Kytkin verkossa

Pieneksi (s)vitsiksikin jo tässä puolentoista vuoden soutamisen ja huopaamisen aikana muuttunut Switchin nettipalvelu, on vihdoin totta. Palvelu käynnistyi viime viikon keskiviikkona, ja meno ei nyt ollut ihan kuin Lordin kuuluisissa viisuvoittojuhlissa.

Switchin julkistuksesta asti tapetilla ollut, Nintendon ihkaensimmäinen maksullinen nettipalvelu, sisältää paljon kivoja ideoita, mutta samalla sitä vaivaa myös äärimmäinen ”Nintendo-syndrooma” (suom. käsittämättömiä kuluttajaratkaisuja jotka olisivat naurattaneet jo 90-luvulla). Kukaan ei ole tietenkään täydellinen syntyessään, mutta tuntien kiotolaisyhtiön tavat reagoida johonkin joka on rikki, ei kannata alkaa merkkaamaan ainakaan tämän vuoden kalenteriin mitään isompia korjausliikkeitä palvelun suhteen. Käydäänpä läpi hieman palvelun hyviä, pahoja ja rumia. Ja vaikka ollaan PBC:n viikkoblogissa, aloitetaan niistä hyvistä.

Viimeinenkin uhanalainen biisoni on viimein kaatunut, kun Nintendokin hyppäsi mukaan maksullisten nettitoimintojen kelkkaan. 3DS:llä toki verkkopelaaminen on vielä ilmaista, mutta Switch Onlinen saapumisen myötä meillä kuluttajaraukoilla ei ole enää yhden ainoaa kotikonsolia, jolla nettipelaaminen olisi täysin ilmaista. Sonyn ja Microsoftin asettama standardinomainen n.60€/vuosi hinnoittelumalli, on kuitenkin kaukana siitä mitä Switchillä joudut maksamaan. About 20€ vuodessa (vielä vähemmän jos kikkailee suunnilleen 35€/vuosi kustantavan perhepaketin kanssa) on naurettavan pieni hinta kilpailijoiden vastaaviin verrattaessa, ja vaikka Nintendo ei tarjoakaan kuukaudessa kolmea aivan helvetin keskinkertaista ”ilmaista” peliä halvemman hintansa kanssa, on se silti erittäin mukava pieni summa jos ajatellaan pelkästään verkkomoninpelin kantilta asiaa. Toki 20€ vuodessa on 20€ vuodessa enemmän kuin aikasempi 0€ vuodessa, mutta tätä kapitalismikeskustelua voidaan jatkaa sitten Työväen Marssilaulun soidessa taustalla vappumarssin aikana.

Mitä tällä neljän Hesburgerin kebab-hampurilaisen (ei maksettu mainos) vuosihinnalla sitten oikein saa? Nämä asiat menevätkin sitten sekalaisesti hyvien ja huonojen asioiden lokeroon, joten rankataan tylysti tähän Switch Onlinen pääominaisuudet:

+ Mahdollisuuden pelata moninpelejä verkossa
Yleinen harhaluulo pelaajien keskuudessa, on että Switchillä ei olisi yhtään pätevää nettimoninpelattavaa. Näille ihmisraukoille kerrottakoot tarinoita Splatoon 2:sta, ARMS:sta, Mario Kart 8 Deluxesta, jotka kaikki ovat erinomaisia pelejä, jotka vetävät jengiä linjoille kuin ilmaiset virtuaaliämpärit konsanaan, vaikka jokainen niistä on jo reilusti yli vuoden ikään päässyt. Horisontissa siintää uusi Smash Bros ja nichemmältä puolelta löytyy Puyo Puyo Tetristä, Super Bomberman R:ää tai vaikka Monster Hunter Generationsin Switch-versiota. Erinomaisia nettimoninpelejä jokainen vaikka eivät olekaan FPS-räiskintää ensimmäisessä, toisessa, tai viidennessä maailmansodassa.

+- Pilvitallennukset
Parinkympin sopuisaan hintaan per vuosi, saat myös tallennuksesi piiloon Nintendon omaan pilvipalveluun. Kiva juttu niille jotka moista ominaisuutta halajavat mutta onhan se myös sellainen nesessariteetti, jonka toivoisi olevan ihan konsolin oletusarvo, ja ilmainen sellainen. Eikä siinä vielä kaikki, sanoi Nintendo kun nettipalvelua kauppasi. Jotta saat pidettyä BOTW:n +500h ja/tai Xenoblade Chronicles 2:n +450h pelitallennukset varmasti tallessa pilvipalvelun suojissa, tulee sinun luonnollisesti pitää tilauksesi voimassa. Mitään selvyyttähän toki ei ole, että kuinka kauan Nintendo näitä tiedostoja palvelimillaan säilöö tilauksen lopettamisen jälkeen, mutta eihän kyseessä olisi Nintendo jos jotain seikkoja ei oltaisi jätetty epäselviksi tai arvailun varaan.
Ai mitä kysyit? Splatoon 2:n sadat pelitunnit ja progressiot myös pilvipalveluun vai? Ei kuulemma onnistu, joten näkemiin!

+- Erikoistarjoukset
Maksamalla rahaa, tulet jatkossa säästämään rahaa! Hyvä diili eikö vain? Switchin nettipalvelun hankkineet tulevat jatkossa saamaan yksinoikeusdiilejä, joka on totta kai vallan mainio asia. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, että ovatko nämä tarjoukset oikeasti lompakolle ystävällisiä, vai ovatko tarjoukset samaa luokkaa mitä Nintendo on jo vuosia tarjonnut My Nintendo -palvelunsa kautta, jolloin ei paljoa lämmitä saada viisi vuotta vanhasta pelistä 15% alennusta, etenkään kun sen on jo jostain marketin alennusmyynnistä aikoinaan punalapulla hyllyynsä poistanut.

– Switch Online App
Tämä on todellista kulttikamaa. Viime vuonna Splatoon 2:n aikoihin lanseerattu nettipalveluiden oma puhelinsovellus, antoi suuren lupauksen tulevasta, päätyen sitten äärimmäiseksi torsoksi. Splatoon 2 todellakin hyödynsi tätä appia mahtavalla tavalla. Näit appin kautta statistiikkaa, jota et itse pelissä saanut näkyviin. Sait appin kautta ostettua peliin tavaroita, joita et pelistä itsestään saanut ostettua. Appi keräsi hurjan määrän hyödyllistä dataa pelin eri osa-alueilta ja se toimi myös kutsuvälineenä kaverilistalaisille, jotka sai yhdellä painalluksella kutsuttua mukaan moninpelisessioihin. Sittemmin Nintendo on julkaissut myös lukuisia muita 1st party -moninpelejä, jotka eivät kuitenkaan hyödynnä tätä appia mitenkään. Siellä se yksinäinen Splatoon 2 edelleen möllöttää, ja vaikka kyseessä onkin Switchin nettipelikuninkaallinen numero uno, olisi varsin mukava saada vastaavanlaista vipstaakkelia käyttöön esim. Marion omaan tennispeliin, tai juurikin tulevaan Smash Brosiin. Turha toivo se kai on mutta hei, sentään pääset huutelemaan rivoja randomien korviin appin voice chat -mahdollisuuksien myötä samalla kun pelaatte NES:n Balloon Fightia. Tästä päästäänkin seuraavaan kohtaan…

+ Klassikkokatalogi
Ostitko pari vuotta sitten trokarilta NES Classic Minin parinsadan euron sopuhintaan? Hieno homma hermanni, sillä tulet saamaan ennemmin tai myöhemmin samat pelit tähän Switchin nettipalveluun pelattavaksi, ja jotkut jopa modernein parannuksin. Onhan se koruton tosiseikka, että Xbox Onella ja PS4:llä saat kuukausimaksun hintaan hieman tuoreempia pelejä kuin kasibittistä vuosien 1985-1991 klassikkokamaa, mutta kun näiden kahden mainitun tahon laatupelien kuukausipalvelutahti ei ole kuin juuri ja juuri kerran vuodessa, pelaa sitä mieluummin vaikka jo nyt sadatta kertaa Super Mario Bros 3:n tai Legend Of Zeldan läpi pikkurahalla. Nettipelimahdollisuus takavuosien suosikkikaksinpeleissä on pelkkää plussaa ja teknisesti nämä NES-pelit niputtava softa, toimii erittäin hyvin. Pelit käynnistyvät nanosekunnissa ja mainittu verkkomoninpeli toimii moitteetta. Lisää klassikkolinjastoa tulee kuukausittain ja toivoa sopii että sitten kun NES-klassikot ovat arkusta loppu, siirrytään SNES-kirjaston pariin… samalla kuukausihinnalla mielellään.

Kivoja asioita tosiaan mutta enemmän kuitenkin ehkä miinukselle jäädään palvelun sisällön kanssa. Sisällössä on hieman liikaa ehkää ja muttaa jotka eivät ikinä ole hyvä asia kuluttajan kannalta.

Aika näyttää miten pelaajamäärät laskevat maksullisuuden myötä esim. Splatoon 2:n suurta suosiota nauttivassa moninpelissä? Aika näyttää myös sen, että ottaako Nintendo kopin ympäri nettiä aaltoilevasta kritiikkimerestä, vai mennäänkö taas firmalle ominaiseen tapaan nokka pystyssä luottaen siihen, että Mario ja kumppanit myy? Oli miten oli, voit näitä asioita pohtiessasi katsoa PBC:n tuoreimman VS-sarjan videon, jossa pääosissa on nimenomaan tämän uuden palvelun muutama klassikkopeli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.