Nainileven

Tänään tulee kuluneeksi tasan 17 vuotta maailmaa sykähdyttäneestä tapahtumasta. Koko maapallon keskipiste USA, joutui raukkamaisen terroriteon uhriksi, kun yhteensä neljä lentokonetta kaapattiin ilmasta käsin. Lentokoneet oli tarkoitus ohjata kohti strategisia tai imagollisesti tärkeitä maamerkkejä. Pentagonin kohteekseen ottanut kone sai tehtyä tuossa jenkkilän turvallisuustalossa isohkot vahingot, kun taas Valkoista Taloa kohti lentäneen koneen saivat kapinaan ryhtyneet matkustajat tiputettua alas reilusti ennen kohteeseen saapumista. Näkyvimmät ja ikonisimmat osumat koettiin kuitenkin New Yorkissa, jossa kaupungin tunnetuimmat maamerkit (heti Empire State Buildingin, Madison Square Gardenin ja Vapaudenpatsaan jälkeen), World Trade Centerin kaksoistornit, ottivat kumpikin tuhoisat osumat osakseen, aiheuttaen massiiviset määrät kuolonuhreja.

Tämä päivä muutti maailmaa, ja jotkut sanovat että 2000-luvun massiivinen talouskurimus olisi peruja tästä kamalasta tapahtumaketjusta. Oli miten oli, jenkkilän ulkopolitiikka saatikka lentoliikenne ympäri maailmaa, ei ole sen koommin palautunut entiselleen, ja sota terrorismia vastaan on maksanut sen verran paljon rahaa, että sillä olisi varmasti tehty paljon hyvää monessakin mielessä oikein sijoitettuna.

WTC oli yksi New Yorkin näkyvimmistä ja tunnetuimmista maamerkeistä, ja tämä traaginen tapahtuma teki tuhojaan myös viihdemedian kentällä. Tunnetuin takapakkia ottanut projekti, oli Sam Raimin ohjaama Spider-Man-elokuva, jonka loppukohtaus ja iso osa markkinointimateriaaleista, jouduttiin tekemään uusiksi niissä keskeisessä osassa olevien kaksoistornien vuoksi. Myös videopelien maailmassa terroriteot saivat aikaan samanlaisia muutostöitä. Jo entuudestaan melko raflaava GTA III, muutti hieman kansikuvaansa, poisti terroristitekoihin viitanneen tehtävän sekä dialogia, muutaman kosmeettisen muokkauksen lisäksi. Koska terrorille ei pidä antaa valtaa vaan näyttää että elämä jatkuu, voidaankin tämän viikon blogitekstissä muistella WTC-tornien ikimuistoisia peliesiintymisiä.

Parasite Eve, oli eräänlainen outolintu Squaresoftin 90-luvun huippupelien tulvassa. Se oli JRPG, joka sijoittui kuitenkin ”nykypäivän” New Yorkiin sen sijaan että piikkitukkaiset emoteinit olisivat heilutelleet fysiikan lakeja rikkovia miekkoja. Central Park on yksi pelin keskeisistä tapahtumapaikoista, mutta alkuanimaatiossa vilahtavat myös ikoniset kaksi tornia. Harmi vaan että nämä kaksi massiivista rakennusta, olivat täynnä niinkin ”tylsää” sisältöä että sinne olisi voinut laittaa videopelihahmoja heilumaan peleissään.

Tekken-sarjassa ei kovin usein mainita ottelijoiden nimikkokenttien sijaintia, mutta Paul Phoenixin kentän taustat Tekken 2:ssa eivät jätä kovinkaan paljoa mielikuvituksen varaan.

Jos GTA III:n kanssa Rockstar otti hieman takapakkia kaikkeen World Trade Centeriin liittyvästä, ei se oikein enää ehtinyt tehdä sitä kaahailupelinsä Midnight Club Street Racingin kanssa. GBA-versiossa näkyy komea öinen siluetti näistä tuhotuista mahtirakennuksista ja kotikonsoliversiossa pääsee ajamaan rakennusten välissä.

Streets Of Ragen lopputaistelu sijoittuu Marriott World Trade Center-hotelliin, jonka sijainti oli aivan kaksoistornien juurella. Tämän vuoksi pelissä lopputaistelun aikana ikkunasta näkyvät kaksi isoa pilvenpiirtäjää eivät kaiken järjen mukaan voi olla ikoniset WTC-tornit, mutta eiköhän tässä ole vaan kyse pienestä kömmähdyksestä ja ikkunan tornit ovat juurikin sitä itseään. Tai ainakin yrittävät olla.

N64:lle ilmestyneen räiskyttelypelin, Hybrid Heavenin, tapahtumapaikkana on New York, ja pelin alkuintrossa nähdään totta kai myös kaupungin suurin, nyt jo valitettavasti edesmennyt, ylpeys.

WTC-tornit elävät ja voivat hyvin videopeleissä, sillä tässä listattuna olivat vain siellä jäävuoren huipulla olevat yksilöt. Pilotwings 64, Sim City 3000 ja monet muut pelit sisältävät myös nämä historiaan jäävät maamerkit, jotka valitettavasti tuhosi kilahtanut ihmismieli ja kostonhimo. Hauskana ”inside job”-tason knoppina sanottakoot lopuksi että pelatkaa ihmeessä Mega Drivelle ilmestynyttä shmuppia nimeltä Master Of Weapon. Katsokaa pelin intro sekä ensimmäinen kenttä, ja päästäkää salaliittoteoriat valloilleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.