Glamouria ja tähtiloistoa E3-lavalla

Nykynuorilla on niin helppoa. Heidän sukupolvensa julkimot, ovat kasvaneet videopelien aikakaudella joten kun Justin Bieber tai Patrik Laine kertoo pelaavansa päivät pitkät uusinta änäriä tai Fortnitea, ei shokkkiarvo ole likimainkaan samalla tasolla kuin vaikka Vesku Loirin ilmoittaessa Pro Evolution Soccerin pelaamisestaan Apu-lehden sivuilla.

Julkkikset ovat myös olleet E3-messuille viime vuodet samaa kuin hikinen kesämökkiläisen iho hyttysille. Edelleenkään ei messuilla yleisön suosioon pääseminen ole kiinni julkkiksista, vaan niistä peleistä, mutta antaa nyt näiden miljardiyritysten toteuttaa ”hello fellow youth-fiksaatioitaan”. Näistä noloista tarinoista myös syntyy tämänkaltaisia viikkoblogeja, joissa muistellaan näitä myötähäpeän merkkipaaluja.

Nintendon pressi vuonna 2008

Sanooko nimi Ravi Jakhotia mitään? Ai ei vai, entä taiteilijanimi DJ Ravidrums? Okei ei siis osunut vieläkään… entä jos sanon taikasanat ”se rumpali siitä kuuluisasta Nintendon E3-pressistä”? No niin, nyt alkoi lyyti kirjoittamaan.

Muinaisina aikoina kun Nintendo vielä järjesti perinteisiä pressitilaisuuksia E3:lla, paistatteli firma Wiin ja DS:n megamenestyksen aallonharjalla. Nintendon pressit olivat kauttaaltaan erittäin epätasaisia tapauksia sillä skaalaa löytyy aina Twilight Princess-julkistuksen kaltaisista maailman eniten hymyä aiheuttavista videoista, aina kivuliaisiin Wii U-julkistuksiin asti. Monen mielestä kuitenkin vuoden 2008 pressi menee sinne paskaämpärin pohjille ja nämä henkilöt ovat täysin oikeutettuja mielipiteeseensä.

Muutenkin jo äärimmäisen nolon show’n (pl. Reggien Wii Sports Resort-pelailut) kirsikaksi, oli Nintendo säästellyt uusinta tulokasta Wii-tuoteperheeseen Wii Fitin, Wii Playn ja Wii Sportsin seuraksi. Wii Music oli itsessään jo todellinen rimanalitus päättämään E3-show’n mutta miksi ihmeessä lavalle oli pitänyt roudata Ö-listan julkkisrumpali soittamaan ilmarumpuja? DJ Ravidrums oli tuttu nimi noin kolmelle ihmiselle SuperBowl-yhteyksistään sekä noin kolmen sekunnin roolistaan yhdessä loistavista Matrix-jatko-osista. Nintendolta siis mahtava haku ilmarumpuja mitäänsanomattoman musiikkipelin promotapahtumaan. Muppettien Animal tai Travis Barker taisivat olla liian kiireisiä mutta ehkä ihan hyvä vaan heidän kannaltaan?

EA:n pressi vuonna 2015

Vuoden suurin videopelitapahtuma. Vuoden suurin videopelitapahtuma. Vuoden suurin videopelitapahtuma. Mitä pitäisi vuoden suurimmassa videopelitapahtumassa esitellä? PELEJÄ!!!!!

FIFA on nykyään yksi maailman suurimmista ja tuottoisimmista pelisarjoista ja olikin hienoa että lajin elävä legenda, ehkä jopa kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Pelé, oli saatu paikalle promoamaan peliä. Ei siis tulevaa FIFA-peliä vaan ”kaunista peliä” joksi jalkapalloa kutsutaan. Melkein kymmenen minuuttia saimme kuulla legendan juttelevan niitä samoja asioita joita mies on kertonut haastatteluissa ja tilaisuuksissa jo usean vuosikymmenen ajan ja vaikka kaltaiseni futisromantikko hymyilikin koko haastiksen ajan, ei takuuvarmasti kukaan pelkästään pelien takia linjoille kiinnittynyt pelien ystävä ollut samaa mieltä. Jonnesukupolvelle koko homma oli varmasti vielä tuskaisampaa kun Messin tai Ronaldon sijaan lavalla istui joku kähisevä vanha kääkkä jolla ei ole edes hyvät arvot FUT-korteissa. Miten se kehtaa?

E3 2004

Nyt päästiin asiaan siskot ja veljet! E3 markkinoi itseään totta kai myös tapahtumana ja ei ole mitään hienompaa kuin saada samaan pakettiin konsolivalmistajia yli bisnesrajojen, vetämään kerrankin yhtä köyttä hyvän asian puolesta. Sekoitetaan cocktailiin vielä USA:n tämänhetkinen, helvetin hyvin ja hienosti työtään hoitava, presidentti ja meillä on… meillä on jotain.

Donald Trumpin hostaama Diili (The Apprentice), oli 2000-luvun alkupuoliskolla television ykkösohjelma. Samaan aikaan pelaava maailma hykerteli konsoliverkkopelaamisen ottaessa vihdoin kunnollisia askeleita kohti sitä kultaista laaksoa jossa PC-pelaajat olivat jo vuosia pelejään netin välityksellä pelanneet. Tästä sitten syntyi jonkun neropatin päässä idea joka synnytti sen tason promovideon, että myötähäpeää saa pestä pois verkkokalvoiltaan tärpätin ja painepesurin kanssa vielä viikon päästäkin. Peter Mooren Chu Chu Rocket-läppä sentään hymyilytti ihan oikeasti.

EA:n pressi vuonna 2017

Jesse Wellens on kuulemma joku tubejulkkis..? Päin helvettiä se meni kuitenkin joten pitäydy vaan päivätyössäsi (esiinny videolla, editoi sitä toistasataa tuntia kaikki kiusalliset kämmit pois leikaten jotta näytät siltä että osaat hostata ylipäätään mitään) arvon herra Wellens. Ei sovi unohtaa myöskään Ubisoftin pressissä ollutta tubehoopo Tobuscusta… ai kaikki on jo unohtaneet?

Ubisoftin pressi vuonna 2009

E3-pressien pituusmediaani pyörii siinä jossain hieman yli tunnin lieppeillä. Peleihin ei yleensä käytetä kuin maksimissaan kymmenen minuuttia ja äärimmäisen isoissa ja hypetetyissä tapauksissa, voidaan mennä pidemmällekin. Joku ei varmaan antanut muuan James Cameronille muistiota tästä aiheesta sillä ohjaajalegenda veteli tulevasta Avatar-pelistään vaatimattomasti vartin verran lavalla, kertoen lähinnä pelin valmistuksesta ja behind the scenes-matskusta.

Näin retrospektiivissä, on tapahtumalle helppo nauraa, etenkin kun kaikki tiedämme kuinka hirveän keskinkertainen räpellys Avatar-lisenssipelistä lopulta tulikaan, mutta tuolloin Avatar oli massiivinen juttu… ja silti tilaisuutta katsoessa sitä vaan toivoi että Cameron poistuisi jo lavalta.

(Toim.huom. Cameronin lavashow on kahdessa osassa sillä Youtuben videoiden aikarajoitus oli aikoinaan kymmenen minuuttia joten pahoittelut ja etsikää itse unilääkkeen toinen osa jos kiinnostaa)

Microsoftin pressi vuonna 2009

James Cameronista näppärästi toiseen yhteen kaikkien aikojen parhaista elokuvaohjaajista. Steven Spielberg on todellinen pelialan glory hunter. Miehen uskomaton ylistys Wiin ”vallankumouksellisista” ominaisuuksista (ylistys joka tuotti miehen ensimmäiset videopelit Boom Blox-pelien muodossa) oli varmasti monen pelaajan mielessä kun ohjaajalegenda asteli Microsoftin pressissä lavalle ylistämään Project Natalia, joka myöhemmin tultaisiin tuntemaan nimellä Kinect.

Spielberg ei todellakaan ollut mikään vieras näky E3-messuilla mutta tällä kertaa esiintyminen oli melkeinpä sanasta sanaan käsikirjoitettu ylistys tästä tulevasta pelialaa muuttavasta innovaatiosta, jonka jälkeen pelaaminen ei enää koskaan tuntuisi samalta. Mikä oli Spielbergin panos Kinectin taipaleella? Nolla peliä joten hyvä että kävi lavalla rupattelemassa ja fiilistelemässä.

Activisionin pressi vuonna 2007

Sitten se kaunein kaikista. Ubisoft on Aisha Tylerin kanssa osoittanut, että E3-pressin voi suorittaa julkisuudesta tutun henkilön hostaamana, ilman että katsoja haluaa peittää kasvonsa häpeästä, tai hypätä raivopäissään ikkunasta. Activision päätti vetää riman alas vuoden 2007 tilaisuudessaan, jossa isännöinnin hoiti Jamie Kennedy. Scream-leffoista, Maskin jatko-osasta ja ties mistä muusta räpeltämisestä tuttu mies on siitä erikoinen tapaus, että mies kutsuu itseään koomikoksi, olematta kuitenkaan hauska. Vähän kuin ambulanssi jossa ei ole ensiaputarvikkeita sisällä.

Koomikko (jopa Jamie Kennedyn kaltainen turhake) on aina hyvä vaihtoehto kun yleisössä on ns. tavallisia katsojia, joihin upottaa kreisit läpändeerosit kuin kaktuksen Jamie Kennedyn per… kuuman veitsen voihin. 2007 kuitenkaan eivät E3-messut olleet avoinna yleisölle, vaan tapahtuma oli vain alan ammattilaisten sekä ammattijournalistien kansoittama pienemmän profiilin tilaisuus. Onkin siis hyvä että Jamie Kennedy heitti kreisiä herjaa siitä miten kaikki pelaajat on pizzanaamaisia nörttejä ja neitsyitä, sillä kuka vähänkään ammattiylpeyttä omaava henkilö haluaisi kuulla moista vittuilua siinä isoimmassa oman alan tapahtumassa? Tavallaan oli hieman hankalaa laittaa Jamie Kennedy tähän listaan mukaan koska hän ei ole enää julkkis mutta menkööt nyt läpi sormien tämän kerran.

Yhtäkkiä sitä ei odotakaan tulevia E3-messuja enää niin innolla. Toivottavasti tulevat viikot korjaavat asiat takaisin raiteilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.