5. Luukutus

battletoads_nes_cover_art1
Arctic Cavern (Battletoads)

Tissiposket ja nykypäivän pullamössöpelien ”vaikeustasojen” kanssa kamppailevat voivat tässä vaiheessa halutessaan poistua sillä tänään joulukalenterin luukun takaa paljastuu puhetta Battletoadista. Tämä Raren mestariteos on tunnettu julmasta vaikeustasostaan mutta myös huikean monipuolisesta suunnittelustaan. Peli joka alkaa normaalina beat’em up-pelinä ehtii kestonsa aikana muuttumaan moneksi erilaiseksi pelityypiksi ja sama vaihtelevuus pätee myös pelin kenttäsuunnitteluun jossa luonnollisesti on mukana myös yksi lumi-/jääaiheinen kenttä. Harva 90-luvun pelaaja edes näki tätä kyseistä kenttää johtuen pahamaineisen Turbo Tunnelin tarjoamasta haasteesta mutta nyt kun Xbox Onen Rare Replayn mukana tulleen uusiojulkaisun myötä peliä on hieman ”tasapainotettu”, on moni pelaaja päässyt kokemaan myös tämän jäätävän levelin ja luonnollisesti menettämään hermonsa sen kanssa.

hqdefault (1)Miltä kuulostaa jäisen lattian vuoksi entisestään liukastetut kontrollit yhdistettynä oudon hitboxin omaaviin yhdestä osumasta tappaviin piikkipalloihin? Entäpä lumiukkovihollisten ja kohti liukuvien jääkalikoiden muodostamat deathtrapit joihin jumittumalla viikatemies tulee kylään 99% varmuudella? Entäpä sokkohypyt epäloogisella patternilla liikuville alustoille? Jep, jostain sitä vaan aistii että nyt puhutaan Battletoadsista. Kenttä itsessään on kuitenkin myös Battletoadsia siinä positiivisessa valossa. Onnistumiset tässä vaikeassa kentässä poikivat pääkoppaan sen verran suurta iloisuutta että oksat pois ja kun leveli on vihdoin ja viimein läpäisty, on fiilis sellainen jota aniharva peli onnistuu tarjoamaan.
cover512x512-b2f741b2e45649dcbf5fccfcb24a9842Battletoads on ei vain yksi Raren kirkkaimmista helmistä, mutta myös yksi Raren hovisäveltäjä David Wisen hienoimmista työnäytteistä. Arctic Cavernin taustamusiikki saa aikaan hienon ”luolamaisen” tunnelman kuten kentän nimestä olettaa saattaa ja pienet nyanssit musiikissa luovat sen epäluuloisen fiiliksen joka pelaajalle tulee tiputtautuessaan ruudun näkyvyysalueen ulkopuolelle uusien kärsimysten koeteltavaksi.


PBC:n joulukalenteri ei unohda kotimaamme itsenäisyyspäivää ja huominen luukku käsitteleekin erästä tunnettua suomalaista lentotukikohtaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.