Mitä maksaa pelaaminen vuonna 2019?

Pelaaminen ei ole koskaan ollut halpaa hupia. Satojen eurojen (tai kuten vanhemmat PBC:n blogitekstin lukijat muistavat, tuhansien markkojen) hintaisten laitteiden hankinnat oikeutetaan useiden kymmenien eurojen (satojen markkojen) hintaisilla peleillä, ja siihen vielä kylkeen samaa hintatasoa olevat lisälaitteet kuten esim. ohjaimet jne. Ei todellakaan mitään pilipalitouhua mitä valuuttaan tulee.

Tämän vuosikymmenen aikana ovat mukaan tulleet myös erilaiset säännöllisesti rahaa tililtä poistavat palvelut. Kun vielä muutama vuosi sitten pelkkä n.60€ vuodessa kustantava Xbox Live, oli lähinnä konsolisotijoiden molempiin suuntiin toimiva pilkkakirves, ei nykyään enää tahdo pysyä kärryillä kaikkien erilaisia kuukausittaisia/vuosittaisia palveluita tarjoavista tahoista. Otetaanpa helmitaulu ja ruutupaperia esiin ja lasketaan karrikoidusti mitä pelaaminen maksaa näinä päivinä?
Oletetaan että jokainen videopelaaja olisi aivan helvetillinen harrastaja, jolla on pelihyllyssä jokainen nykykonsoli sekä siihen päälle vielä pelikelpoinen huippuluokan PC. Joo joo tiedetään, kuka pelaisi konsoleilla, kun siinä on pelikykyinen PC vierellä mutta leikkikää nyt vaan mukana arvon PC-eliitti. Aloitetaan helpoimmista, eli konsolivalmistajien verkkomoninpelistä sekä isoimmista lisäpalveluista.

Xbox Onella joudut edelleen jo yli kymmenen vuoden kokemuksella maksamaan Xbox Livestä 60-70€ vuodessa (hinnat perushintoja), mutta jatkossa hinnoittelu tulee muuttumaan, suosion aallonharjalla ratsastavan Game Pass -palvelun myötä. Game Pass maksaa yksinään kymmenisen euroa kuussa (PC:lle sekä konsolille), ja tällä hinnalla pääset käsiksi kattavaan Game Pass -sisältöön, jonne jatkossakin ilmestyvät myös uudet Microsoftin eksklujulkaisut, joita on siis luvassa tulevina vuosina paljon muitaki kuin Gearsia, Haloa ja Forzaa. Moninpelejä pelataksesi tarvitset kuitenkin yhä kultaa. Ei suinkaan merirosvoajan kolikoita tai Lapin tunturipuroista siivilöityä jalometallia, vaan Xbox Live Gold -aikaa. Tätä ambrosiaa saat kympillä kuussa.

Nyt kuitenkin parhaimpaan TV-shop -tyyliin, saat kaiken tämän 15€/kk hintaan! Voit tuohon kolmen bissetuopillisen hintaan ladata itsellesi Game Pass -pelejä ja pelailla näiden verkkomoninpelejä niin paljon kuin vaan kroppasi antaa myöden.

Sony liittyi mukaan maksulliseen verkkopeliin PS4:n myötä. Tämän piti olla kuolinisku Sonyn konsolille, alkaen siitä hetkestä kun laite ja tämä palvelumalli julkistettiin mutta 100 miljoonaa myytyä konsolia, ja melkein 30 miljoonaa säännöllistä PS+-palvelusta maksavaa tahoa, voivat kertoa epäilijöille muutaman mehukkaan faktan elämästä. PS+ mahdollistaa siis verkkopelaamisen ja se maksaa käyttäjälleen vuodessa 60€.

PS4:n ikioma ”Game Pass” (vaikkakin Sonyn palvelu lanseerattiin vuosia ennen Game Passia) on PS Now, ja sillä pääset kilpailijakonsolin lailla käsiksi isoon läjään takavuosien pelejä, niin hyviä kuin huonojakin. Ison osan peleistä saa ladattua ihan konsolin uumeniin viemään kovalevytilaa, mutta joitain pelejä pystyy pelaamaan myös striimaamalla. Verkon läpi striimaamisen toimivuus onkin sitten ihan eri tarina eri päivälle, tässä tekstissä puhutaan rahasta. PS Now kustantaa käyttäjälleen joko maltillisemman 15€ kuukaudessa, tai vuoden könttänä maksettuna saturaisen. Microsoftin kaltaista yhteispakettia ei ole vielä Sonyn toimesta tuotteistettu, mutta eiköhän syksyn mittaan kuulla jonkinlaisia uutisia asian tiimoilta?

Nintendo tulee tunnetusti näissä nykypelaamiseen liittyvissä asioissa hieman jäljessä, ja näin kävi myös maksullisen verkkopelaamisen kanssa. Jopa Switchin alkuaikoina pääsivät vielä pelaajat luistamaan maksullisesta nettipelaamisesta, vaikka Nintendo oli Switchin julkistushetkellä jo kertonut että verkkopelaaminen tulisi maksamaan. Kun Nintendo vihdoin sai jotain konkreettista aikaan (”vain” puolitoista vuotta konsolin julkaisun jälkeen), muodostui hinnoitteluksi muita kilpailijoita huomattavasti halvempi ratkaisu. 20€ sopuhintaan pääset pelaamaan verkossa pelejä Switchilläsi.

Nintendolla ei ole Game Passin tai PS Now’n tyylistä palvelua (vielä) valikoimissaan joten ainoa ns. juokseva maksu hybridikonsolilla on em. Nintendo Online -palvelu.

Ja koska kukaan hullu ei laske enää nykyään nettiliittymän hintaa mukaan näihin vertailuihin, ei PC-pelaamisen verkkopelin hinnoittelua lasketa mukaan tähän listaukseen, kuin ei myöskään konsolien verkkopelaamiseen liittyviin numeroihin. Näillä saatesanoilla päästään tällaiseen yhtälöön, joka siis sisältää täysimittaiset verkkopalvelut konsolillasi:

Xbox One
180€/vuosi (15€ yhteispaketista x 12)

Nintendo Switch
20€/vuosi

Playstation 4
160€/vuosi (100€ PS Now’sta ja 60€ PS+:sta)

Yhteensä kaikki kolme konsolia omistavalle superpelaajalle 260€ vuodessa. Tämä kaikki siis asiasta mikä ei takavuosina maksanut mitään ja joka tarjoaa sinulle pelejä jotka saattavat olla jo hyllyssäsi keräämässä pölyä.

Jatketaan TV Shop -linjalla eli kröhöm… EIKÄ SIINÄ VIELÄ KAIKKI!!!

Mainituilla tilauspalveluilla saat vaan joko konsolivalmistajien ekskluja, sekä perustason tauhkaa lafkoilta, joita ei enää ole joko olemassa, tai joita ei vaan kiinnosta pätkääkään miten heidän tuotteitaan käytetään. Jos haluat EA:n tai vaikka Ubisoftin tekeleitä Netflix-tyylisesti, tulee sinun totta kai maksaa.

EA on jo muutaman vuoden tarjonnut Xbox Onella EA Access -nimeä tottelevaa palvelua. Palvelun kautta pääset pelaamaan vanhoja EA:n pelejä, sekä luonnollisesti pääset pelaamaan firman uusia julkaisuja jo parhaimmassa tapauksessa päiviä ennen virallista julkaisupäivää. Ime pölyä Suomen Posti! Myös pleikkaripelaajat tulevat pääsemään vihdoin ja viimein käsiksi tähän palveluun ja hintakin on aika lailla sopusuhtainen. 25€ vuodessa riittää tämän palvelun käyttämiseen, ja verkkopelejä kolme vuotta vanhoissa änäreissä pelataksesi, tarvitset totta kai konsolin oman verkkopelipalvelun, joka maksaa erikseen aiemmin blogitekstissä mainitun summan.

Ubisoft ilmoitti tämän vuoden E3:lla lähtevänsä mukaan näihin karkeloihin Uplay+-palvelullaan. 15€ kuukausittaiseen kohtuuhintaan pääset PC:llä käsiksi ranskalaisfirman kattavaan pelikirjastoon. Tarkkaa sisältöä ei vielä kukaan tiedä mutta toivottavasti mukana on kamaa aina ysäriltä asti, eikä vain tämän vuosikymmenen Far Cry- ja Assassin’s Creed -unilääkkeitä.

EA:n palvelu on tarjolla jatkossa PS4- ja Xbox One -pelaajille, kun taas Ubisoftin touhut ovat PC-herrarodun digikaviaaria. Switch jää vähemmän yllättäen näiden karkeloiden ulkopuolelle mutta hei, sentään he pääsevät pelaamaan Adventures Of Loloa 20€ vuosihintaan NES-katalogista.

Lisäilläänpäs siis laskukaavaan hieman lisää lukuja joita superpelaajat maksavat vuosittain pelaamisestaan. Mukaan tulee nyt myös PC.

Xbox One
205€/vuosi (15€ yhteispaketista x 12 sekä siihen päälle EA:n 25€/vuosi)

Nintendo Switch
20€/vuosi

Playstation 4
185/vuosi (100€ PS Now’sta ja 60€ PS+:sta sekä siihen päälle EA:n 25€/vuosi)

PC
160€ vuosi (15€ x 12 Ubisoftin pelipalvelusta)

Herra varjele sentään…

Sitten meillä on vielä pikkufirma nimeltä Google. Piilaaksosta ponnistava pikkufirma, ilmoittautui mukaan pelibisnekseen toden teolla tämän vuoden keväällä, kun se julkisti striimaamiseen perustuvan Google Stadia -palvelunsa. Näe peli netissä, paina jotain nappia ja ka-boom baby, oletkin jo pelaamassa peliä. Tämä siis Googlen mehuilun perusteella. Käytäntöä ei ole kukaan ihminen päässyt vielä testaamaan.

Stadiaa tullaan myymään ihan Chrome-selaimen perustason kauppapaikkana Stadia Basen muodossa, kuin myös aina niin tyylikkäästi käytetyllä Pro -nimikkeellä. Pro maksaa käyttäjälleen kympin kuussa, ja sillä saat ns. ”ilmaista pelattavaa” joka kuukausi.

Yhtälöön lisää numeroita ja superpelaajilta lisää kulueriä.

Xbox One
205€/vuosi (15€ yhteispaketista x 12 sekä siihen päälle EA:n 25€/vuosi)

Nintendo Switch
20€/vuosi

Playstation 4
185/vuosi (100€ PS Now’sta ja 60€ PS+:sta sekä siihen päälle EA:n 25€/vuosi)

PC
280€ vuosi (15€ x 12 Ubisoftin pelipalvelusta sekä 10€ x 12 Stadiasta)

690€ siis vuodessa isoimpiin pelipalveluihin, eikä tuohon lukemaan ole edes laskettu vielä kaiken maailman Discord Nitroja, Monthly Humblea yms. jne. jotka toisivat lukemaa aina vaan lähemmäs tonnin haamurajaa. Nintendon tulevan Pokémon-palvelun vuosihintaa ei vielä tiedetä joten sitäkään ei vielä ole lisätty oheiseen listaukseen mutta eiköhän tuo melkein 700€ jättipotti ole ihan omiaan kertomaan että ne kovimmat harrastajat tykittävät vuosittain eri suuntiin melkoisia summia rahaa.

Pelaajille siis pusketaan erilaisia palveluita niin monesta eri suunnasta, että heikompi ei mukana pysy. Nämä ”näkymättömät” maksut tekevät palveluntarjoajille helvetinmoisia summia katteetonta rahaa vuosittain, jotkut tarjoten heikompaa sisältöä, jotkut puolestaan hintansa arvoista. Onko näitä palveluita sitten jo aivan liikaa?

NPD-analyytikko Mat Piscatella tarinoi pari viikkoa sitten somessa tulevaisuudennäkymiä etenkin konsolipuolella, näihin lukuisiin palvelumalleihin liittyen. Mies julisti Nintendon tulevaisuuden valoisaksi tämän asian tiimoilta, sillä peruskuluttajan pää saattaa konsolia valittaessa mennä vain pyörälle kun kassalla lisämyyntiä harrastava ananastukka sanookin että tarjolla olisi vielä kolmea erillistä kuukausmaksullista palvelua, jotka on melkeinpä pakollisia jos konsolistaan haluaa täyden hyödyn ja ilon irti. Eihän kukaan pakota ostamaan Game Passia tai EA Accessia, mutta nämä kyseiset firmat ovat koko ajan brändäämässä näitä tuotteitaan melkeinpä pakollisen statuksen omaaviksi asioiksi.

Aika näyttää koska se kuuluisa raja tulee vastaan näissä palveluissa, mutta siihen asti on sanottava että helvetinmoinen hatunnosto jos kaikilla alustoilla näitä kaikkia palveluita säännöllisesti käytät… mutta c’mon onhan tuo nyt vähän järjetöntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.