11. Luukutus

The_Precursor_Legacy_front_cover_(EU)Snowy Mountain (Jak&Daxter: The Precursor Legacy)

Lumiset maisemat kuuluvat tasoloikkapelien pravdaan siinä missä Saksa jalkapallon arvokisoihin. Vihreitä metsiä, syviä sinisiä vesiä ja tulikuumia laavapätsejä komppaa 99,99% lumi- tai jääaiheinen leveli ja yleensä nämä vaihtelevat maisemat on helppo selittää pelin omalla ns. central hubilla eli keskinäisellä lokaatiolla josta on pääsy kaikkiin näihin mainittuihin maisemiin. Homma on helppo jos central hub tarjoaa vain kehykset eri maailmoihin astumiseen. Mario hyppää tauluun joka on Peachin linnassa, boom! Crash hyppää portaaliin, boom! Gex hyppää… okei ymmärsitte varmaan pointin. Huomattavasti haastavampaa on kuitenkin rakentaa yhtenäinen pelimaailma johon tunkea kaikki nämä tasoloikkapelien vakkarimiljööt. Laatupeleistään tuttu Naughty Dog vastasi tähän haasteeseen ensimmäisessä PS2-pelissään joka tulisi olemaan Crash Bandicoot-pelien jälkeen uuden ja supersuositun pelisarjan alku. Jak&Daxter: The Precursor Legacy oli kunnianhimoinen projekti joka onnistui kaikessa mahdollisessa ja se on Super Mario Galaxyn ohella ehkä tärkein 2000-luvun puolellla ilmestynyt tasoloikkapeli joka on kestänyt loistavasti aikaa aina tähän päivään asti.

maxresdefault (3)Snowy Mountain on nimensä mukaisesti lumentäyteinen vuori ensimmäisessä J&D-pelissä. Alue itsessään edustaa lumilevelien kirkkainta kärkeä tarjoamalla pelaajalle kaikkea teemaan kuuluvaa aina komeista talvisista grafiikoista, ice physicsien kautta hyistä kylmyyttä kanavoivaan soundtrackiin asti. Matka Snowy Mountainille käy luonnollisesti hiihtohissin kanssa ja heti hissistä astuttuaan pitää pelaajan olla varuillaan ketkumaisen hankalien tasoloikkakohtien kanssa, unohtamatta lumihangista pöllähtäviä vihollisia. Mistään alppiauringon valaisemasta unelmakohteesta ei todellakaan ole kyse sillä Snowy Mountain on yöllisen pimeyden täyttämä joten komeille valaistusefekteille ei ole paikassa jalansijaa. Aurinko toki nousee ylös pelin sisäisen vuorokausisyklin mukaisesti mutta silti meno pysyy talvisen synkeänä. Keskinäisin lokaatio koko paikassa on varmasti Lurkerien linnake jossa sankarikaksikkomme käy läpi muutamankin isomman luokan myllyn Power Cellien toivossa. Snowy Mountain on kaikin puolin hieno ja mikä parasta, haastava sijainti tässä uskomattoman hienossa PS2-klassikossa. Joku hehkuttaa saman tekijätiimin Uncharted 2:n lumiefektejä ja tässä on paikka jota voidaan pitää noiden komeiden lumiefektien kantaisänä.

Lurker_fort_screen_2Musiikkipuolella osuu Snowy Mountain jouluisine tunnusbiiseineen myös nappiin. Biisissä on juurikin oikeanlainen mikstuura jylhän salamyhkäistä tunnelmaa ja tietenkin koska ollaan lumilevelissä, on siellä myös ne kulkuset. Mainio ja tunnelmaan istuva musiikkikappale kaikin puolin.

Huomenna PBC:n joulukalenteri jatkaa tasoloikkalinjalla. Apinat päästetään valloilleen trooppisen hyisissä maisemissa ja ei, kyse ei ole PBC:n Oululaisten pikkujouluista vaan yhdestä viime vuosien parhaista 2D-tasoloikkapeleistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.