Kivitähden kuviot

Tällä viikolla se vihdoin julkaistaan. Yksi tämän konsolisukupolven odotetuimmista peleistä, ja ei, nyt ei puhuta uusimmasta Just Dancesta, saatikka Switchin digikauppaan iskeytyvästä Chicken Range-pelistä (kaikella kunnioituksella Funbox Mediaa kohtaan), näkee pitkän odotuksen jälkeen päivänvalon. Rockstarin länkkärieepos, Red Dead Redemption 2, saapuu ilahduttamaan kansaa, ja ennakot pelistä ovat olleet sen tason ylistystä että lupa on odottaa ehkä jopa vuoden parasta videopeliä?

Pelin takana olevan Rockstarin viimeisin peli, pieni niché-nimike GTA V, rikkoi kaikki galaktiset myyntiennätykset puoliovelalla julkaisumallillaan, ja RDR 2:lla on kaikki eväät tehdä samanlainen temppu, ilmestyyhän sekin käytännössä ”lähellä” nykyisen konsolisukupolven loppua. Viidennestä GTA:sta on tosiaan ehtinyt vierähtää sen puoli vuosikymmentä, joten onkin erittäin mielenkiintoista katsoa mihin suuntaan Rockstarin julkaisusykli tästä oikein kehittyy?

Rockstar on yhdessä toisen brittistudion, Raren, kanssa yksi länsimaisen peliteollisuuden mystisimmistä olennoista. Firman ulosanti tuotteidensa ulkopuolella, on äärimmäisen harkittua ja harvinaislaatuista, eikä yhtiöllä ole omaa kansikuvahahmoa Todd Howardin, Evan Wellsin tai Yves Guillemot’n tyyliin. Yhtiön perustaneet Houserin veljekset, ovat pelialan tapahtumissa yhtä harvinainen näky, kuin Xbox One-eksklut uusien pelien julkaisulistoilla, ja firman työskentelymetodit ovat täysin julkisuudelta piilossa, sillä yhtiön ympäri planeettaa sijoitettuihin toimitiloihin on vuosien saatossa ollut pääsy vain harvoilla ja valituilla.

Rockstar ei massiivisesta koneistostaan huolimatta, ole mikään Ubisoftin kaltainen massatuottaja. Sen pelejä ei ole koskaan ilmestynyt tilikauden aikana kolmea useampaa, ja nyt kun sen pelit ovat järjestäen massiivisia avoimen maailman epookkeja, on julkaisutahti entistäkin harvempaa. Tuleva Red Dead Redemption 2, on tosiaan Rockstarin ensimmäinen peli nykyiselle konsolisukupolvelle, ja kun otetaan huomioon koko ajan kiivaammiksi käyvät huhut Xbox Onen sekä PS4:n seuraajista, voidaan aika varmasti olettaa että villin lännen seikkailut jäävät myös Rockstarin ainoaksi peliksi tällä konsoligenillä.

Emoyhtiö Take-Twon pumppaukset sekä GTA V:n käsittämättömät myynnit ovat antaneet Rockstarille täyden työrauhan Red Dead Redemption 2:n työstämiseen, mutta riskit ovat silti olemassa tulevaisuudessa. Kolmanteen osaansa uutukaisen myötä siirtyvä länkkärisatu, ei ole ikinä ollut mikään GTA:n kaltainen myynti- ja rahasampo, vaikka viimeisintä osaa pelisarjassa pidetäänkin joissain piireissä edelleen Rockstarin parhaimpana pelinä. Vaikka Red Dead Redemptionia pidetään yhtenä julkaisusukupolvensa parhaista peleistä, se möi kuitenkin ”vain” viitisentoista miljoonaa kappaletta, joka on aika pieni määrä suhteutettuna Xbox 360:n ja PS3:n konsolikantaan. On erittäin todennäköistä, että RDR 2 rikkoo nuo myyntiluvut jo avausviikollaan, mutta aniharva uskoo sen pääsevän edes puoleen siitä mitä GTA V on myynyt, ja myy edelleen.

Mitä tämä sitten tarkoittaa Rockstarin tulevaisuudensuunnitelmille? AAA-pelien ja megastudioiden ihan ekassa aapisessa, opetetaan että jos pelisi myy yli kymmenen miljoonaa kappaletta, olet taloudellisesti turvattu seuraavan projektisi ajaksi, joten ei huolta ihmiset, Rockstar Games ei tule katoamaan maan päältä vaikka RDR 2 möisikin alle 80 miljoonaa kappaletta. Se tulee takuuvarmasti antamaan Rockstarille turvaa seuraavan projektin läpivientiin mutta isoin kysymys kuuluu, mikä on se seuraava projekti?

Rahvas kansa myöntää Rockstarin vain yhden GTA:n pelitaloksi, mikä ei pidä lainkaan kutinsa. Firmalla on IP-omistusta vaikka muille jakaa, ja GTA:n kanssa ihan realistisesti jatkuvia pelisarjoja, ovat juurikin tällä viikolla jatkuva Red Dead-sarja sekä viimeksi GTA:n ja Red Deadin kanssa jatkumoseulan läpäissyt Max Payne-sarja. Bully, Midnight Club, Manhunt, taikka yhden osan ihmeeksi jäänyt LA Noire, eivät ole realistisia vaihtoehtoja tällä julkaisutahdilla, mutta jos firma ottaa jossain vaiheessa ns. Remedymäisen otteen tuotantokalenteriinsa, saatetaan hyvinkin joku kauan kaivatuista IP:stä nähdä taas hypejunan kylkeen maalattuna? Red Dead Redemption 2:n jälkeen on kuitenkin melko varmaa, että Rockstar palaa rikoksen polulle ykkössarjansa kuudennen osan myötä. Tähän konsolisukupolveen se ei enää millään tule ehtimään, mutta seuraavien tehokonsolien pihistessä telkkarin vieressä, saatamme päästä pelaamaan GTA VI:tta. Sitä ennen kuitenkin ratsastakaamme useaan otteeseen auringonlaskuun loistavan länkkäriteemaisen huippunimikkeen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.