arvosteluja) joten popparit kannattaa ottaa esiin loppuvuoden ajaksi ja katsoa mitä kaikkea tässä saagassa tuleekaan vielä käymään?

Toivottavasti Square-Enixille ja Final Fantasy-sarjalle ei kuitenkaan käy kalpaten tämän uusimman osan myötä. Pelisarja itsessään on Marioon ja Zeldaan verrattavissa oleva instituutio jonka olemassaolo on enemmänkin oletusarvo nykypäivän pelibisneksessä. Vaikka se on ollut pitkään poissa mielistä ja pitkään poissa niistä kirkkaimmista parrasvaloista, on se silti lähtemätön palanen pelaamisen yleissivistystä ja historiaa joten vielä kauan eläköön Final Fantasy!

c212cb725dc111e069d1966577513cfa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.